Реклама / Ads
1| 4451 |04.10.2023 СВЯТ

Прищина: Вучич е наредил атаката в Косово

.
Александър Вучич
Сърбия освободи от ареста поелия отговорност да нападението в Банска и прилежащия манастир с един убит косовски полицай в края на септември, но обеща разследване в момент, когато Прищина уверява, че ще предостави доказателство за ролята на сръбския президент Александър Вучич.
 

Пред Си Ен Ен косовският президент Вьоса Османи поиска международната общност да санкционира Сърбия. По думите ѝ заповедта за акцията дошла направо от Вучич: "Имаме ясни доказателства, които ще публикуваме в следващите дни, за директни нареждания, дошли от Вучич", каза тя в интервю за Кристиан Аманпур.


Османи каза, че Косово също така иска да бъде екстрадиран обявилият се за организатор Милан Радойчич. Съд в Белград обаче съобщи в сряда сутринта, че е отхвърлил искането на прокуратурата Радойчич, който бе и заместник-пресдедател на водещата сръбска политическа сила в Косово "Сръбска листа", да остане в ареста. Забранено му е единствено да напуска Сърбия и да влиза в Косово (необходимо за властите уточнение, тъй като Белград не признава независимостта на Прищина, обявена през 2008 г.). Прокуратурата обяви, че ще обжалва.

 

Премиерът Ана Бърнабич обеща ролята на Радойчич да се разследва, направи го и Вучич, като се зарече "всеки извършил наказателно деяние" да бъде наказан в интервю за Аманпур, излъчено преди това с Османи. Тогава бе съобщено и че Радойчич в момента се намира в Сърбия.


Натискът върху Сърбия нарасна заради случая, при който около трийсет души проникнаха в манастира "Банска" в северната част на Косово, като преди това нападнаха полицай. След смъртта на служителя на реда силите за сигурност застреляха още трима нападатели - етнически сърби. Хърватия и Албания поискаха мерки срещу Белград, но някои евродепутати поискаха и сръбските власти, и косовските да понесат последици за ескалацията.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3887 |04.10.2023 Анулирани полети и затворени училища в Тайван заради тайфуна ”Койну” . 0| 3545 |03.10.2023 Близо 90 задържани в Турция след мащабна операция срещу клетка на ПКК . 0| 3989 |03.10.2023 Тежка остава обстановката в Централна Гърция след наводненията . 1| 3995 |02.10.2023 Последният автобус с етнически арменци, бягащи от Нагорни Карабах, е напуснал планинския анклав в Азербайджан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads