Реклама / Ads
2| 5543 |25.03.2011 СВЯТ

Радиацията край „Фукушима” 10 хил. пъти над нормата

.
Вода, до която са имали допир трима работници в авариралата атомна електроцентрала, е била с радиационно ниво 10 хиляди пъти над нормалното за това място. Замърсяването най-вероятно е следствие на нов пробив в активната зона на реактор 3, съобщи CNN.
 

Настоящият инцидент повдига за пореден път въпроса за взимането на адекватни мерки за контрол на радиацията в АЕЦ „Фукушима”, където се намират 536 души, в това число правителствени представители, пожарникари и други работници. 17 души вече са били изложени на радиация от 100 или повече милисиверта. Човек в индустриална страна е изложен средно на 3 милисиверта и то за период от една година.

Последните трима пострадали са били облъчени най-тежко, което поражда сериозни страхове, че ситуацията във Фукушима се влошава, въпреки информациите от последните дни за бавен, но стабилен напредък.

Тримата мъже поставяли електрически кабели в реактор 3, когато стъпили в замърсена вода. Работниците нагазили до нивото на глезените и прекарали там между 40 и 50 минути.

Двама са приети в Националния институт за радиологични науки. Единият, на възраст около 30 години, бил изложен на радиация 180.7 милисиверта, другият (20 г.) – на 179,37 милисиверта. Третият също бил изложен на вредно облъчване, но ботушите му били достатъчно високи, за да предпазят кожата му от пряк допир с водата.

Случилото се принуди правителството да нареди спешно разследване и да призове компанията, стопанисваща АЕЦ „Фукушима”, да затегне още повече мерките за ограничаване на изтичането на радиация.

Най-сериозни притеснения обаче продължава да предизвиква реактор 1, където покачването на температура и налягане все още е неконтролируемо. Освен това охладителните басейни за отработено ядрено гориво продължават да се нагряват, което неизбежно ще води до увеличаване на нивото на радиация.

Японските власти се надяват, че съвсем скоро ще могат да използват сладка, а не океанска вода за охлаждане на проблемите зони. По този начин ще се предотврати по-нататъшна корозия и поражения в ядрените реактори, причинявани от солта. В тази връзка американски военен кораб плава към Фукушима, зареден с вода.

Невъзможността да се контролира покачването на нивото на радиация в авариралите реактори прави процеса по безопасното им неутрализиране особено труден и сложен, но се търсят всякакви варианти за постигане на поставените цели, уточниха правителствени източници.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4786 |18.03.2011 МААЕ изпраща екип да мери радиацията в АЕЦ „Фукушима” . 7| 5143 |17.03.2011 Положението на АЕЦ „Фукушима” все по-критично . 1| 5270 |15.03.2011 Радиацията в Токио е десет пъти над нормата . 3| 7112 |15.03.2011 Нов взрив в АЕЦ Фукушима; радиацията над 400 пъти годишната норма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads