Реклама / Ads
22| 4112 |01.12.2023 СВЯТ

Зеленски: Ако Украйна се провали заради недостиг на оръжия, Русия ще нахлуе в страните от НАТО

.
Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за "Асошиейтед прес", че войната с Русия е в нов етап, като се очаква зимата да усложни бойните действия след лятната контраофанзива, която не даде желаните резултати поради трайния недостиг на оръжия и сухопътни сили. "В случая с Украйна, ако днес устойчивостта се провали поради липса на помощ и недостиг на оръжия и финансиране, това ще означава, че Русия най-вероятно ще нахлуе в страните от НАТО", каза той.
 

Въпреки неуспехите обаче той заяви, че Украйна няма да се предаде.

 

"Имаме нова фаза на войната и това е факт", каза Зеленски в Харков в интервю за медията, преведено от ФрогНюз. "Зимата като цяло е нова фаза на войната".

 

Запитан дали е доволен от резултатите от контраофанзивата, той даде сложен отговор.


"Вижте, ние не отстъпваме, аз съм доволен. Сражаваме се с втората (най-добра) армия в света, доволен съм", каза той, визирайки руските военни. Но добави: "Губим хора, не съм доволен. Не получихме всички оръжия, които искахме, не мога да бъда доволен, но и не мога да се оплаквам твърде много".


Зеленски също така заяви, че се опасява, че войната между Израел и Хамас заплашва да засенчи конфликта в Украйна, тъй като конкуриращите се политически програми и ограничените ресурси излагат на риск потока от западна военна помощ за Киев.


А тези опасения се засилват от вълненията, които неизбежно възникват в годината на изборите в САЩ, и от потенциалните им последици за страната му, която е видяла, че международната общност до голяма степен се е обединила около нея след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г.


Дългоочакваната контраофанзива, подкрепена с десетки милиарди долари западна военна помощ, включително тежко въоръжение, не доведе до очакваните пробиви. Сега някои украински служители се притесняват дали по-нататъшната помощ ще бъде толкова щедра.

 

В същото време запасите от боеприпаси са на изчерпване, което заплашва да доведе до спиране на украинските бойни действия.

 

Тъй като зимата отново ще забули военна Украйна, военните лидери трябва да се справят с нови, но познати предизвикателства, докато конфликтът се приближава към края на втората си пълна година: Студените температури и неплодородните полета излагат войниците на риск. Освен това се подновява заплахата от широкомащабни руски въздушни нападения в градовете, насочени срещу енергийната инфраструктура и цивилното население.

 

На 25 ноември Москва започна най-мащабната си атака с дронове по време на войната, като повечето от 75-те дрона "Шахед", произведени в Иран, бяха насочени към Киев, което е тревожен прецедент за следващите месеци.

 

"Ето защо една зимна война е трудна", каза Зеленски.

 

Той даде откровена оценка на контраофанзивата от миналото лято.

 

"Искахме по-бързи резултати. От тази гледна точка, за съжаление, не постигнахме желаните резултати. И това е факт", каза той.

 

По думите му Украйна не е получила всички необходими оръжия от съюзниците си, а ограниченията в числеността на военните сили са попречили на бързото настъпление, каза той.

 

"Няма достатъчно мощност, за да се постигнат желаните резултати по-бързо. Но това не означава, че трябва да се откажем, че трябва да се предадем", каза Зеленски. "Ние сме уверени в нашите действия. Борим се за това, което ни принадлежи".

 

Има някои положителни изводи от последните няколко месеца, каза той.


Украйна успя да постигне постепенни териториални придобивки срещу по-добре въоръжен и укрепен враг, каза Зеленски.


Освен това мощта на Черноморския флот на Москва е намаляла след украинските атаки, които пробиха противовъздушната отбрана и удариха щаба му в окупирания Крим, добави Зеленски.


Временният коридор за зърно, създаден от Киев след оттеглянето на Русия от военновременното споразумение за осигуряване на безопасен износ, все още работи.


Зеленски обаче не се занимава с миналото, а е съсредоточен върху следващия етап - увеличаване на вътрешното производство на оръжие.


Значителна част от бюджета на Украйна се отделя за това, но сегашното производство далеч не е достатъчно, за да обърне хода на войната. Сега Зеленски се обръща към западните съюзници, включително САЩ, за да предложи изгодни заеми и договори за постигане на тази цел.


"Това е изходът", каза Зеленски и добави, че нищо не плаши Русия повече от една военно самодостатъчна и независима Украйна.


При последната си среща с президента на САЩ Джо Байдън, членове на Конгреса и други високопоставени служители той отправи един спешен призив: Украйна да получи евтини заеми и лицензи за производство на американско оръжие.

 

"Дайте ни тези възможности и ние ще строим", казва той пред тях. "Каквито и усилия и време да са необходими, ние ще го направим и то много бързо".


Зеленски продължава да е загрижен, че сътресенията в Близкия изток, най-насилствените от десетилетия насам, заплашват да отнемат световното внимание и ресурси от способността на Украйна да се защитава.


"Вече виждаме последиците от изместването на (вниманието) на международната общност заради трагедията в Близкия изток", каза той. "Само слепите не признават това".


Украинците разбират, "че трябва да се борим за внимание", каза той. "Не трябва да позволяваме на хората да забравят за войната тук"


Тази промяна във фокуса може да доведе до по-малко икономическа и военна помощ за страната му, каза той. В очевиден опит да успокоят тези опасения американски и европейски официални лица продължиха да посещават Киев след атаките в Израел на 7 октомври.


Промяната все още го притеснява, каза Зеленски.


"Виждате ли, вниманието е равносилно на помощ. Липсата на внимание ще означава липса на помощ. Ние се борим за всяка частица внимание", каза той. "Без внимание може да има слабост в Конгреса (на САЩ)".


Обръщайки се към предстоящите президентски и конгресни кампании в САЩ, където Байдън е изправен пред скептицизъм заради твърдата си подкрепа за Киев, Зеленски призна, че "изборите винаги са шок и това е напълно разбираемо".


Неотдавнашно проучване на медията в САЩ показа, че почти половината от американците смятат, че за Украйна се харчи твърде много. Попитан за това, Зеленски отговори откровено, че "изборът на американците е избор на американците".


Но той твърди, че като помагат на Украйна, американците помагат и на себе си.


"В случая с Украйна, ако днес устойчивостта се провали поради липса на помощ и недостиг на оръжия и финансиране, това ще означава, че Русия най-вероятно ще нахлуе в страните от НАТО", каза той. "И тогава американските деца ще се бият".


Наскоро Зеленски се опита да гарантира, че военната машина на Украйна работи както трябва, като направи неотдавнашно разтърсване на висши държавни служители, засягайки друга своя цел - да се бори с подкупите в постсъветската институция, изобилстваща от корупция, като прелюдия към присъединяването към Европейския съюз.


Той заяви, че трябва да знае как оръжията, припасите, храната и дори дрехите се доставят на фронта - и какво не успява да стигне дотам.


"От една страна, това не е работа на президента, но от друга страна, мога да се доверя на тези, които не просто са ми предали информацията, а са ми я казали лично", каза той.


Статичните бойни линии не доведоха до натиск от страна на съюзниците на Украйна за договаряне на мирно споразумение с Русия.


"Все още не го усещам", каза той, въпреки че добави: "Някои гласове винаги се чуват".

 

Украйна иска да "прокара формулата за мир и да привлече колкото се може повече страни от света, така че те да изолират политически Русия", отбеляза той.

 

Войната също така направи невъзможно провеждането на президентските избори в Украйна, които първоначално бяха предвидени за март съгласно конституцията, каза той.


Въпреки че Зеленски заяви, че е готов да проведе избори, повечето украинци не са готови, тъй като смятат, че подобен вот е "опасен и безсмислен", докато около тях бушува война.


С бюджет, предвиждащ изразходването на 22% от БВП на страната за отбрана и национална сигурност, икономиката на Украйна се преструктурира около война, чийто край не се вижда, подобно на ежедневието на гражданите.


Това повдига друг въпрос: Колко дълго самият Зеленски ще може да се справи с ролята на лидер на страна във война?


Няма думи, с които да опише колко трудна е тази работа, казва той, но също така не може да си представи, че ще напусне поста.


"Честно казано, не можеш да го направиш", казва той. "Това би било много несправедливо, неправилно и определено демотивиращо".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4031 |01.12.2023 Зеленски разговаря с Денков. Покани България на ''Формулата на мира'' . 2| 4306 |29.11.2023 Русия нападна Западна и Южна Украйна с дронове и крилати ракети . 18| 6366 |28.11.2023 Московски учител написа на черната дъска „Слава на Украйна. Смърт на руските идиоти!" Полицията го прибра . 8| 3874 |27.11.2023 В Аденския залив: Американски военни освободиха кораб, на който има двама български моряци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads