Реклама / Ads
11| 4985 |28.02.2024 СВЯТ

Генерал Уесли Кларк предупреди за Путин: Следват Молдова, балтийските страни или Грузия

.
Уесли Кларк
В интервю за украинската електронна медия Liga.net бившият главнокомандващ силите на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк предупреди, че след Украйна руският президент Владимир Путин може да насочи войските си към други държави в Европа, включително Полша.
 

Според генерала от армията на САЩ амбициите на Путин са огромни: те се простират не само в балтийските страни, но и в Грузия и Молдова. Москва отдавна демонстрира апетити към териториите на чужди държави, подчерта той.


"Молдова. Или балтийските страни - Естония, Латвия, Литва. Или Полша. Или Грузия. Москва демонстрира стария – датиращ от няколко века - руски апетит за завземане на чужда земя“, изрази увереност Кларк.


Генералът подчерта, че Русия вече е уверена, че силите са на нейна страна. За това може да се съди по последните изявления на нейните политически лидери, уточни генералът.


В същото време той изрази увереност, че Украйна е способна да постигне победа. Въпреки че за тази цел тя трябва да събере всичките си сили и да привлече помощта на своите партньори. "Ако тя успее, ако победи Путин, тогава може би светът ще бъде по-безопасно място“, подчерта Кларк.


Той не е съгласен с мнението, че западната подкрепа намалява, а че по-скоро се преформатира, след което европейската подкрепа ще стане по-голяма, отбеляза той. "И, надявам се, подкрепата на САЩ ще бъде подновена“, допълни генералът.


Според Кларк основната задача на света и Украйна е да покажат на Путин, че губи, а не печели. Това е възможно, но всички трябва да разберат, че военните действия могат да продължат няколко години, подчерта той.


Кларк също предупреди, че ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, последният може да се опита да убеди Украйна да замрази конфликта с Руската федерация по сегашната фронтова линия. "Ако Тръмп спечели, той вероятно ще поиска незабавна среща с Путин“, прогнозира генералът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2975 |27.02.2024 Зеленски пристигна на посещение в Саудитска Арабия, ще обсъжда връщането на военнопленници . 2| 3929 |27.02.2024 ISW: Русия подготвя нова офанзива, Европа обсъжда повече военна помощ за Украйна . 0| 2756 |26.02.2024 Байдън свиква двупартийна среща за помощта за Украйна . 1| 3050 |24.02.2024 Лидер: Най-важните моменти на Зеленски във войната срещу Украйна /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads