Реклама / Ads
44| 22653 |20.02.2012 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (13-17 февруари) Понеделник, 13 февруари Оня ден нали ви споменах, че „24 часа” нашироко описват новото чудо – къщата охлюв в Симеоново, която разнася по света славата на новата българска архитектурна олигофрения. И днес „Стандарт”, сакън да не остане по-назад, също пише: „Шашнахме света с къща охлюв.”
 
Също и „Всеки ден”. В четвъртък и «Новинар» ще се присъедини. В събота отново „Стандарт” ще посвети на темата фолио и пак ще пропусне фараонското минало на инж. Симеонов… Как се казваше? Бецален!

Пак ходих да разгледам „обекта”, да не би нещо да не съм разбрал идеята и да ви подведа. На живо е още по-грозен, отколкото на снимка. Отгоре по охлюва има калинки, пеперудки… Само за едно съм ви излъгал. Шопите не викалри на охлюва „Говното”, а „Двата уя”, извинявам се…

Христоматия: „В момента се създава необходимата организация за контролирано изпускане там, където позволява, със съответните изпускателни кранове да се изпуска водата, да не надвишава нивото, което би могло да застраши живота и здравето на населените места, които живеят и имат съответен живот." (Цв. Цв., "Панорама")

Да съберем на куп Бъмбъл от “Оливер Туист”, г-жа Малапроп на Шеридън, почетния мирови съдия на Чехов, Кайзерът на Чудомир и още някои виртуози на усуканата реч, пак няма да постигнем богатството на Цветановия изказ. Още един мандат и всички ще говорим така. И, естествено, ще престанем да се разбираме. И няма да имаме съответен живот.

К’во му доде…

 „Български ученици са по-умни от британските”, пише „Сега”, позовавайки се на изследване на "Евростат". Освен после да изпростяват, като навлязат в живота. Щото животът у нас е един от най-трудните.

„Новинар” съобщава, че TLC започвала научна поредица за сексуалните аберации „Странният секс”. Щели да покажат мъж, който люби балони. Чувал съм, че има хора, дето любят дървета - дендрофили. Даже май бях чел за един, който години любил само дървета и като се оженил, преди да почне да прави секс с жена си, я удрял няколко пъти силно по онова място. Щото така се гонели осите от дупките… Ама да не ви излъжа, да не беше виц това. Обаче да любиш балон, въздух под налягане, мога да си го представя само метафорично. Но да не намесваме политиката. Щели да покажат и жена с две вагини. И за това не бях чувал. За мъже с два пениса се писа няколко пъти. В Русия откриха един клошар с два. И в Индия един с два. Тоя в Индия щеше да си реже единия, щото с два било много неудобно. Ами като не знае как...

Шарен е светът, еле па светът на секса що е шарен!

Оня ден представители на католическата църква от над 100 страни се събраха във Ватикана да мислят мерки срещу педофилията при поповете. Щото станало епидемия - в Ирландия, в Белгия, в Холандия… В САЩ за 50 г. повече от 10 000 деца станали жертва на педофилите с расо. От 2002 г. до сега Католическата църква в САЩ изплатила над $2 млрд., за да купи мълчанието на жертвите и да избегне дела за сексуално насилие срещу 4000 свещеници.

У нас поне за такива работи не се е чуло. Имаше само един дедо поп Милионеров, който причакваше ученичките на балкона и им показваше… брадата си. Но го осъдиха.

Вчера руската Дума приела специален закон за педофилите, който предвижда да бъдат подлагани на кастрация. Не че го препоръчвам, просто го споменавам, щото стана дума…

Пък най-известният екзорсист отец Габирел Аморт разказва как папа Бенедикт XVI изгонил демоните от двама обладани, само с появата си. Така се прави. А не като Йоан Павел II да седи вече толкова време блажен, щото не могат да му намерят второ чудо за светец. Не пречи още приживе да си набавиш две чудеса, пък после, ако се появят и още, толкова по-добре. В това отношение Бенедикт е вече готов. По-лани, като беше на почивка в лятната си резиденция, гръмотевица ударила един от охраната му. И папата си турил ръката на челото му, оня станал и тръгнал да върви. Точно като Лазар. И сега Бенедикт като почине… Не сега, де, а когато почине, още на другия ден могат да го обявят за светец.

 

Вторник, 14 февруари


Софиянски пак го назорило да се изкаже. Вика: „Не трябва ли да сме на улицата? Какво стана с нас? Примирихме ли се? През първите две кризи студът и снегът не ни плашеха да излезем на улицата и да покажем позицията си…”

И като си показахме позицията, та к’во стана?! Да си бяхме показали голия задник, повече файда щяхме да видим! Пак ще кажа: „Да пази Господ от ненаказан крадец!” Това е руска поговорка, ама се чудя що не е българска.

Още не сме забравили как Стефчо и Антоан мишкуваха в София. И не ни се ще нито те, нито някой друг от управлявалите ни „демократи” да ни повтаря.

А нищо читаво не се ражда… Слави Бинев, мутра от подземието, на която Жоро Илиев  ходеше да бие шамари в собственото й заведение, направил нова партия - Гражданско движение за реална демокрация (ГОРД).

Стотина бизнесмени, писатели, спортисти, журналисти, сред които Любен Дилов-син, Димитър Шумналиев, волейболистът Любо Ганев, журналистът Крум Савов, скулпторът Георги Чапкънов-Чапа, подкрепили архонт Бинев, съобщава „Дневник”.

Наскоро в едно интервю питаха Чапкънов какво очаква от изборите и той каза една голяма истина: „Нищо не очаквам вече. Лъгаха ни, излъгаха всички. Изсраха се върху главата на народа. И туй то.”

Тогава ние искрено се възхитихме: „Чапа, свалям ти капа! Отдавна си го мисля, но немах кураж да го кажа точно с тия думи!” Но едно е да казваш истините, друго е да ги следваш в живота. Че Слави Бинев не е ли един от тези, които най-вулгарно … на главата на народа? Купи си архонтска титла, купи си евродепутатство, купува си ежедневно медийна подкрепа… По едно време се бях притеснил, че ще си купи еврокомисарство… И той като премиера може да се похвали, че много хора направи богати. Човек като си плаща, всичко може да си купи. Що да не си купи и малко интелектуалци. Идея нямате колко са поевтинели, откак Борисов е на власт…

Та казвам, че има много готови да се възползват от протестите ни, но ние пак ще си останем с пръста в устата. Даже не и в устата… Не съм единодушен. Определено това, което става в Гърция не е хубаво. Стотина сгради са поломили тая нощ в Атина и в Солун. Но и това, което не става у нас, също не е на добро. Трайчо дал заден за ACTA и ще оттегля подписа. Едни 6-7000 души на жълтите павета обърнаха работата. Явно правителството чува, но засега не може да чете мисли. Затова, поне за важните работи, не бива да протестираме само наум.

Ама стига тия сериозни работи на днешния двоен празник. Почерпете се, без значение за Валентин ли, за Трифон ли. К’во ви пречи и за двамата?! Важното е да не седите трезви като копуци на масата.

Само за премиера ми е малко жал. Пак щял да седи сам като куче на Бояна. Щял да пие едно вино и да гледа мача.

Всеки с кръста си…

 

Сряда, 15 февруари


„Бургас e романтичната столица на 2012 г., а жителите му са най-влюбените хора в страната ни”, съобщава „Новинар” резултатите от конкурс за най-дълго любовно писмо за Св. Валентин.

Браво Бургас! (Калоянке, к’во праиш?! Лиелие, забравихме се, бе! Аз съм на: въй въй въй.Фрогнюз и въй въй въй. Редута.бг.)

Град, който е откърмил Христо Фотев, не може да не е романтична столица. Майничките се скъсват от завист. Владимир Янев пише: „Ако Бургас внезапно изчезне, той може да бъде възстановен по стиховете на Христо Фотев. И понякога ме е обхващало отчаяние, че Пловдив няма толкова свой поет. Не че няма поети, но свой, само "пловдивски" няма.”

Не сте прав, г-н Янев, не е баш така! Можем да посочим един пловдивски поет, който е преведен дори на иврит и си е само пловдивски. В смисъл, че другаде не го познават и признават. Съвсем случайно имаме стихосбирката му на български и еврейски. Ето нещо от стихотворението „Жулиета”:

Аз знам, че ти омръзна Жулиета

Да скитаме по нощните тепета

И стъпвайки във старите си дири

да хлътваме в приятелски квартири…

Не е зле, нали? Всъщност, тази стихосбирка, макар и да се води събрани съчинения, съдържа само 4 стихотворения, по които едва ли може да се възстанови Пловдив, ако изчезне... Дори и да добавим текста на „Лятна вечер, нощен магазин”, за която се твърди, че е дело на същия поет, пак не стига. Сещате ли се?

Лятна вечер, нощен магазин

Нахлувам бавно нейде към един

Ала дебела касиерка пояснява

След 11 алкохол не се продава...

Малей, що сме се драл на тая песен… И най-вече на финала:

Парите малко, а курвите тъй много…

И много интересно, след всяко изпълнение, еле пък ако съм поел повече от три, винаги ме избиваше на реваншизъм: Курви, върнете ми парите и ще си купя балтон. Младежки простотии. Последна грижа ми е бил балтонът тогава…

Ей, Варна, според мен, ако случайно вашият град изчезне, той ще бъде възстановен по стиховете на Киро Йорданов. Не пише стихове? Еми, съжалявам, тогава значи няма да може да бъде възстановен...

Сега, като се замислям, май не съм прав. Цялата тогавашна България може да се възстанови по „Лятна вечер…”. Но май забравих да ви кажа кой е поетът, бе! Президентът Стоянов. Да! Известен на времето си поет с китара. Като Недялко Йорданов, но не така продуктивен.

Покрай морето и големите водоеми гражданите масово се притичали на помощ на лебедите и други водоплаващи птици, които били приклещени в замръзналите води.

Хората ги приютявали кой в кокошарник, кой в банята, кой направо в хола… На помощ на бедстващите лебеди се притекли дори и ловци, съобщават от „Зелени Балкани”.

Пък на нас ни докладваха, че се притекли и цигани. Те като видят лебед, веднага се притичват, без значение в беда ли, или не. Щото като се притекат, той така или иначе е в беда. Да напомням ли как изядоха на английската кралица лебедите? Не вярвайте на версията на „Мисия Лондон”! Те са паднали жертва на криворазбраната политическа коректност. Ако видите циганин да храни лебед, да знаете, че половин час по-късно лебедът ще храни него. Един лично ни разправяше, че по-вкусно нещо от лебед с кисело зеле не бил ял. Но, вика, кисело зеле се намира много трудно, щото българите го крият по мазите.

Още малко по темата на животните с любов. След като направихме кокошките щастливи, сега е ред на прасетата. И техният живот трябва да се подобри до степен да дават щастливо свинско. Шефът на свиневъдите Роглинов обяснява, че евродирективата изисква в дъскотеката да има душове, климатици, чесалки, играчки. Осветлението не бива да е под 40 лукса и задължително се гаси нощем, за да се наспят прасетата...

Умните хора ви предупреждаваха, че ЕС не е саде цветя и рози… Като казвам умните хора, нямам предвид само мен си, а още поне 2-3 души. Всъщност, я да туря тука едно „ха-ха” като знак, че се шегувам, щото има хора, които са родени преди откриването на хумора, ще вземат да помислят, че не се шегувам. И да ми тръгне приказка като на Андрей Райчев, дето преди години направил един списък на 10-те интелектуалци, с които си струва да се общува.  Най-интересното знаете ли кое е? Че Кънчо Стойчев не бил сред тях…

Това, което евролемурите са записали като задължително за прасетата, не е задължително за българите. Чета в „Сега”, че ни смъмрили за бързо растящите заплати! По новата процедура за наблюдение на макроикономическите дисбаланси в ЕС ни отправили "ранно предупреждение", че през 2008-2010 г. заплатите ни са нараснали твърде много. Според евролемурите излиза, че първата по бедност страна в ЕС е на първо място с ръст на заплатите от 27.8%. Малоумници! На второ място са мамалигите с 22.1% ръст, които иначе са втори по бедност.

Не, като ви казвам, че са малоумници, изобщо не преувеличавам. Направо са ни абонирали за последното място за вечни времена.

Аз обаче друго не разбирам. Взели за база за сравнение периода 1995-2007 г. А за тоя период на нас заплатите на два пъти са ни нараствали. През 1996 г. почнахме почти от нулата, но до 1998 г. нарастнаха няколко пъти. Ние вземахме няколко хиляди лева, платими в банкноти по 200 и 500 лв. Даже през 1997 щяхме за малко да станем милионер, щото обърнахме едни застояли $350, ама избързахме с няколко дни… После дойде Иван Костов и махна три нули от парите. И тогава почна второто нарастване на заплатите ни, което беше много бавно и мъчително. И именно на него евролемурите викат бързо.

 

Четвъртък, 16 февруари


«Стандарт» ни честити предстоящите увеличения на ток, парно, вода, газ с един сравнителен анализ на цени напреко заплати в ЕС. За ток и отоплението на тристаен в София през януари били нужни 360 лв., а в Белгия – 180 евро. Средната заплата у нас е 700 лв., в Белгия 2500-2800 евро. Примерният тристаен в Германия се отоплявал максимум за 200 евро, обаче дойчо вземал 2500, а байчо 360. Във Франция плащали малко повече от нас, но получавали много повече.

В същото време газът още щял да поскъпва, което прави сегашното увеличение на парното предпоследно за тая година.

В същото време литър А 95 стана 2.56 лв. „Всички разходи в семейния бюджет трайно се увеличават”, обобщава „Сега”.

В същото време вдигането на пенсиите с 9 лв. се отлага за следващата година. А изследване на Евростат твърди, че у нас 42% от хората, най-много в целия ЕС, са застрашени от бедност. Докато в Унгария 30%, а в Чехия 14%.

В същото време нови 50 245 души се регистрирани като безработни в бюрата по труда през януари.

В същото време, според друго изследване на Евростат, корупцията у нас през 2011 г. нараснала с 8%.

И през цялото време премиерът обикаля като цветарка телевизиите и ни обяснява колко сме добре. А където не сме добре – кой е виновен.

Нали видяхте как завчера на МС изгони журналистите и остави само операторите, за да направи обръщение към нацията, без някой да го притеснява с неудобни въпроси. И обясни на народа как не Трайчо е виновен за ACTA, ако и да е подписал слепешката, а правителството на Станишев, което участвало в преговорите. Но понеже са глупави, сами се излагат. Трайчо вика, че работата по споразумението АКТА е започнала през 2006 г., като от заглавието му ставало ясно, че е за борба с фалшификацията и защитата на търговските марки, нещо от което българският бизнес имал интерес, защото българските марки се използвали неправомерно зад граница. Значи  предишните правилно са преговаряли, а сегашните глупаво са подписали!

Тоя номер с кривият Космос вече стана баят. Ще му пиша на премиера, че нам не трябват повече доказателства как е управлявала тройната коалиция. То стана пред очите ни. Сега ни са нужни доказателства, че новата власт управлява по-добре. В това отношение да се концентрира.

Но въпросът не е само в това, че се оправдава със Станишеви.

Дори най-бегъл анализ на обвиненията показва, че те са епидермални. Нищо от далаверите на царското управление и тройната коалиция не е изкарано на мегдана. Заменките на гори, далаверите в резерва, отклонените пари от бедствията, врътките по външния дълг, кражбите в пътната агенция... Нищо! Само общополитически лафове. Щото, напук на наивните надежди, Борисов е част от статуквото. Той издрапа до върха, защото беше оценен като полезен за господарите. Иначе щяха да го смачкат като сукнян молец. Факти из биографията му бол. Оня ден Параванката, ако забелязахте, нежно му намекна, да не почват да си пишат взаимно биографиите, щото „много хрян ще трябва”. Преди него и Доган напомни на премиера, че миналото му може да го застигне. То така или иначе ще го застигне, „никой не е толкова бърз, че да избяга от миналото си”. Но засега още е полезен, защото «под вънкашност чужда и под име ново» запазва и дори укрепва властта на политическата и икономическа олигархия. Прозрачна история, чак ми е неловко да пиша такива елементаризми. Но на народа трябва да се обяснява, да се обяснява, докато нещо пробие дебелата кратуна и стигне поне до ония места в мозъка, където живее инстинктът за самосъхранението. Щото нещата наистина до там опират.

Милен Велчев и Никито Василев разправят, че фискалният резерв паднал до 3 млрд. и 300 млн. лв., под критичния минимум.  Властта била в неплатежоспособност… И, както правилно предположихме, решили са да похарчат и „Сребърния фонд”.

И ми се струва, че без особен риск мога да направя прогноза за близкото политическо време. Наближава моментът, когато  Станишев пак ще цъфне на телевизора, пак ще ни се усмихва като Мона Лиза и ще ни убеждава: „Имам план!” И пак ще минат четири години, доде разберем, че нас ни нема в тоя план, че това е поредния план за доограбването на страната. И тогава вече и гащите ще ни свалят от задника!

Като стана дума… „Британките в бойна готовност - носят в чантите си секси бельо”, съобщава „Труд”. 43% от неомъжените дами на Мрачния Албион носели резервен кат за в случай, че им се отвори ненадейно парашутът. Имат бол, носят. Българката облича новия кат бельо само на вързано. И изобщо, случите ли на жена, която сама се съблича, това не значи непременно, че е от леките. Даже напротив. По-вероятно е да е грижлива съпруга и всеотдайна майка, която дава всичко за семейството си и не може да отдели за едни гащи. И се съблича бързо, щото се е случило да не е с новия кат… Същото се отнася и за мъжете. В. „Преса” изровили една ланшна новина, с която ние своевременно сме ви запознали – "Продажбите на мъжко бельо са финансов индикатор". Е, нищо, поне е вярно, не е като някои други „новини”. Лично Алън каза, че по това, купуват ли мъжете нови гащи, можело да се съди за състоянието на една икономика. Което говори много зле за нашата! Ако се вземат за база новите гащи, дори и времената на относително високи темпове на икономиката ни ще изглеждат като тежка стагнация, раздвижвана понякога само от това, че жените се засрамват, та купуват на мъжете си по някой чифт нови гащи, да не се излагат пред хората…

Изследването на „Калъп” показва, че 53% от българите смятат, че Плевнелиев ще бъде добър президент, 13% са на противното мнение, а 34% нямат никакво мнение. Това показва, че политикът – селски бек, мачото като излъчване и изразяване, не е станал траен стереотип при българина. Но ние много отдавна сме го предрекли: „Логично е след мъж като Бойко и на нас да ни се прииска някой не толкова мъж.” Сега дали чак толкова не толкова, не знам… Щото Росен на места го наричат дори „Чехльо”. В това отношение и госпожата му доста помага.

Изследователите на творчеството й в Туитър изровили постинги, в които тя горещо си пожелава секс. Някои от тях звучат направо бедствено, или призивно, не знам как да го река.

Пък вчера в „България днес” я бяха показали на снимка под ръка с ортака й в новата фирма Камен. Върви му на ловни трофеи на президентството, ако ми разбирате намека…

 

Бел. Тая седмица нема петък. Не знам що.  

To be continued next Monday

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 72760 |13.02.2012 Четвърти километър . 30| 49195 |06.02.2012 Четвърти километър . 53| 37605 |30.01.2012 Четвърти километър . 24| 40378 |23.01.2012 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads