Реклама / Ads
13| 6834 |05.09.2023 СВЯТ

В Куба разбиха руски канал за набиране на бойци срещу Украйна

.
Нелегален канал в Куба
Кубинските власти съобщиха, че са разкрили нелегален канал за набиране на хора за нуждите на руската ”специална военна операция” в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 

Кубинското министерство на вътрешните работи "работи за неутрализиране и разбиване на мрежа за трафик на хора, която действа от Русия, за да включи кубински граждани, живеещи там, и дори някои от Куба, във въоръжените сили, участващи във военни операции в Украйна", се казва в официално изявление. Кубинските власти са започнали "наказателно производство срещу хората, замесени в тези дейности", пише още в текста, който не съдържа подробности.

 

Куба не участва във войната в Украйна, припомни кубинското министерство на външните работи и отхвърли категорично практиката да се използват наемници.

Хавана излезе с тази реакция, след като американска испоноезична медия показа в петък двама кубински тийнейдгъри, които твърдят, че са били подмамени във "Фейсбук" да отидат да работят на строителни обекти за руската армия в Украйна. Младежите казват, че ги е страх, и молят за помощ, като единият обяснява, че се е съгласил, за да узакони статута си в Русия.

 

Москва и Хавана, които са били съюзници по съветско време, укрепиха дипломатическите си отношения след началото на войната на Русия срещу Украйна, посочва АФП. В края на миналата година кубинският президент Мигел Диас-Канел бе приет от руския си колега Владимир Путин, а през тази политически и бизнес делегации от двете страни размениха визити. През юни руският министър на отбраната Сергей Шойгу посрещна кубинския си колега Алваро Лопес Миера.

 

Само ден преди сегашните разкрития бе обявено, че руските власти искат да привлекат повече мигранти, които да изпратят на фронта във войната в Украйна и да избегнат мобилизацията в страната преди президентските избори през 2024 г.. Това бе обявено от украинската агенция "Укринформ", като се позова на информация на британското разузнаване. Британското министерство на отбраната направи изявлението си в социалната мрежа "Екс" (бившия "Туитър").

 

От края на юни 2023 г. Русия започна да се обръща към гражданите от съседните страни с призив да се сражават в Украйна. В Армения и Казахстан се разпространяват онлайн реклами с предложения от 495 000 рубли (5140 долара) първоначално възнаграждение и месечни заплати от 190 000 рубли (1973 долара). Опитите за набиране на бойци се появяват в северната Костанайска област на Казахстан, където се привлича етническото руско население.

 

Най-рано от май месец тази година Русия предлага на мигранти от Централна Азия да се бият в Украйна с обещания за по-бърза процедура по получаване на гражданство и заплати, стигащи до 4160 долара. Съобщава се, че при пристигането си узбекските мигранти в Мариупол, които били назначени като строители, са били лишени от паспортите си и принудени да се присъединят към руската армия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 6787 |04.09.2023 Украйна твърди: Руски дронове удариха Румъния . 9| 3712 |22.08.2023 Руски журналист твърди, че ген. Суровикин е уволнен от поста командващ ВСС на Руската федерация . 14| 4594 |03.08.2023 17 руски кораба в Черно море не дават пиле и зърно да прелитнат . 0| 2798 |01.08.2023 Руският опозиционер Владимир Кара-Мурза загуби обжалването на присъдата си, ще лежи 25 години в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads