Реклама / Ads
1| 6026 |29.07.2011 СВЯТ

Кабинетът в Македония - "нов-стар"

.
За трети път правителството ще се води от Никола Груевски.
 

Депутатите в Собранието на Р Македония избраха новото правителство на на страната със 70 гласа "за". То за трети път ще се води от Никола Груевски. От присъстващите 117 депутати, 47 бяха против предложения правителствен кабинет. На вота не дойде лидерът на албанския партньор във властта Али Ахмети.

Според СДСМ, основната опозиционна партия в Македония, новоизбраното правителство било "старо-ново", защото е в почти същия състав и дава същите обещания како през 2008 г., които не гарантирали по-добро бъдеще на македонските граждани.

Новото правителството е с четирима заместник-председатели, от тях двама са от предишния кабинет - Зоран Ставрески, който е и министър на финансите, и Владимир Пешевски, икономически министър. Новите вицепремиери са Теута Арифи (евроинтеграция) и Муса Джафери  (по прилагането на рамковото споразумение).

Остават министрите
: Гордана Янкуловска на вътрешните работи, Зоран Ставрески на финансите, Елизабета Канческа-Милевска на културата, Миле Янакиески на транспорта и комуникациите, Иво Ивановски на информационното общество и администрацията и Люпчо Димовски на земеделието. Спиро Ристовски ще води Министерството на труда и социалната политика, където досега беше заместник-министър. Никола Тодоров от образованието и науката преминава в здравеопазването, Фатмир Бесими от икономика в отбраната, а Абдилаким Адеми вместо за прилагане на Охридското споразумение ще се грижи за в бъдеще за околната среда. Бившите кметове на Сарай и Гостивар, Блерим Беджети и Невзат Бейта, са новите членове на правителството и ще водят съответно Министерството на правосъдието, и Министерството на местното самоуправление. Нови имена в кабинета на Груевски са и Никола Попоски - ръководител на дипломацията, Панчо Кралев - министър на образованието и науката и Вальон Сарачини - министър на икономиката. Министърът без портфейл Неждет Мустафа остава, а на Хади Незир и Веле Самак, които отговарят за привличането на преки чуждестранни инвестиции ще помага и новият министър без портфейл Бил Павлески.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5389 |20.06.2011 Брюксел поряза Македония за членство в ЕС . 20| 5755 |04.06.2011 Изборите в Македония - неиздържан тест по политическа култура . 13| 6288 |29.05.2011 Президентът на Македония: Да не живеем с предразсъдъци . 1| 4944 |07.04.2011 Македония на кръстопът за ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads