Реклама / Ads
0| 5616 |26.11.2012 СВЯТ

Националистите в Каталуния са неприятно изненадани

.
Източник: dagsavisen.no
Каталунското правителство, заедно с неговия план за независимост на областта в Североизточна Испания, претърпяха неуспех. На регионалните избори гласоподавателите не оказаха очакваната подкрепа за отделяне на Каталуния от Испания и създаване на независима държава.
 

Това коментира германският в. „Ханделсблат”. Регионалният премиер Артур Мас не успя да постигне абсолютно мнозинство във вота, определян като исторически. „Ние не успяхме да постигнем целта си”, коментира 56-годишният Мас в изборната нощ.

На тези избори каталунският премиер таеше надеждата, че ще спечели абсолютно мнозинство в регионалния парламент, след което да последва и референдум за създаването на независима държава.

Според предварителните резултати, които бяха обявени в нощта срещу понеделник в Барселона, управляващата партия „Конвергенция и съюз” печели 50 от общо 135 места в каталунския парламент. Това са 12 места по-малко, отколкото на изборите през 2010г.

Причината за слабите резултати вероятно е планът за строги икономии, който Мас представлява. Втората най-голямата парламентарна сила е Републиканската левица, която се опълчва на строгите мерки за икономии, но, подобно на Мас, е за референдум за независимост на Каталуния от останалата част на Испания. Като цяло партиите, които са за референдума, имат мнозинство от две трети в новия парламент.

Предизвиканите от Мас предсрочни избори в Каталуния са част от борбата за власт с испанското правителство на премиера Мариано Рахой. При това става въпрос и за размера на плащанията на Каталуния към държавния бюджет. Финансово най-стабилият регион в Североизточна Испания е отговорен за приблизително 1/5 от испанския брутен вътрешен продукт.

Наблюдателите в цяла Европа следят отблизо резултатите от изборите. Гласуването отразява растящата пропаст между бедни и богати региони, която е все по-ясна и в много други страни на ЕС. Резултатът показва, че движението за независимост на Каталуния е силно, но също така и фрагментирано. Така на Мас може би ще му е трудно да обедини движението зад себе си и да осъществи обещаното допитване за отделянето на Каталуния от Испания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5607 |25.11.2012 Над 100 души загинаха в пожар в Бангладеш . 1| 7906 |24.11.2012 Гърция: Задържаха трима за обира в музея на Древна Олимпия . 2| 6030 |23.11.2012 Срещата на върха на ЕС забуксува въпреки големия залог . 0| 5865 |22.11.2012 Израел и Хамас постигнаха примирие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads