Реклама / Ads
2| 4759 |10.12.2023 СВЯТ

Продължава израелската офанзива в Газа на юг

.
Ивицата Газа
Продължава офанзивата на израелската армия в южните части на Ивицата Газа, докато ръководеното от „Хамас“ министерство на здравеопазването твърди, че са загинали повече от 17 700 палестинци. Редица държави, сред които и Северна Корея, критикуваха ветото на Съединените щати върху резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня. Израел обаче го приветства и заяви, че напредва в унищожаването на радикалното палестинско движение „Хамас“.
 

Израелската армия заяви, че петима нейни войници са загинали. Четирима от тях са били убити при сражения в южната част на ивицата Газа, а петият е починал от раните си, получени при сражение на 7 октомври.


На фона на продължаващи тежки сражения в анклава израелските сили са наредили евакуацията на жителите на още един квартал на град Хан Юнис. Това най-вероятно означава, че се готви нова атака в района.


В централните части на ивицата израелски танкове са обстрелвали бежанските лагери Бурейдж и Магази, твърдят местни жители.


Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че са убити около седем хиляди терористи и израелската армия е конфискувала стотици компютри, от които е извлякла разузнавателни данни. Според Галант много инфраструктурни обекти на „Хамас“ в Ивицата Газа също са били унищожени. Напредваме, заключи началникът на генералния щаб Херци Халеви.


"Виждам постижения всеки ден, има убити много терористи. През последните дни виждаме и терористи, които се предават, а това е знак, че системата им се разпада".


В същото време заместник-директорът на Световната продоволствена програма на ООН предупреди, че половината от населението на Газа гладува, докато боевете там продължават. Според Карл Скау само малка част от необходимите доставки са успели да влязат в ивицата и девет от десет души не могат да се хранят всеки ден. Световната продоволствена програма настоява, че е необходим втори граничен пункт, за да могат да се доставят повече помощи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5136 |08.12.2023 Съветът за сигурност на ООН гласува дали да призова за ново примирие в Газа . 3| 5685 |06.12.2023 Италия се оттегля от споразумението с Китай за “Един пояс, един път” . 5| 5384 |06.12.2023 Зеленски отказа реч пред Сената на САЩ, след като републиканците отхвърлиха военна помощ за Киев . 0| 4959 |06.12.2023 Жертва и ранени след стрелба в Лондон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads