Реклама / Ads
34| 5001 |12.09.2023 СВЯТ

Путин нарече грешка изпращането на съветски войски в Унгария и Чехословакия през Студената война

.
Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин нарече ”грешка” решението на Съветския съюз да изпрати танкове в Унгария и Чехословакия, за да смаже масовите протести по време на Студената война, предаде Ройтерс. Той каза това по време на Източния икономически форум в руския град Владивосток, който се провежда тази седмица.
 

"Това беше грешка", каза Путин в отговор на въпрос, свързан с възприемането на Русия като колониална сила заради изпращането на войски в Будапеща през 1956 г. и Прага през 1968 г.

 

Унгарското въстание е потушено от съветските танкове войски и много хора загиват в столицата. Убити най-малко 2600 унгарци и 600 съветски войници.

Град Либерец, Чехословакия. Август 1968 г.

Преди 55 години. Как Пражката пролет беше смазана от приятелски армии
Протестите в Прага, известни като Пражката пролет, са прекратени, когато войските на Варшавския договор, ръководени от СССР, нахлуват в Чехословашката социалистическа република (сега Чешка република, Чехия). Според историци в резултат на инвазията загиват около 137 чехи и словаци, пише още "Свободна Европа".

 

"Русия никога и никъде не е била колонизатор, за разлика от западните страни", каза Путин и добави, че "не е правилно да се прави нещо във външната политика, което накърнява интересите на други народи".

 

"Сътрудничеството ни винаги е било изграждано на равноправна основа или с желание за помощ и подкрепа", каза още президентът.

 

През февруари 2022 г. обаче Путин изпрати десетки хиляди военни в Украйна, започвайки най-голямата сухопътна война в Европа след Втората световна. Миналата година той нареди окупация на почти целите територии на 4 области в Украйна, където бяха проведени незаконни референдуми за присъединяването им към Русия. Още през 2014 г. Москва анексира украинския полуостров Крим - действие, което западните демократични държави не признават за легитимно.

 

Сега той каза още, че САЩ правят същите грешки като СССР и че "нямат приятели, а само интереси".

 

Путин допълни, че не очаква значителни промени в отношенията между Русия и САЩ, независимо кой ще бъде следващият американски президент. Той обаче защити бившия държавен глава Доналд Тръмп, който се кандидатира отново, като каза, че съдебните дела срещу него са политически и показват колко "гнила" е американската политическа система.

 

Освен за опит за подмяна на изборните резултати, Тръмп е подсъдим и за купуване на мълчанието на порноактриса и за незаконно изнасяне на поверителни документи от Белия дом след изтичане на президентския му мандат.

 

Във Владивосток Владимир Путин ще се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, който рано сутринта във вторник пристигна в Русия с личния си брониран влак. САЩ предупредиха, че се очаква двамата да обсъдят Пхенян да продава оръжия на Москва за войната в Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4104 |24.08.2023 Байдън за смъртта на Пригожин: Малко са нещата в Русия, зад които не стои Путин . 1| 2999 |02.08.2023 Ердоган е заявил на Путин, че ще продължи с усилията за възобновяване на зърнената сделка . 0| 3018 |22.07.2023 Правителството на ЮАР е щяло да арестува Путин при негово евентуално влизане територията на страната . 2| 3183 |21.07.2023 Ердоган: Планираните разговори с Путин може да доведат до възстановяване на черноморската зърнена сделка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads