Реклама / Ads
9| 9488 |24.01.2024 СВЯТ

"Слава на Украйна!". Как в Русия и в окупираните територии преследват за този лозунг

.
Слава на Украйна
На 18 януари руското министерство на правосъдието добави символите на Организацията на украинските националисти към списъка със забранени символи. Руското министерство на правосъдието също забрани поздрава „Слава на Украйна“ и отговора „Слава на героите“.
 

За лозунга "Слава на Украйна!" Руските власти го преследват още преди решението на Министерството на правосъдието. При това, както в самата Русия, така и в окупираните територии на Украйна. Сега Министерството на правосъдието приложи нов механизъм.


„Струва ми се, че те наистина си спомниха, че има такава извънсъдебна заповед и тогава ще говорим и за паметта на предците, защото списъкът е свързан с увековечаването на паметта на загиналите във Великата отечествена война. отново говорим за облигации, традиционни ценности.“ И това „Това е супер удобно за властите сега в навечерието на изборите“, казва Валерия Ветошкина, адвокат на правозащитния проект OVD-Info.


Руското министерство на правосъдието свързва лозунга "Слава на Украйна!" с Организацията на украинските националисти. А руските власти смятат участниците в него за „нацистки колаборационисти“. Това мото обаче се появява почти половин век преди Втората световна война сред харковските студенти, казва историкът Юрий Юзич.


"През последните 10 години бяха прегледани и отворени много документи и преса. И стана известно, че всъщност това е лозунгът от 1917 г. Грубо казано, Адолф Алоизович [Хитлер], с когото искат да ни обвържат, все още е воювал на фронтовете на Първата световна война, като украинците. Този лозунг вече е използван“, отбелязва Юзич.


От 2018 г. мотото е "Слава на Украйна!" стана официалният поздрав на Въоръжените сили и Националната полиция на страната. А през март миналата година в социалните мрежи се появи видео как руски войници застреляха пленения украински военен Александър Мациевски. Те стреляха по него, след като каза: "Слава на Украйна!"

 

Настоящее время, превод ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5016 |24.01.2024 Турският парламент одобри членството на Швеция в НАТО . 10| 9146 |22.01.2024 Разузнавач №1 на Украйна пред "Файненшъл Тайм": Могъществото на Русия е сапунен мехур . 14| 6828 |20.01.2024 Масови протести в руската република Башкирия. Защо? /видео/ . 3| 5595 |19.01.2024 Евродепутатите обмислят правни действия срещу ЕК заради парите за Унгария

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads