Реклама / Ads
1| 5420 |15.06.2013 СВЯТ

Протестиращите в Турция отказват да напуснат парка в Истанбул

.
Демонстрантите в Турция отказват да напуснат истанбулския парк, въпреки направената от премиера Реджеп Тайип Ергодан отстъпка за прекратяване на застрояването му.
 

Това решение на протестиращите потенциално може да доведе до нова ескалация на продължаващите две седмици антиправителствени вълнения, предаде АФП.

„Ние ще продължим своята съпротива пред лицето на нечестността и несправедливостта в страната", се посочва в изявление на организацията „Платформа за солидарност с Таксим", която е определяна като най-представителна за участниците в протестите. Нейни представители проведоха дискусии с протестиращите в парк „Гези", които продължиха през цялата нощ.

Oповестяване на взетото решение дали да продължат протестните действия в парка „Гези" на площад „Таксим" в Истанбул предстои в 15:00 часа, предаде телевизионният канал NTV.

Вчера Платформата за солидарност с „Таксим" оповести, че това ще стане в 10.00 часа, но днес отлага оповестяването за 15:00 часа.

На вчерашната пресконференция Платформата за солидарност с „Таксим" съобщи, че е взето решение за създаването на Граждански форуми за съдбата на парка „Гези". Те ще продължат да действат до вземането на общо решение. На тези Граждански форуми ще се разглежда и приеме пътната карта за бъдещите протестни действия.

Решението за създаването на въпросните форуми е взето след втората среща на делегация на протестиращите с премиера Реджеп Тайип Ердоган, проведена на 14 юни. Исканията на протестиращите са предадени на Ердоган от председателя на истанбулския клон на Камарата на специалистите по градско планиране Тайфун Кахраман. Основното им искане е паркът „Гези" да остане в сегашния си вид и да бъде използван единствено в това си качество - именно като парк. Протестиращите също така се оплакват от несъразмерно голямата полицейска сила, използвана срещу тях, и това тяхно мнение също е предадено на премиера Ердоган, отбелязва NTV.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6620 |09.06.2013 Сълзотворен газ и водомети през нощта в Турция . 2| 5095 |07.06.2013 ЕС продължава преговорите с Турция за присъединяване . 1| 5624 |02.06.2013 Нестабилност в Турция: 1000 арестувани при 90 протеста . 4| 6179 |18.12.2012 Пентагонът потвърди: НАТО разполага ракети "Пейтриът" в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads