Реклама / Ads
2| 4288 |29.11.2023 СВЯТ

Русия нападна Западна и Южна Украйна с дронове и крилати ракети

.
Ракети
Обекти в Западна и Южна Украйна са на прицел на последната руска атака с дронове и крилати ракети тази нощ, следва от съобщения на въоръжените сили на Киев и Москва.
 


Според украинските военновъздушни сили общо 21 дрона "Шахед" (иранско производство) и три крилати ракети са изстреляни, съответно към Хмелницка област на запад и в южни райони на Украйна.


В Хмелницка област е разположена военновъздушна база, но Киев твърди, че дроновете са свалени далеч преди да достигнат тази част на Украйна. Русия постепенно усилва атаките срещу Украйна с наближаване на зимата - срещу Киев бе отправена в почивните дни най-мощната от месеци.


Не е известно какво точно е на прицел на крилатите ракети. Според министерството на отбраната в Москва обаче са изстреляни четири, а не три, от тях по "военната инфраструктура на Украйна" от фрегата на Черноморския флот.


В съобщението се казва, че набелязаните цели в резултат на "нареждане" за атака по противника са поразени; Украйна твърди, че две от ракетите са унищожени, преди да стигнат целите си, а не е унищожена, но достигнала целта си.


Видеозапис от атаката показва изстрелващ ракети кораб в Черно море. Военноморските сили на Украйна съобщиха, че снощи руските военноморски сили са държали на бойно дежурство в Черно море две подводници с общо оборудване до осем ракети "Калибър". "Нивото

Черно море се превърна в ключов театър на бойните действия в продължаващата вече 21 месеца война. Засилените въздушни и морски атаки на Украйна срещу руски военни обекти там повредиха плавателни съдове и заводи за ремонт на кораби в пристанището на Севастопол, наред с други цели. Москва използва Черноморския флот, за да нанася удари на далечни разстояния по Украйна. Но за президента Владимир Путин водите - които се свързват със Средиземно море - са и важен плацдарм за използване на сила в Близкия изток, Европа и Запада, отбелязва "Ройтерс".


Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че способността на Киев да нанася удари по военни кораби и да ограничава руското наблюдение в Черно море са подкопали военните усилия на Русия и са помогнали на Украйна да си осигури морски път за износ на зърно.


Също тази сутрин руското министерство на отбраната потвърди информация от кметството на Москва за осуетен "опит за терористична атака с безпилотен летателен апарат от самолетен тип". По-рано кметът на града Сергей Собянин съобщи за дрон, свален, докато летял към Москва.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6343 |28.11.2023 Московски учител написа на черната дъска „Слава на Украйна. Смърт на руските идиоти!" Полицията го прибра . 8| 3851 |27.11.2023 В Аденския залив: Американски военни освободиха кораб, на който има двама български моряци . 2| 3630 |24.11.2023 Финландският министър-председател: Необичайно големият поток на мигранти от Русия трябва да спре . 0| 3301 |23.11.2023 Венеция въвежда входна такса от април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads