Реклама / Ads
0| 4065 |03.04.2021 СВЯТ

За втора година: Папа Франциск проведе церемонията Via Crucis на пустия площад ”Свети Петър”

.
Папа Франциск Източник: БГНЕС
Утре католиците празнуват Великден. Заради пандемията папа Франциск предстоятелства снощи за втори път традиционния кръстен ход за Велики петък на площад ”Свети Петър”, вместо край римския Колизеум, и без обичайната многохилядна публика. Площадът ще остане пуст и в неделя, когато папа Франциск ще произнесе традиционното пасхално послание ”Към града и света” (Урби ет орби).
 

Церемонията, предавана на живо от Mondiovision, започна в 21.00 ч. в присъствието на около 200 души, предаде Асошийтед прес.

 

Тази година размишленията, съпровождащи 14-те спирки на кръстния път, символизиращи пътя на Христос към Голгота, бяха поверени на италиански деца и младежи от скаутска група от Умбрия и от римска енория, от благотворителни домове за семейства в неравностойно положение. Рисунки на децата бяха поставени на всяка от 14-те спирки. Техните размишления, в които споделяха емоционални моменти от всекидневието си, белязано от пандемията, бяха прочетени на глас, докато Светият отец слушаше.

 

Децата се оплакваха, че не могат да виждат баба и дядо, които им липсват, както им липсват и съучениците и учителите, защото училищата са затворени. Тъгата от самотата понякога става непоносима, бе написало едно момиче. След като неговото размишление бе прочетено, папа Франциск, който седеше в кресло на платформа пред базиликата "Свети Петър", се изправи и отправи молитва към Господ "да ни просветли в тази тъмна нощ, за да не загубим пътя си в този труден период". В друга част от церемонията Светият отец се помоли Господ да даде на хората надежда, "за да го разпознаем дори в най-тъмните моменти от нашия живот".

 

Тъй като Италия обяви локдаун в дните на Великденските празници, присъствието на вярващи е невъзможно. По-рано служба, водена от Франциск, се състоя в базиликата "Свети Петър“. На нея присъстваха впечатляващ брой кардинали сред около 200 вярващи. Докато на богослужението в петък миналата година присъстваха само няколко души.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3379 |06.03.2021 Историческа среща: Папа Франциск и най-висшия шиитски духовник в Ирак очи в очи . 0| 3356 |05.03.2021 Започна рискованата историческа визита на папа Франциск в Ирак . 1| 3528 |04.03.2021 Папата: Отивам в Ирак като поклонник на мира . 1| 5889 |12.09.2020 Папа Франциск: Сексът и добрата храна са божествени удоволствия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads