Реклама / Ads
0| 5766 |16.03.2011 СВЯТ

Всички служители от Фукушима изтеглени заради радиация

.
Това станало заради покачването на радиоактивността около реактора. Нов пожар и два нови труса станаха в Япония.
 

В Четвърти реактор на японската АЕЦ "Фукушима 1" отново избухна пожар, ден след експлозията, която предизвика първия пожар, съобщиха световните агенции, позовавайки се на компанията-оператор на централата "Токио електрик пауър". Пожарът е избухнал в хранилището за отработено ядрено гориво. Огънят бил забелязан в 05.45 часа местно време /10.45 часа българско време/ от работещ в централата, който видял пламъци на четвъртия етаж на сградата. Според експертите отново, както и във вторник, е избухнал натрупал се водород. Пожарните служби са били информирани за инцидента.

Равнището и температурата на водата в басейна за съхраняване
на употребеното в реактора гориво значително са спаднали и специалистите имат проблем с поддържането им на необходимото ниво, съобщи ТЕПКО. Повишеното ниво на радиацията в зоната на реактора затруднява потушаването на пожара и операцията за възстановяване на нивото на водата в басейна, предаде ИТАР-ТАСС. След разрушителните земетресение и цунами от петък японската АЕЦ "Фукушима 1", разположена на 250 км североизточно от Токио, се бори със серия от тежки проблеми.

Нивото на радиация, измерено на входа на АЕЦ "Фукушима 1" към 01.00 часа по Гринуич, е било силно увеличено, след което е спаднало, съобщи секретарят на японското правителство Юкио Едано, цитиран от информационните агенции. По информация на компанията радиационният фон за кратко се е повишил до 2399 микросиверта на час и постепенно е спаднал до 1361 микросверта на час. Възможно е защитните обвивки на Първи и Трети реактор на "Фукушима 1" да са повредени, каза още Едано. Японските власти смятат, че за охлаждане на авариралите реактори може да бъде необходима помощ от американската армия, заяви Едано на пресконференция. На Пети и Шести реактор сега се извършва работа за преминаване към активното им охлаждане. Тези мерки се взимат, за да не се допусне там да се създаде ситуация, подобна на тази в Четвърти реактор, каза Едано.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7614 |15.03.2011 "Фукушима-1" извън контрол, eвакуират 750 души . 3| 7112 |15.03.2011 Нов взрив в АЕЦ Фукушима; радиацията над 400 пъти годишната норма . 1| 4783 |13.03.2011 Адът в АЕЦ Фукушима продължава . 1| 5918 |12.03.2011 Взрив във АЕЦ Фукушима - евакуират на 20 км от нея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads