Реклама / Ads
1| 3050 |24.02.2024 СВЯТ

Лидер: Най-важните моменти на Зеленски във войната срещу Украйна /видео/

.
Източник: Володимир Зеленський/Facebook
Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г. в очакване на бърза и безболезнена победа, украинският президент Володимир Зеленски, често облечен в камуфлаж, се превърна в един от най-разпознаваемите лидери в света - той организира невероятно силната и успешна отбрана на страната си и с дрезгавия си глас помоли другите държави да помогнат.
 

Зеленски остана на място, когато руските войски започнаха да атакуват от север и изток с цел да превземат столицата Киив и да го убият. Той произнася емоционални речи, които му помагат да си осигури огромна военна и финансова подкрепа от чужбина.





Понякога оптимизмът на Зеленски за шансовете на Украйна да спечели войната не отговаряше на действителността. В момента Русия напредва на бойното поле, а отчаяно необходимият пакет от помощи от Съединените щати е спрян в Конгреса. Но Украйна все още се сражава - и Зеленски остава лицето на украинската отбрана.

 

Докато гледаме назад към двете години на война в Украйна, ето най-значимите моменти на нейния лидер, събрани от "The Washington Post"

 

Русия нахлува; Зеленски остава в Киив

 

Когато на 24 февруари Русия започва да атакува Украйна, нарастват опасенията, че тя ще се опита да убие Зеленски, за да приключи бързо войната. Украински официални лица заявиха пред The Washington Post, че са споделили тези предупреждения със Зеленски, а Съединените щати заявиха, че са готови да помогнат за евакуацията на украинския лидер. Вместо това Зеленски остана - на 25 февруари той демонстративно публикува видеозапис на себе си и други членове на своето правителство по улиците на Киев. "Всички ние сме тук, защитавайки нашата независимост, нашата държава", каза той.

 

 

Решението на Зеленски се противопостави на "руските сметки, които очакваха той да избяга", каза в съобщение Лео Литра, гостуващ сътрудник в Европейския съвет за външна политика. То също така "мобилизира държавните институции и въоръжените сили, някои от които бяха объркани в първия ден на мащабната война", каза той.







Зеленски се обръща към Европа за помощ

След като Русия нахлува, Зеленски започва да се обръща към международната общност с призив за подкрепа и настоява за разправа с Русия заради агресията ѝ в Украйна. Много от съседите на Украйна се опасяваха да бъдат въвлечени в конфликт с Москва. Но Зеленски успя да ги привлече на своя страна - отчасти благодарение на емоционалната си реч, която произнесе по време на извънредното заседание на Европейския съвет на 24 февруари.

 

 

"Това беше моментът, в който Зеленски успя да спечели сърцата и умовете на страните от ЕС", казва Литра. Въпреки че много страни се съмняваха, че Украйна може да победи Русия във военно отношение, лидерите на ЕС "не можеха да отхвърлят призива [на Зеленски], затова решиха да опитат", добави той.


Зеленски осъжда "геноцида" в Буча, докато руските войски се оттеглят

 

След като руските войски се изтеглят от Буча през март 2022 г. след продължила седмици окупация, светът е посрещнат със сцени на ужас, тъй като се появяват доказателства, че руските сили са убивали и измъчвали цивилни граждани там. На 4 април Зеленски замина за Буча и обвини Русия в извършване на военни престъпления и геноцид. Той заяви пред журналисти: "Искаме да покажете на света какво се е случвало тук".


.
Twitter: Kateryna_Kruk

 

Буча е "вероятно повратната точка" за Зеленски и моментът, който му дава ясно да разбере, "че войната ще продължи много по-дълго", казва Литра. Това стана, след като представители на Украйна и Русия се срещнаха в Истанбул, за да се опитат да договорят прекратяване на сраженията. Но Буча "отрече всякаква възможност [Зеленски] да сключи мирно споразумение" с Русия, каза Литра.





Зеленски посещава освободения Изюм

 

 

След като украинските сили освободиха град Изюм в източната част на Харкивска област, Зеленски отиде в града, за да се срещне с войниците, и символично издигна украинското знаме, докато пееше националния химн на Украйна. Това отбеляза важен момент, тъй като контраофанзивата на Украйна през 2022 г. в източната част на страната набираше скорост и раздвижваше духовете в Украйна и сред съюзниците. В пламенната си реч той заяви, че Русия може временно да окупира части от Украйна, но никога няма да "окупира нашия народ, украинския народ".


Зеленски посещава Вашингтон в първото си пътуване след инвазията


.


На 21 декември 2022 г. Зеленски посещава Съединените щати по време на първото си пътуване извън Украйна от началото на войната. Изборът беше символичен за близките отношения на Киив с Вашингтон, а също така послужи като начин Зеленски да даде знак, че не се страхува да пътува в чужбина въпреки свързаните с това рискове за сигурността. "Толкова много неща в света зависят от вас", каза той пред Конгреса, където депутатите станаха 18 пъти по време на речта му, за да му ръкопляскат и да го подкрепят. Малко след това Конгресът одобри 45 млрд. долара нова помощ за Украйна.


Зеленски приветства Байдън в Киив

 

 

На 20 февруари 2023 г. президентът Байдън предприе дългото пътуване до Киив. Първоначално пътуването му е забулено в тайна от съображения за сигурност, а след това е разкрито, когато Байдън и Зеленски са забелязани да се разхождат пред златокуполния манастир "Свети Михаил" в украинската столица. Драматичното посещение беше проява на силна американска подкрепа за Украйна само четири дни преди първата годишнина от руската инвазия.







Зеленски скърби за загубата на Бахмут при посещението си в Хирошима

 

 

След дълга и кървава битка за контрола над Бахмут руските сили успяха до голяма степен да изтласкат украинските сили от източния украински град, което е значителна победа на бойното поле. Зеленски, който говори от Хирошима - японският град, унищожен от атомна бомба през 1945 г. - заяви, че Бахмут до голяма степен е бил изравнен със земята по време на боевете. "Бахмут е само в сърцата ни", каза той на 21 май 2023 г., след като участва в срещата на върха на Групата на седемте, където моли съюзниците за повече помощ.


Зеленски отново посещава Вашингтон; не успява да постигне споразумение с Конгреса относно помощта

През декември 2023 г., една година след първото си посещение, Зеленски се връща във Вашингтон, за да се срещне с Байдън и лидерите на Конгреса и да поиска продължаване на помощта за Украйна. Този път Зеленски не си тръгва с пакет от помощи; вместо това Конгресът остава в задънена улица по искането на Байдън за повече от 60 млрд. долара за снабдяване на Киев. "Наближаващите президентски избори" в Съединените щати "отвлякоха" дневния ред на Зеленски във Вашингтон, каза Литра.


Зеленски отстранява своя висш генерал, след уволненията във висшите редици

.

По-рано този месец Зеленски уволни висшия си командир генерал Валерий Залужний като част от усилията си да разтърси военната операция на Украйна след силно рекламираната, но неуспешна контраофанзива през лятото и забавянето на помощта от съюзниците. Този ход идва след няколко високопоставени уволнения и напускания на висши държавни служители през 2023 г. на фона на обвинения в корупция - тъй като Зеленски се опитва да даде знак на западните партньори, които предоставят на Украйна огромни суми за отбрана, че няма никаква толерантност към корупцията.







Зеленски моли международните си поддръжници да не изоставят Украйна


.

Докато Конгресът продължаваше да блокира по-нататъшната военна помощ за Украйна, Зеленски се обърна към Мюнхенската конференция по сигурността миналата седмица. Той заяви, че Украйна се нуждае от повече оръжия, особено артилерия и оръжия с голям обсег, и предупреди, че Украйна не може да спечели войната без подкрепа. Ако Украйна бъде оставена сама, каза той, "Русия ще унищожи нас" и други близки държави. Той добави, че "2024 г. трябва да се превърне във време за пълно възстановяване на световния ред, основан на правила".

 

Анабел Тимзит, "The Washington Post". Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3077 |23.02.2024 Ракети и дронове над Одеса, има загинали . 9| 3019 |21.02.2024 Генералният секретар на НАТО: Най-добрият начин да почетем паметта на Навални - Путин да губи на бойното поле, а Украйна да печели . 2| 2875 |20.02.2024 Швеция налива още 682 милиона долара в Украйна . 19| 2843 |20.02.2024 Путин ще държи тялото на Навални две седмици за “химичен анализ”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads