Реклама / Ads
9| 4492 |15.10.2023 СВЯТ

Израел се готви за пълномащабна офанзива

.
Израелска войска
Според "Ню Йорк таймс" настъплението към Газа е отложено заради неблагоприятни метеорологични условия. В изявление на израелските сили за отбрана се посочва, че се планира нападение по суша, въздух и вода, но без да се съобщават подробности.
 

По информация на "Ню Йорк таймс" Израел е отложил сухопътното си настъпление поради неблагоприятни метеорологични условия.


Над 1300 души бяха убити преди седмица, след като бойци на радикалното палестинско движени "Хамас" проникнаха в Израел, за да атакуват цивилни и войници. Повече от 2200 палестинци са убити в Газа при ответните въздушни удари.


Израелската армия заяви, че се подготвя за "интегрирана и координирана атака по въздух, море и суша“ срещу Ивицата Газа. Подготвителният етап, който включва и вече оповестената мобилизация на близо 300 000 военнослужещи от запаса, е към края си, се казва още в изявлението.


Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че около 300 палестинци са били убити в ивицата Газа през последните 24 часа. Според информацията, загиналите са предимно деца и жени. Други 800 души са били ранени.


По-рано Израел нареди на 1 100 000 цивилни, които в момента се намират в северната част на Ивицата Газа, да се преместят на юг, преди армията да започне сухопътна операция срещу "Хамас".


Хиляди се опитват да избягат от района с автомобили или пеша. Потвърдена беше информацията, че жени и малки деца са били убити при удар срещу цивилен конвой. Световната здравна организация осъди заповедта за евакуация и обяви принуждаването на болнични пациенти да се преместят за "смъртна присъда". ООН също призова Израел да отмени заповедта, като предупреди, че тя ще доведе до хуманитарна катастрофа.


Междувременно ръководителят на "Хамас" Исмаил Хания и иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се срещнаха късно снощи в Катар. Двамата "са се споразумели да продължат сътрудничеството" за постигане на целта на радикалната групировка, се казва в изявление на движението.


Русия поиска от Съвета за сигурност на ООН да гласува утре проекторезолюцията за конфликта между Израел и "Хамас". Документът призовава за хуманитарно прекратяване на огъня и осъжда насилието срещу цивилни, както и всички прояви на тероризъм. Отправени са и призиви за освобождаване на заложниците, за достъп на хуманитарна помощ и за безопасна евакуация на нуждаещите се мирни граждани.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5021 |14.10.2023 Дипломат №1 на ЕС: Евакуацията на над 1 млн. души от Газа е невъзможна . 0| 4470 |13.10.2023 Държавният секретар на САЩ се срещна с йорданския крал Абдула Втори в Аман . 0| 4554 |13.10.2023 Германската външна министърка: В последните дни ”Хамас” извърши ужасяващи жестокости . 0| 4370 |12.10.2023 Френското МВнР: Няма преки доказателства за намесата на Иран в атаките на ”Хамас” срещу Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads