Реклама / Ads
19| 6602 |09.02.2024 СВЯТ

ISW: Путин иска от Украйна и Запада пълна капитулация

.
Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин се опита да използва интервюто с американския журналист Тъкър Карлсън, публикувано на 8 февруари, за да представи на широката западна аудитория дългогодишната информационна операция на Кремъл, която лъжливо твърди, че Русия е заинтересована от прекратяване на войната в Украйна чрез преговори. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).
 

По време на интервюто обаче Путин илюстрира, че Русия няма интерес от смислени или легитимни преговори и че Путин все още се стреми да унищожи Украйна като държава. Путин също така показа всеобхватната си враждебност към Запада и невярно обвини Запада, че е принудил Русия да нападне Украйна. Путин многократно подчертаваше, че Русия е отворена за преговори и представи фалшиво Русия като разумен участник, а "западните управляващи елити" - като основната пречка пред преговорите.


Путин също така многократно повтори руската информационна операция, в която се твърди, че западни служители са принудили Украйна да отхвърли благоприятно за Русия споразумение по време на преговорите между Украйна и Русия в Истанбул през март 2022 г.


Всъщност западните лидери предложиха да помогнат на президента Володимир Зеленски да избяга от Киев в дните непосредствено след инвазията, а Зеленски отговори, че се нуждае от "боеприпаси, а не от превоз".


Кремъл редовно представя Запада като единствената смислена страна в преговорите в Украйна в рамките на усилията си да получи съгласието на Запада с предпоставката, че Украйна няма независима агенция, за да получи от Запада отстъпки от името на Украйна, които подкопават суверенитета на Украйна и разрушават нейната териториална цялост.


Кремъл периодично засилва тази информационна операция, като симулира интерес към преговори, за да се възползва от действителния интерес на Запада към преговорно споразумение, за да подкопае западната подкрепа за Украйна и да влоши усилията на Запада да изпрати повече помощ за сигурността на Украйна.


През последните седмици Путин и Кремъл засилиха реториката си, което показва, че Русия продължава да преследва максималистични цели в Украйна, които според оценката на ISW биха довели до пълна капитулация на Украйна и Запада.


ISW продължава да оценява, че преговорната позиция на Путин не се е променила: той все още се стреми към унищожаване на Украйна и се стреми да използва примирието, за да създаде благоприятни условия за руските военни да започнат последваща по-успешна война срещу Украйна.


Путин също така се опита да използва интервюто, за да преформулира абсурдно Русия като ощетената страна, а не като инициатор на непровокираната завоевателна война на Русия срещу Украйна. Путин лъжливо твърди, че украинските "неонацисти" са започнали войната в Украйна през 2014 г. и че пълномащабното нахлуване на Русия е опит да се сложи край на тази война.


Путин повтори изтърканата руска реторика, според която анексирането на Крим и намесата на Русия в Донбас през 2014 г., както и пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 г., са отбранителна кампания, целяща да защити руския народ и руската нация.


Тази продължаваща информационна операция има за цел да замъгли очевидния факт, че Русия започна агресивна война срещу съседката си през 2022 г., за да обърка паметта на Запада за това какво всъщност се е случило. Ревизионизмът на Путин има за цел също така да подкрепи дългогодишните разкази на Кремъл, които оправдават максималистичните му цели в Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4400 |07.02.2024 Израелската армия: Има доказателства за парични потоци между Иран и Хамас . 2| 4995 |05.02.2024 Зеленски: Залужни? Нуждаем се от рестартиране, от смяна на ръководството, не само на военното . 11| 6119 |03.02.2024 "Нашият отговор започна". САЩ нанесе въздушни удари в Сирия и Ирак /видео/ . 7| 5159 |01.02.2024 Лидерите в ЕС се разбраха. Отпускат 50 млрд. евро за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads