Реклама / Ads
0| 4470 |13.10.2023 СВЯТ

Държавният секретар на САЩ се срещна с йорданския крал Абдула Втори в Аман

.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън Източник: БГНЕС
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с йорданския крал Абдула Втори в Аман - втората спирка от най-голямата му близкоизточна обиколка досега, която съвпада с подготовката за мащабно настъпление на Израел в ивицата Газа, съобщи Ройтерс.
 

Израел призова хората, живеещи в северната част на палестинския анклав, да се евакуират.

 

Това настояване от израелска страна, за което ООН коментира, че е невъзможно да бъде изпълнено "без опустошителни хуманитарни последици", бе отправено днес - ден след като Блинкън посети Израел и обсъди конфликта с министър-председателя Бенямин Нетаняху.

 

Американският държавен глава Джо Байдън изпрати държавния секретар в Близкия изток, който преживява едно от най-сериозните изостряния на напрежението от години, след като бойци на палестинското движение "Хамас" атакуваха израелските градове и убиха 1200 израелци.

 

Блинкън разшири обиколката си в Израел и Йордания със спирки във всички страни от Залива плюс Египет, което я прави най-голямото негово дипломатическо турне в Близкия изток, откакто встъпи в длъжност през януари 2021 г.

 

Само през днешния ден дипломат номер едно на САЩ се очаква да посети още три страни: Катар, Бахрейн и Саудитска Арабия, където ще нощува. Преди да се отправи към Доха, той се очаква да се срещне с палестинския лидер Махмуд Абас в Аман.

 

"При всеки един от тези контакти ще продължим да настояваме пред тези страни да съдействат да се избегне разрастване на конфликта и да използват влиянието си върху "Хамас" за незабавно и безусловно освобождаване на заложниците", отбеляза по-рано Блинкън на пресконференция в Тел Авив.

 

"Ще обсъдим и начини как бихме могли да претворим в реалност нашето виждане за изграждането на по-мирен, сигурен, благоденстващ и интегриран регион. Това е правилният избор (за развитието на региона), а действията на "Хамас" в събота донякъде послужиха и като още едно категорично потвърждение на този факт", посочи той.

 

Вашингтон твърди, че при атаките на "Хамас" в Газа са убити най-малко 25 американци, като има и граждани на САЩ, за които се предполага, че са сред десетките заложници, отведени в Газа. Заместник-специалният американски пратеник по заложническите въпроси Стив Гилън пристигна в Израел заедно с Блинкън и ще остане там, за да подпомогне усилията за освобождаването им, посочи държавният секретар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5979 |23.09.2023 Турският външен министър обсъди с държавния секретар на САЩ зърнената сделка . 0| 3296 |28.07.2023 Байдън се срещна с Джорджа Мелони в Белия дом, препотвърдиха партньорството между двете страни . 0| 3138 |26.07.2023 Ердоган се срещна днес с Махмуд Абас и с политическия лидер на групировката ”Хамас” Исмаил Хания . 0| 2715 |23.06.2023 Блумбърг: Ердоган и Нетаняху възнамеряват да се срещнат през юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads