Реклама / Ads
0| 7887 |30.10.2023 СВЯТ

САЩ размаха пръст на Нетаняху: Овладей израелските екстремисти в Западния бряг

.
Джо Байдън и Бенямин Нетаняху
Израел носи отговорност да защитава живота на невинните жители в Газа, а като премиерът Бенямин Нетаняху има задължението да укроти заселниците екстремисти, които влошават насилието в Западния бряг и още повече разпалват напрежението в хода на войната с "Хамас". Това послание дойде от съветника на Белия дом за националната сигурност Джейк Съливан, ден след като президентът Джо Байдън втвърди тона към Израел и го предупреди за хуманитарната ситуация в Газа, предаде БТА
 

Днес той разговаря и с Нетаняху и го призова Израел бързо да увеличи потока от помощи, които постъпват в ивицата (нещо, което еврейската държава преди малко каза, че ще направи).

 

Потокът от помощи към Газа вече се е увеличил: Червеният полумесец съобщи преди малко за 24 камиона, доставили ги само до момента тази вечер. Това се равнява на над една четвърт от досега преминалите камиони, откакто миналата седмица Израел разреши да бъдат пускани помощи.

 

В интервюта за телевизиите Си Би Ес и Си Ен Ен Съливан настоя, че на Израел се задават и трудни въпроси за събитията в Газа и че Израел трябва да разграничава "терористите на "Хамас", които са законни военни цели, и цивилни, които не са".

"Напълно неприемливо"

 

Съливан коментира и ситуацията в Западния бряг, където заселническото насилие тази година се смята за свързано с крайнодесните партии, влезли в последния кабинет на Нетаняху, поел властта през януари.

 

"Напълно неприемливо е насилието на екстремистки заселници срещу невинни хора на Западния бряг", каза Съливан. Заселниците, продължи той и така повтори коментари на Байдън, само "наливат масло в огъня". Съливан бе попитан от Джейк Тапър защо Нетаняху не е приел сериозно предупреждението на американския президент за Западния бряг. Съливан изрази надежда, че ще бъде потърсена "отговорност" на екстремистите и увери, че САЩ ще продължат да работят за решаване на проблема.


"Ройтерс" отбелязва, че Байдън е изправен и пред натиск от собствената си Демократическа партия да призове за прекратяване на огъня.

Предупреждение за Западния бряг дойде и от друг съюзник: насилието там трябва да спре, се казва в публикувано преди малко изявление на френското външно министерство. "Франция призовава израелските власти да вземат неотложно мерки за защита на палестинското население".

Промяната в тона

 

Отговорността на Израел за цивилните в Газа е съгласно международното право, заяви Съливан. Контролираното от "Хамас" здравно министерство в Газа говори за над 8800 жертви на израелски удари за три седмици война и твърди, че голяма част от тях са деца. Израелската армия обикновено твърди, че бойци на "Хамас" са голяма част от жертвите и че ислямистите ползват мирните жители като жив щит.

Съливан призна, че внедряването на "Хамас" сред цивилните прави операцията изключително трудна, но по думите му това "не намалява отговорността" на страната за невинните хора, "огромното мнозинство на хората в Газа".

 

Преди няколко дни Байдън подкрепи обявяването на "хуманитарна пауза" за доставка на помощи в Газа въпреки тоталната обсада, на която Израел подложи ивицата на 9 октомври, макар едновременно с това да изтъкна подкрепата за Израел и да постави под въпрос обявявания от здравните власти в Газа брой убити палестинци.

 

Тогава представител на Белия дом каза пред няколко медии, че "фактите на терен" са причина Байдън да насочи вниманието си към паузата и към усилията в Газа да бъдат доставени повече помощи въпреки съпротивата на Израел. Това не означава отказ от подкрепата за Израел, но отпорът във вътрешнополитически и регионален план изисква промяна, особено предвид очакването смъртта и разрухата в Газа да предизвикват все по-голямо негодувание.

 

Белият дом обяви тази вечер и че Байдън е разговарял с близкоизточни лидери, без да се посочва кои са те.

 

По-късно се появи и информация, че чрез събеседниците е египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и че двамата лидери са решени още днес да се увеличи помощта за Газа и процесът да продължи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3799 |30.10.2023 САЩ и Южна Корея започнаха днес големи военновъздушни учения . 13| 8809 |26.10.2023 ”Нито куршум повече”. Защо премиерът на Словакия Фицо мрази Украйна? . 0| 4525 |26.10.2023 Арменският министър-председател мечтае за мирно споразумение с Азербайджан . 31| 11469 |25.10.2023 Орбан сравни ЕС с окупацията на СССР. Борел му посочи вратата на Европейския съюз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads