Реклама / Ads
1| 4087 |25.08.2017 СВЯТ

Ердоган пое разузнаването на Турция и веднага уволни 900 души

.
Президентът на Турция Реджеп Ердоган получи контрол над дейността на разузнаването. Това стана след публикуването на две постановления в официалния правителствен бюлетин.
 
Така под председателството на държавния глава е създаден Координационният съвет за национално разузнаване. Преди това имаше подобен орган в Министерството на вътрешните работи, но за първи път има такова звено, което е пряко подчинено на турския лидер. Второто постановление информира за уволнението от държавна служба на 922 души заради „връзката им с организации, участващи в антидържавна дейност”, съобщи БГНЕС.

Тук става дума за организацията на ислямския проповедник Фехтулах Гюлен ФЕТО, когото Анкара обвинява за опита за преврат от 15 юли миналата година. В документа се посочва още, че властите набират над 32 000 нови служители за правоприлагащите органи на страната, след като хиляди бяха уволнени и арестувани през последната година. Над 140 000 души бяха уволнени или временно отстранени от работа от юли 2016 г.

Повече от 50 000 души, сред които много журналисти, бяха арестувани при извънредната ситуация, наложена миналата година, а това предизвика международна загриженост. Шест организации, включително три медии в югоизточната част на страната, бяха затворени.

Сред тях е агенция Dicle Media News, базирана в кюрдския град Диарбекир. Десетки вестници и телевизионни оператори бяха спрени. Критиците обвиниха правителството, че е използвало извънредното положение, за да се справи с всички форми на опозиция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4045 |23.08.2017 Ердоган поиска от Матис САЩ да не помагат на кюрдите . 0| 3740 |21.08.2017 Турция и Иран готвят удар по кюрдите . 3| 4589 |18.08.2017 Ердоган призова сънародниците си в Германия: Не гласувайте за Меркел и Шулц!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads