Реклама / Ads
0| 5528 |18.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Министър и експерти дискутират енергийните проекти

.
"Не ми е известно да сме се отказали от един или друг енергиен проект, в това число и от АЕЦ"Белене". Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който участва в кръгла маса, посветена на енергетиката в България, организирана от Център за изследване на демокрацията (ЦИД), в която взе участие и американският посланик Джеймс Уорлик.
 

Той подчерта, че ясноти около инвеститорите в АЕЦ "Белене" ще има, докато не се проведе добре подготвен и структуриран конкурс. В момента се очакват финансовите оферти от кандидатите за консултант по проекта, допълни министър Трайков.

По думите му техническият проект за АЕЦ Белене не е лицензиран от Агенцията за ядрено регулиране, но това е единственото, което остава. По този повод Трайков и допълни: „Премиерът е прав в това, че проектът АЕЦ Белене" е най-напредналият технически и юридически проект в Европа."
 
По време на дискусиите бе представено  изследването на ЦИД, от което става ясно, че енергийният пазар в България остава силно монополизиран на всички нива. В него се отбелязва, че е в процес на разработване на нова енергийна стратегия, че сегашното правителството е заело по-решителна позиция по отношение на ограничаването на корупцията, осигуряването на прозрачност и гарантирането на конкуренцията. Но вземането на решения и процедурите, засягащи основните проекти и политики остават неясни и могат да бъдат повлияни от конкретни интереси, сочи още изследването на експертите от ЦИД.

При изготвянето на проекта "Белене" не става ясно коя компания или държавен орган носи отговорността за вземането на решенията за инвестиране и кой е собственик на проекта, посочват още от ЦИД.

Опасенията относно "Белене" са свързани и с липсата на стратегията за дългосрочното складиране и управление на високо радиоактивни ядрени отпадъци. До момента използваното гориво се превозва обратно в Русия, но споразумението трябва да бъда предоговорено скоро, вероятно още през тази година.

Според Джеймс Уорлик е необходимо повече прозрачност в енергийния сектор на България. По думите му преструктурирането на БЕХ повдига много въпроси и правителството трябва да предприеме проактивни стъпки.
Трябва да се увеличи прозрачността в газовия сектор, включително и при договарянето на доставки, посочи посланикът.

Министър Трайков потвърди, че предстои да се вземат много решения за енергийния сектор в страната и подчерта, че това ще стане при остър недостиг на финансов ресурс.
В миналото не е било така, коментира той и посочи като пример, че с парите за Цанков камък" НЕК би могъл да купи две от трите електроразпределителни предприятия в България или на която и да е страна наоколо.

„С консултантския хонорар на господин Доган можеше да бъде финансирана каквато и да е стратегия на експанзия на държавни дружества на други пазари", добави Трайков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5194 |27.04.2010 Министър Трайков открива бизнес форум в Тел Авив . 4| 5445 |26.04.2010 Белене събра политици и експерти 24 години след Чернобил . 0| 5084 |23.04.2010 Конкурс по кулинария пред провал, министър спи на плажа? . 0| 5438 |06.04.2010 1.39 млрд. лв. дупка в бюджета прогнозират експерти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads