Реклама / Ads
31| 6766 |04.09.2023 СВЯТ

Украйна твърди: Руски дронове удариха Румъния

.
Румънския бряг на Дунав Източник: facebook
Говорителят на Министерството на външните работи на Украйна каза, че руски дронове са паднали и се взривили на територията на Румъния по време на атака срещу украинската пристанищна инфраструктура на река Дунав, съобщава Ройтерс. Министерството на отбраната от Букурещ отрича информацията.
 

„Министерството на националната отбрана отрича информацията в публичното пространство относно ситуацията, възникнала през нощта на 3 срещу 4 септември, при която се предполага, че руски дронове са паднали на националната територия на Румъния.", се казва в съобщение.


Ресорните структури на Министерството на националната отбрана наблюдаваха в реално време ситуацията, породена от руските атаки, извършени с дронове, както снощи, така и в събота срещу неделя, по инфраструктурата в района на украинските пристанища на река Дунав.


„Според Държавната гранична служба на Украйна, снощи, по време на масирана руска атака близо до пристанището Измаил, руски дронове са паднали и експлодирали на територията на Румъния“, написа украинският официален представител Олег Николенко във Фейсбук.


„Това е още едно потвърждение, че руският терор е огромна заплаха не само за сигурността на Украйна, но и за сигурността на съседните страни, включително страните-членки на НАТО“, каза той.

 

Николенко публикува снимка, на която се виждат пламъци от взрив на отсрещния бряг на Дунав.


Източник от украинската армия каза пред Ройтерс, че два руски дрона са паднали на румънския бряг на река Дунав.


Румънското министерство на отбраната предава, че „е предприело засилени мерки за бдителност в националното земно, морско и въздушно пространство и допринася за укрепване на отбраната и позицията за възпиране на източния фланг, съгласно националните и съюзнически планове“.


„Министерството на националната отбрана потвърждава факта, че тези атаки на Руската федерация срещу цивилни цели и инфраструктура в Украйна са неоправдани и са в дълбоко противоречие с нормите на международното хуманитарно право“, се казва още в прессъобщението на МО на Румъния.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3697 |22.08.2023 Руски журналист твърди, че ген. Суровикин е уволнен от поста командващ ВСС на Руската федерация . 4| 3722 |18.08.2023 Ройтерс: САЩ одобряват изпращането на изтребители F-16 в Украйна от Дания и Холандия . 0| 3215 |14.08.2023 Германският финансов министър и кметът на Киев обсъдиха по-нататъшната помощ на Германия за Украйна . 3| 3436 |09.08.2023 Украйна е предотвратила руска хакерска атака срещу бойната информационна система на армията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads