Реклама / Ads
2| 5824 |26.11.2010 СВЯТ

Есперти атакуват "Росатом", обвиняват я в корупция

.
Източник: АФП
Обществените поръчки, възлагани от руската държавна корпорация "Росатом" са непрозрачни и се провеждат в нарушение на федералните стандарти.
 

Това твърдят анализаторите на руския клон на "Трансперанси интернешънъл" и групата "Екозащита". В корпорацията съществуват колосални възможности за корупция, твърдят двете организации, цитирани в петък от руското електронно издание Газета.ру.

Изследване на двете организации стига до извода, че при осъществяваните от "Росатом" поръчки има широки възможности за корупция. В изследването се отбелязва по-специално, че върху тези поръчки не се разпростира действието на закона "за доставките на стоки, извършването на работи и оказването на услуги за държавни и общински нужди" поради особения статут на държавната корпорация.

Мониторингът, извършен върху извадка от 200 поръчки е показал многобройни нарушения на стандартите и липса на сметна документация при заплащането на строителни и ремонтни работи и на съоръжения. Нарушения на стандартите са открити при 83 поръчки, което представлява 27 % от общия им брой и 41 % от 200 поръчки, материалите по които са били изследвани подробно.

Експертите на "Трансперанси интернешънъл" отбелязват отсъствието на външен контрол върху дейността на подразделенията на "Росатом", занимаващи се с тези поръчки. "По отношение на повечето държавни структури подобен контрол се осъществява от Федералната антимонополна служба (ФАС), която няма аналогични правомощия по отношение на държавните корпорации. Централният арбитражен комитет (ЦАК) на корпорацията "Росатом", създаден да контролира поръчките, представлява орган за вътрешен контрол и не е сравним като правомощия с ФАС", се казва в изследването.

ЦАК е пасивен контрольор и извършва проверки само на основание на постъпили жалби, докато ФАС има право да прави проверки по собствена инициатива. Различна е и степента на откритост на тези органи. За разлика от ФАС ЦАК публикува не текстовете на решенията си, а обща статистика за постъпилите жалби.

"Дейността на подразделенията на държавната корпорация се регулира със стандарт, който отстъпва по своите норми от федералния закон. При това мониторингът на поръчките показва, че дори и тези по-слаби норми често не се спазват от възложителите. При осъществяването на поръчките липсва външен контрол. Всички тези фактори се наслагват в затворена система, позволяваща на възложителя да допуска до поръчките само избрани компании и да извършва поръчки на завишени цени в нарушение на правилата", казва заместник-директорът на "Трансперанси интернешънъл" Иван Ниненко.

"Атомната промишленост не напразно се асоциира с висок корупционен риск. Достатъчно е да си спомним скандалите с лобирането около ядреното "гробище" за чуждестраннни отпадъци в Далечния изток или присъствието на несъществуваща офшорна фирма в схемата на плащане за приемането на ядрени отпадъци от България през 2001 година. В рамките на проучването ни бе интересно да изясним доколко в държавната корпорация "Росатом" са загрижени от това да изкоренят условията за корупция. Още повече, че не толкова отдавна в пресата се появиха поредните обвинения, свързани със строителството на Нововоронежката АЕЦ. Оказа се, че възможностите за корупция са колосални", добавя съпредседателят на групата "Екозащита" Владимир Сливяк.

В изследването се съдържа призив към руските власти ила да преразгледат свързаното с държавните корпорации законодателство за налагане на ефективен външен контрол върху тях, или да се откаже от държавните корпорации като юридическа форма.

Изследването едва ли представлява заплашва "Росатом" със сериозни имиджови рискове. Партньорите на компанията в чужбина повече се интересуват от цената и надждността на атомните блокове. А компаниите от такъв мащаб в света не са много, пише Газета.ру.

Припомняме, че днес "Русатком" е представила проектите си за АЕЦ "Белене". По думите на генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом” Сергей Кириенко, който представи проекта пред български журналисти в Москва, фиксираната цена за АЕЦ-а към момента е 6,4 млрд. евро.

Голям проблем е да се преговаря с българското правителство. Да се преговаря с Борисов е наистина трудно, допълни Кириенко. На няколко пъти сме приемали изискванията на българската страна за проекта АЕЦ „Белене”. Последният път беше наистина много тежко. Няколко пъти се стига до ръба на преговорите, каза още той. Нашата цел е да се изгради тази централа. Условията за постигане на споразумението, които българската страна иска, са пет, каза още Сергей Кириенко.
Пет са условията за постигане на споразумение с българската страна за изграждането на АЕЦ „Белене”, коментира генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5259 |26.11.2010 Барозу: ЕС не е предлагал спасителен план на Португалия . 0| 6447 |25.11.2010 Сърбин в САЩ въртял "фабрика за бомби" . 3| 5268 |25.11.2010 Вероятността да се разпадне Еврозоната е нулева . 1| 5658 |25.11.2010 Путин предлага иконимически съюз на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads