Реклама / Ads
0| 4778 |10.10.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Как да се грижим за чувствителната кожа

.
Като чувствителна се определя кожата, която реагира на контакт с определени вещества или условия на околната среда с дразнене, зачервяване и друг тип дискомфорт.
 

В тази статия, която изготвихме заедно със специалистите от аптека Galen, ще научите как да се грижите за чувствителна си кожа, кои продукти са подходящи за вас и как да адаптирате рутината си към сезона.

 

Как да разберем дали имаме чувствителна кожа?


Ако тя често реагира на нова козметика или промени в околната среда по някои (или всички) от следните начини:


- зачервяване;
- сухота;
- лющене.

 

Основните причини за свръхчувствителността могат да бъдат наследствена обремененост, сезонни алергии или възпалителни заболявания като розацея или екзема. Познаването на симптомите и причините за чувствителната кожа е важно, за да се грижим правилно за нея.

 

Кои козметични продукти са подходящи?


Много е важно да изберете правилната козметика – продукти с нетоксични формули, естествено съдържание и без агресивни агенти. Активните съставки в козметиката трябва да са балансирани и подходящи за чувствителен епидермис. Избягвайте продукти с високо съдържание на алкохол (ще го откриете като етанол), парфюми или аромати – както изкуствени, така и натурални, защото биха могли да предизвикат раздразнения.


Чувствителната кожа изисква специален подход при избора на козметични продукти. Хидратацията е ключов момент, за да се запази кожната бариера в добро състояние. Натуралните и органични съставки са често предпочитани, тъй като са обикновено по-щадящи. Ето какво да търсите:


- хипоалергенни: те са дерматологично тествани и са формулирани така, че да минимизират риска от алергични реакции;

- без парфюми: ароматите са честа причина за раздразнение;

- натурален и органичен състав: безвредни са, не съдържат химични и токсични съставки, които могат да предизвикат дразнене;

- с високо съдържание на вода: тя хидратира епидермиса и предотвратява сухотата и лющенето;

- с SPF: защитата от слънцето е основен компонент на грижата за кожата, особено за чувствителната такава, която често е по-податлива на слънчеви изгаряния.


Как да се грижим за нея според сезона?


Чувствителният епидермис реагира различно в различните сезони и изисква специална грижа, за да се предотвратят раздразненията и други проблеми.


1. Есен и зима

 

През студените месеци, когато въздухът е сух и студен, чувствителната кожа (особено на лицето) трябва да бъде защитена от вредното влияние на климата. Използвайте хидратиращи кремове и лосиони с високо съдържание на масла, които ще запазят влагата в епидермиса. Избягвайте да излизате навън при минусови температури или много силен вятър. Препоръчително е да използвате слънцезащита, защото UV лъчите проникват и през облаците. Дори когато времето е лошо, трябва да сте защитени, напомнят от Galen.


2. Пролет и лято

 

През топлите месеци използвайте слънцезащита задължително. Използвайте слънцезащитни продукти с висок фактор, например 50, и пийте много вода. Избягвайте продължително излагане на слънце, особено в диапазона 11 – 16 ч. Също така носете шапка и очила за слънце.


Изборът на подходящи козметични продукти, защитата от вредни влияния на околната среда и адаптацията според сезона са важни за поддържането на здрав и красив външен вид. Чувствителният епидермис наистина има нужда от повече грижа и защита, за да може да се справи с ежедневните предизвикателства и да изглежда свеж. Следвайте всички препоръки и кожата ви ще ви бъде благодарна със сигурност!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4774 |10.10.2023 Кои са основните функции на моторното масло? . 0| 3924 |09.10.2023 Войната в Близкия изток вдигна с 4% цената на петрола . 0| 4015 |09.10.2023 За пациенти с намален яйчников резерв, възрастов фактор, азооспермия и други репродуктивни проблеми – безплатни консултации на 14 октомври, в София . 0| 4856 |06.10.2023 Храмът на зъба – най-свещеното място в Шри Ланка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads