Реклама / Ads

10| 4506 |03.11.2011

Зелена светлина за проекта “Бургас-Александрополис”

.
Министерство на околната среда и водите (МОСВ) даде положителна оценка на качеството на документацията по Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ за инвестиционно предложение за: „Нефтопровод за суров нефт Бургас – Александруполис“, за участъка от нефтопровода на територията на Република България.

 

В представената документация са анализирани рисковете за околната среда, които Висшият експертен екологичен съвет /ВЕЕС/ трябва да има предвид при вземането на решение за осъществяване или неосъществяване на проекта на българска територия. От екоминистерството посочват, че в резултат на тази оценка може да се пристъпи към продължаване на процедурата по ОВОС – организиране на срещи за обществено обсъждане със засегнатите общини и кметства на българска територия, което е задължение на възложителя.

 

МОСВ е изпратило писмо до възложителя „Транс Болкан Пайплайн Б.В. – клон България“ с указания за по-нататъшния ход на процедурата. Според документа възложителят трябва да осигури обществен достъп до документацията по ОВОС и да организира срещи за обществено обсъждане в засегнатите общини и кметства; според постигнатите договорености между българската и гръцката страна подготовката за организиране на паралелните срещи за обществено обсъждане в двете държави може да започне, след като и българските, и гръцките компетентни органи по околна среда потвърдят, че е налична цялостната документация по ОВОС за нефтопровода Бургас – Александруполис.

 

Законоустановеният срок, в който министерството трябваше да каже окончателно дали допуска за обществено обсъждане оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта за нефтопровода, изтече в края на миналия месец.

През септември пък стана ясно, че Русия не възнамерява да се отказва от строителството на тръбопровода „Бургас — Александруполис“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Експерти пишат сценарии за проекта “Белене” 4| 4574 |01.11.2011 . Трайков не изключва провал на проекта "Белене" 7| 5437 |27.10.2011 . Караджова спря проекта за ски-пистите на Витоша 3| 4979 |09.08.2011 . Наливат още 150 млн. лв. в проекта "Бургас-Александрополис" 1| 5507 |13.07.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ