Реклама / Ads
0| 9334 |25.01.2024 СВЯТ

Катар отговори на Израел: Обвиненията към нас са лъжа

.
Катар заяви, че е "ужасен" от изказванията, приписвани на израелския премиер Бенямин Нетаняху, в които той очевидно нарече ролята му на посредник във войната в Газа "проблематична".
 

Коментарът на Доха идва след като израелска телевизия излъчи запис на мъж, за когото се твърди, че е израелският премиер Бенямин Нетаняху. В него той казва на семействата на заложниците, държани от Хамас, че Катар има "лостове", защото "финансира Хамас". Днес израелският министър на финансите и представител на крайната десница Бецалел Смотрич също направи подобен остър коментар като посочи, че Катар носи отговорност за атаката на Хамас на 7 октомври. 


Позицията на Доха е, че тези твърдения не отговарят на истината, безотговорни са, но не са изненадващи. 


Катар е една от преговарящите за разрешаване на конфликта между Израел и Хамас страни. В процеса участват още Египет и САЩ. Катар има контакти на високо ниво с Израел от 90-те години на миналия век, но никога не са установявали официално дипломатически отношения. Катар отдавна подкрепя палестинската кауза и е домакин на политически лидери на Хамас. Освен това е предоставила стотици милиони долари помощ за Газа, която е подложена на осакатяваща блокада от Израел и Египет от 2006 г. От 2018 г. израелските правителства разрешиха на Катар да плаща заплатите на десетки хиляди държавни служители в правителството на Газа, управлявано от Хамас, да подкрепя финансово най-бедните семейства и да финансира доставките на гориво за единствената електроцентрала на територията.





Катар настоява, че финансирането е било само за граждански и хуманитарни цели.


Катар използва връзките си с Хамас, за да посредничи за едноседмична пауза в боевете в края на ноември, по време на която 105 израелски и чуждестранни заложници бяха освободени в замяна на около 240 палестинци, държани в израелски затвори. Емирството от седмици се опитва да посредничи за ново прекратяване на огъня.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 15848 |25.01.2024 Руснаците ударно сменят милиарди рубли за натовските долари и евро . 9| 9488 |24.01.2024 "Слава на Украйна!". Как в Русия и в окупираните територии преследват за този лозунг . 2| 5016 |24.01.2024 Турският парламент одобри членството на Швеция в НАТО . 10| 9146 |22.01.2024 Разузнавач №1 на Украйна пред "Файненшъл Тайм": Могъществото на Русия е сапунен мехур

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads