Реклама / Ads
27| 5913 |30.11.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

"Алфа банк" поиска контрол над "Икономедиа" заради дългове

.
Българският клон на гръцката "Алфа банк" е поискал контрола над "Икономедиа", която е собственик на вестник "Капитал" и интернет сайта "Дневник", предаде БГНЕС.
 

Финансовата институция е поискала от Търговския регистър да впише изпълнение на особен залог заради непогасени дългове на "Икономедиа".

Часове след като информация за иска на "Алфа банк" изтече в медиите, от "Икономедиа" разпространиха съобщение, че са изненадани от решението на банката. От съвета на директорите на изданието заявяват, че "Икономедия" няма неизплатени задължения

и прилагат извлечения от Централния кредитен регистър. "Предприели сме необходимите правни действия, за да защитим нормалното функциониране на "Капитал", "Дневник" и останалите ни медии.
Предоставили сме на Търговския регистър неоспорими факти за недопустимостта и незаконността на искането на "Алфа банка" – клон България. Независимо от необоснования акт, сме готови конструктивно, както и досега, да положим всички възможни усилия по търговски начин да разрешим спора с банката", се казва в разпространеното съобщение.

"Ако се окаже обаче, че зад предприетите действия се крие опит за превземане на "Икономедиа" и подчиняване на редакционната политика на медиите, каквито индикации за съжаление имаме, ще се противопоставим с всички правни и публични средства", заявява ръководството на компанията.

Собственици на "Икономедиа" са Теодор Захов (49%) и Иво Прокопиев (51% дял). До това се стига, след като "Икономедиа" не може да погаси задълженията си към банката, където е заложила активите на изданията си, включително вестник "Капитал" и Dnevnik.bg, и централата на "Икономедиа". Сред заложените активи има и журналистическа техника и автомобили.

В края на септември "Икономедиа" е имала просрочени задължения за над 430 хиляди евро. Издателската компания е била заложена срещу кредити на стойност 9,35 млн. евро. За нов изпълнителен директор на "Икономедиа" е предложен Пламен Божинов. На 1 юли 2011 г. "Алфа банк" АД и "Икономедиа" АД са сключили договор за особен залог върху търговско предприятие, съобщи Econ.bg.

Според договора  при неизпълнение банката може да предяви претенции върху всички активи от заложеното имущество. В споразумението между двете страни е записано още, че: "Залогододателят е длъжен в седемдневен срок от съобщението за пристъпване към изпълнение да предаде доброволно на банката или на посочено от нея лице всички активи включени в заложеното имущество".

Иво Прокопиев, който напусна България със семейството си през 2010 г., е акционер и в холдинга "Алфа финанс", чиито направления на дейност са финансови услуги, недвижими имоти, индустриални минерали, зелена енергия, строителство и други.

Между 2006 и 2010 г. Прокопиев е два мандата председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Бивш председател е и на надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ).

Член е на Съвета на настоятелите на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Между 2001 и 2010 г. Иво Прокопиев е заместник-председател и член на Управителния съвет на Съюза на издателите в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 9086 |02.03.2012 Партията с най-много милионери поиска отстрела им! . 11| 7788 |22.12.2011 Бизнесът поиска лицемерно: Икономика без приятелски кръгове! . 14| 5342 |24.10.2011 290 лв. минимална заплата поиска Тотю Младенов . 2| 6183 |21.06.2011 "Амнистия" за фермери с дългове ще поиска Найденов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads