Реклама / Ads
0| 5223 |22.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Одит на ЕРП-та искат от ДКЕВР

.
От ДКЕВР искат да бъде извършен финансов одит на трите ЕРП-та. Това съобщи Валентин Кирчев, заместник-председател на държавния регулатор, по време на изслушването на представители на електроразпределителните дружества от парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм.
 

За миналата година Е.ОН, ЧЕЗ и EVN са изпълнили общо 89 процента от инвестиционните си програми, а в същия момент твърдят, че парите не им стигат. ДКЕВР не приема на този етап за целесъобразно прилагането на “цена мощност”, посочи Кирчев.

Той обясни, че за аутсорсинг трите компании са дали много голяма сума - над 220 милиона лева годишно. Той отбеляза, че аутсорсингът е изнесена дейност, върху която комисията не може да упражнява контрол.

Кирчев съобщи още, че ДКЕВР е започнала проверка на Е.ОН, защото дружеството е направило много малко инвестиции през миналата година.

От Е.ОН обявиха, че не желаят държавата да продава миноритарните си дялове в ЕРП-тата.

От ЧЕЗ заявиха, че ако правителството търси някакви антикризисни мерки, най-логично би било генерираните печалби на дружеството да бъдат насочени към инвестиции. От EVN обясниха, че, ако са били изплатени дивиденти от 2005 г. насам, две трети от печалбата е щяла да отиде в чужбина.

Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Ян Вавера отбеляза, че е по-добре генерираните печалби да останат в страната и да не се изплащат дивиденти. Иначе, ако бъде направена подобна стъпка, 67 процента ще отидат в Чехия, добави той.

Вавера уточни, че за пет години, откакто ЧЕЗ е в България, са инвестирани 370 млн. лв. в мрежата за подобряване на услугите, което е с 80 млн. лв. повече от получената печалба.

По думите му регулаторът признава на компанията 70 млн. лв. годишно за инвестиции, но тези пари не са достатъчни и затова ЧЕЗ не успява да изкупи всички нови присъединявания към мрежата.

Намаление на загубите по мрежата отчитат от EVN. По думите на Йорг Золфелнер, мениджър на компанията за България, това е добре за държавата, защото увеличава приходите от ДДС с 8 млн. лв. всяка година. За 2009 г. отчетените загуби на дружеството са 12,2 на сто.

Загубите на E.ON в Германия по мрежата за ниско напрежение са около 6-7 процента, докато в България те достигат около 16 на сто. От дружеството обясниха, че за миналата година са инвестирали близо 59 млн. лв.

Фирмата обаче срещала трудности при изкупуването на съоръжения, защото липсвали документи на собствениците или те не желаели да ги продават.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5174 |13.04.2010 ДКЕВР подхвана активите на ЕРП-та . 2| 5364 |12.04.2010 Две ЕРП-та мераклии да купят държавните дялове . 0| 5080 |09.04.2010 Трайчо Трайков: Не е време за национализация на ЕРП-тата . 3| 5079 |08.04.2010 Борисов недоволен от ДКЕВР, ЕРП-тата били лобистки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads