Реклама / Ads
2| 29205 |25.12.2023 СВЯТ

Kризата се задълбочава. Какво представлява водената от САЩ коалиция за сигурност в Червено море?

.
Кадър от отвличането на Galaxy Rider с българи на борда
Американски разрушител прехвана четири безпилотни самолета, изстреляни от бойци на хутите по оживените морски пътища на Червено море, докато в един хаотичен ден ескалиращата криза засегна два търговски танкера.
 

В изявление, публикувано в неделя, Централното командване на САЩ съобщи, че военноморските му сили са "свалили четири безпилотни летателни апарата, произхождащи от контролирани от хутите райони в Йемен, които предния ден са се насочили към американския кораб "Лабун". Американският разрушител е патрулирал в района като част от операцията "Пазител на просперитета" - ръководената от Вашингтон мисия за предотвратяване на пренасянето на насилието в стратегическия воден път.


В събота Пентагонът обяви, че химическият танкер Chem Pluto, собственост на Япония и плаващ под либерийски флаг, е бил ударен от дрон в Индийския океан, като заяви, че атаката е била предприета от Иран.


Според данни от аналитичната платформа Kpler, видени от POLITICO, Chem Pluto е превозвал почти 43 000 барела силно запалим бензол на път за пристанището Мангалуру по това време, но не се съобщава за жертви.

 

Нападението е било далеч извън обичайния район на действие на безпилотните самолети на хутите, на около 300 морски мили от бреговете на Индия, и се смята, че това е първият път, когато САЩ обвиняват директно Иран, че е насочил нападението си срещу търговското корабоплаване от началото на кризата.

 

Вашингтон вече заяви, че разузнаването е разкрило, че Иран е "дълбоко замесен" в планирането на атаки срещу кораби, като работи в тясно сътрудничество с йеменските бунтовници хути, за да предизвика криза, която, както се опасяват експертите, вече застрашава световната икономика. Силите на хутите твърдят, че атакуват плавателни съдове, свързани с Израел, като отмъщение за войната му в Газа.

 

В събота вечерта два граждански кораба в района на Червено море алармираха, че са атакувани. Плаващият под норвежки флаг кораб Blaamanen, превозващ четвърт милион тона слънчогледово олио, съобщи, че едва е избегнал атака с дрон, докато плаващият под индийски флаг танкер за суров петрол Saibaba потвърди, че е получил директен удар.

 

Близо до Суецкия канал, който свързва Европа с Азия, повече от 10% от световната търговия преминава през Червено море, като около 17 000 кораба годишно преминават между Средиземно и Арабско море.

 

В първото си интервю, откакто беше назначен за външен министър на Великобритания, бившият британски премиер Дейвид Камерън заяви в петък пред The Telegraph, че Западът трябва да изпрати "невероятно ясно послание, че тази ескалация няма да бъде толерирана" на Техеран.

 

Заедно с Франция, Италия и Испания Обединеното кралство е една от малкото държави, които обединяват сили със САЩ в рамките на операция "Пазител на просперитета".

 

Какво представлява "Пазител на просперитета"?

 

Съединените щати събират многонационална военноморска коалиция, за да помогнат за защитата на търговския трафик от атаки на движението хуси в Йемен, съобщи "Ройтерс" преди няколко дни.

 

В четвъртък Пентагонът каза, че повече от 20 държави вече са се съгласили да участват в групата, известна като операция "Пазител на просперитета".

 
Някои държави обаче не са потвърдили участието си, докато други заявиха, че усилията им да помогнат за защитата на търговския трафик в Червено море ще бъдат част от съществуващите военноморски споразумения, а не от новата операция, водена от САЩ.

 

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви във вторник планове за създаване на многонационална коалиция за защита на корабоплаването в Червено море, наречена операция Пазител на просперитета (Operation Prosperity Guardian).

 

По време на пътуване до Близкия изток той каза, че към операциите ще се присъединят: Великобритания, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Испания.

 

В четвъртък Остин каза, че Гърция и Австралия също са се присъединили към групата, което я прави общо 20 държави, но добави, че най-малко осем страни, които участват, са отказали да бъдат публично назовани.

 

Няколко военноморски сили вече са част от международни операции за защита на морските пътища в региона, включително защита на плавателни съдове от пирати, които в продължение на няколко години прекъсваха корабоплаването край бреговете на Сомалия.

 

Операция "Атланта", създадена от Военноморските сили на Европейския съюз в Сомалия (EUNAVFOR), действа край Африканския рог и в западната част на Индийския океан в подкрепа на резолюциите на ООН за защита на моретата от пиратство. Седалището му е в Испания.

 

Операция Agenor е ръководена от Европа операция, която има за цел да гарантира свободата на корабоплаването в Ормузкия проток, основен корабен канал за износ на петрол от държавите от Персийския залив.

 

Комбинираните морски сили (CMF) е многонационално морско партньорство, ръководено от САЩ от Бахрейн, базирано на Петия флот на ВМС на САЩ. CMF има 39 членове, включително НАТО и европейски държави, регионални държави и други нации. Една от неговите мисии е Combined Task Force 153 (CTF 153), която действа в Червено море.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6598 |23.12.2023 Британското разузнаване: Плъхове редом до войниците на фронтовата линия в Украйна . 1| 5522 |22.12.2023 Коледна елха падна и уби човек на базар в Белгия, двама са пострадали . 2| 6669 |21.12.2023 Дейвид Камерън предупреди Иран колко е опасно да покровителства хутите при атаките им срещу кораби . 15| 6189 |20.12.2023 Москва плаши Берлин: Не разполагайте военна бригада в Литва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads