Реклама / Ads
0| 3747 |02.05.2021 СВЯТ

Храмовете в Русия отвориха врати за Великден

.
Владимир Путин в храма Източник: БГНЕС
За Великден храмовете в най-голямата православна страна - Русия, отвориха врати за миряните, въпреки ограниченията, наложени заради коронавируса.
 

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил пожела на православните християни духовно здраве и вяра, че възкръсналият Христос открива реална възможност за промяна на живота към по-добро. По традиция той  оглави пасхалното богослужение в главния храм на страната „Христос Спасител“, уточнява БНР.

 

В традиционното си послание към вярващите патриархът нарече тазгодишния Великден особен: „Възкресението Христово победи главния враг на човечеството - смъртта. Сегашната Пасха е особена и тази особеност се заключава в надеждата, че напастта на пандемията също ще отмине и, оставяйки ни редица важни уроци, все пак ще ни напусне завинаги“. 

 

По думите на патриарха пандемията ни е напомнила колко крехко е човешкото битие и колко ценен е животът, колко важна е отговорността и колко ценно е живото човешко общуване, което не може да бъде заменено от виртуалното:

„Призовавам всички вас, скъпи братя и сестри, в тези светли пасхални дни да поразмишлявате за живота и да го видите през призмата на пандемийните уроци. И да станете по-добри, по-отговорни и по-внимателни един към друг. И нека ни помага в това възкръсналият Господ“. 


На богослужението присъстваха руският президент Владимир Путин и кметът на Москва Сергей Собянин. Минути след полунощ патриархът възвести Христовото Възкресение.  


Патриарх Кирил изрази радостта си от факта, че тази година, за разлика от миналата, на пасхалното богослужение в главния храм на Руската православна църква присъстват миряни. Той пожела на всички скорошно и пълно освобождаване от коронавируса, като подчерта в същото време, че има множество други инфекции, които "заразяват човешката душа". По думите му грехът е "много по-тежка и опасна болест от физическите заболявания". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3568 |30.04.2021 Русия започва производството на ваксина срещу COVID-19 за животни . 25| 3851 |26.04.2021 Кремъл се заканва да спре чешката бира в Русия . 52| 5364 |25.04.2021 Русия прави списък на неприятелските държави . 4| 4318 |22.04.2021 Захарова: ЕС сам инициира разпад на отношенията с Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads