Реклама / Ads
4| 4589 |12.10.2023 СВЯТ

Байдън определи нападението на "Хамас" като "чисто зло"

.
Война
Съединените щати увеличават допълнителната военна помощ за израелската армия и работят по всички аспекти от кризата с взетите от "Хамас" заложници. Това обяви американският президент Джо Байдън на кръгла маса във Вашингтон с лидери на еврейската общност. Той определи атаката на палестинската групировка срещу Израел като "чисто зло".
 

"Тази атака беше кампания на чиста жестокост. Не просто омраза, а чиста жестокост срещу еврейския народ. Бих казал, че това беше най-смъртоносният ден за евреите след Холокоста", заяви Джо Байдън, но освен това настоя Израел да действа съгласно правилата за водене на военни действия.

 

 

Американският държавен глава също така отправи предупреждение към Иран. "Преместихме американски самолетоносач в Източното Средиземноморие и изпращаме още изтребители в региона, ясно показахме на иранците: внимавайте", каза още Байдън.

 

Американският президент заяви още, че Белият дом работи по кризата с израелците, взети за заложници от "Хамас". Турция също помага в преговорите, сочи официална информация от Анкара.

 

В съвместно изявление израелският премиер Бенямин Нетаняху, министърът на отбраната Йоав Галант и опозиционният лидер Бени Ганц обявиха, че ръководството на новото правителство на националното единство е единно.

 

"Оставили сме настрана всички други съображения, защото съдбата на нашата държава е изложена на риск. Ще работим заедно, рамо до рамо за гражданите и за държавата Израел", подчерта Нетаняху. Той добави също, че еврейската държава воюва с "всички сили на всички фронтове", както и че "всеки член на "Хамас" е мъртвец".

 

Единствената електроцентрала в Газа вече не работи, а Израел спря доставките на електричество, лекарства, храна, гориво и вода за ивицата.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обаче настоя за незабавен хуманитарен достъп. Според него храна, гориво и вода да бъдат предоставяни на цивилните жители на Газа, които са подложени на израелски бомбардировки и блокада. От Белия дом също обявиха, че преговарят с Израел и Египет за допускането на хуманитарна помощ в Газа.

 

Тази нощ израелската армия е поразила стотици цели в Газа, включително места, откъдето "Хамас" е насочвал атаките срещу еврейската държава. Към момента загиналите в конфликта израелци са 1200, а палестинските жертви са 1100. Над 260 хиляди души са напуснали домовете си в Ивицата Газа заради боевете.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4493 |11.10.2023 Джорджа Мелони: Рискът от подражание на престъпните действия на ”Хамас” може да достигне и до нас . 6| 5198 |10.10.2023 Нетаняху категоричен: Израел ще използва огромна сила срещу ”Хамас” . 2| 5179 |09.10.2023 САЩ изпратиха най-големия си самолетоносач в помощ на Израел . 17| 6533 |08.10.2023 ISW: Кремъл използва кризата в Израел срещу Запада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads