Реклама / Ads
61| 37790 |09.01.2012 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (2 – 6 януари)
 

Понеделник, 2 януари


Обещах да напиша за последното за 2011 г. заседание на МС. По специално за точка 26, в която се обсъжда споразумението за засилен икономически съюз. Става ясно, че кабинетът е против обща данъчна политика в ЕС. Покрай това обаче премиерът обяснява на министрите някои важни неща от сферата на финансите, даже извежда и икономическа закономерност: „Колкото е по-слаб финансовият министър, толкова е по-високо ДДС. Колкото по-ниско слиза ДДС, толкова по-добър е финансовият министър, разбира се, и премиерът. (А когато ДДС се вдига, не се разбира и премиерът!)

Ако тая закономерност е вярна, то Муравей Радев, който през 1999 г. сваля ДДС от 22 на 20%, е бил най-добрият финансов министър и, съответно, Костов най-добрият премиер. А правителството на ГЕРБ излиза средна работа, щото нито го дига, нито го сваля. Разбира се, премиерът споменава, че се мисли за сваляне, но доста неопределено. Тоест,  правителството има желание да стане по-добро, но не веднага…

Тук ще ни позволите да спрем за малко и да изпитаме полагаемата ни се гордост. На 7 ноември писахме: „Дянков си мисли, че, понеже само той в кабинета е финансист, та е ваксиниран. Изобщо покрай бюджета тоя се е надул като поп на моторетка. Обаче Бойко скоро ще навлезе дълбоко във финансите и Мончо ще се прости с монопола… Премиерът много бързо усвоява нови знания, щото има страшна памет и най-важното по-голямата част му е свободна…”

Честно ви казваме, чувстваме се направо гаче шепнем в ухото на Съдбата и тя ни слуша…

„За тези, вика премиерът на министрите, които не се занимават с финанси, искам да го обясня: един процент ДДС отгоре ти е веднага лесен приход, елементарен приход, защото ги взимаш от всяка касова бележка на всеки един човек. Затова ние три години не пипаме ДДС. Това е само защото е добро правителството.”

 „За тези, които не се занимават с финанси…”  Значи той се занимава. Което лично нас ни притеснява. Средата, в която се е социализирал до преди да стане главен секретар, е известна с това, че там рядко някой може да изброи до 20 без да си събуе обувките. Но дано той да е бил изключение…

Има един момент от заседанието, където от думите на премиера личи, че България вече му отеснява.

Той мисли и говори като европейски лидер: „Да – за пакта за финансова стабилност сме и за крути мерки срещу всеки, който не ги спазва…  Защо? Защото това повлича мигновено всички държави в ЕС в спиралата на кризата и светът започва да говори за Европа, че ние едва ли не сме предизвикали кризата, Европа! Генераторът, моторът на технологиите, на индустриите, на всичко модерно, на екологията в света – това е Европа; и ние се принуждаваме да обясняваме, че при нас имало криза!”

Шуман, Моне и Аденауер накуп! Даже, без да преувеличавам, Карл Велики, Pater Europae. Между другото, двамата имат и външна прилика. Не голяма, но имат. Карл също е имал непропорционално дебел врат…

И като един от водачите на Нова Европа, Бойко предлага и свое виждане: „Защо първо не започнем с армиите, да обединим въоръжените си сили? Защо всяка държава да купува хеликоптери танкове, фрегати, самолети и изтребители, като може да има обща европейска армия? Знаете ли колко пари ще се спестят, Ангелов? Милиарди евро! И това един ден ще стане. Защо да нямаме общ прокурор в Европа? Защо Европол да не действа на територията на цяла Европа? Това е бъдещето и ще видите, че това един ден ще стане, ако Европа иска да е конкурент на другите континенти в света. Ще видите, че ще стане. Но може да започнем оттам, защо от данъците първо?”

За тези повседневни разсъждения, изказани с провиденческия патос на една Касандра, всеки друг щеше да бъде изяден с парцалите от медиите. А сега всички хихикат под сурдинка, но официално се правят, че не са чули какви ги ръси нашият кандидат за Нобел по икономика…

Кой беше казал, че човекът е мислеща тръстика? Да се поправи! Не е задължително да е мислеща… Като изчетох всичко това, без да искам си представих как очите ми са се събрали неестествено близо до носа, а от лявото ъгълче на устата ми се проточва една, с извинение, лига… Забравих думата, затова ви го описвам картинно.

Странно ми е как министрите не се чувстват така. Дянков например. Ами здравният Константинов? „Бъдещето е в резервните части на човека”. (“На много места от стволови клетки, да, не могат да направят цяла ръка, но от стволова клетка произвеждат яйцеклетка…”)

Вероятно това подплаши поповете, та измислиха тая простотия да анатемосват ин витрото.

И за да не се чувстват министрите така, както ние, нормалните хора, се чувстваме, като слушаме това претенциозно малоумие, има само едно обяснение. Римляните са го изразявали така: „Гърнето само си подбира зарзавата.”

И веднага доказателство. В МЗ измислили как да се  изхвърлят старите лекарства. Ще се връщат срещу касова бележка в аптеката, от която са купени. Друг начин не се указва. И аз сега след всяко ядене гълтам по един аспирин, бусколизин и но-шпа. Не, че имам нужда, но им изтича срокът за годност, а пък съм хвърлил бележката. Отделно, че аптеката, откъдето ги купих, се премести в „Овча купел”. Та предпочитам да ги изгълтам, вместо да си губя цял ден.

Идиоти!

Васил Божков щял да модернизира Тотото. Божков, най-големият конкурент на Тотото! Вече бил сключен договор за 14.9 млн. с контролирания от него консорциум „Галоа”. И какъв може да е перверзният интерес на Божков да модернизира конкуренцията? Все едно да дадат на Сънчо Стойчев и Андрей Лайчев да модернизират НЦИОМ. Така ще го модернизират, че чак ще го сублимират…

Злонамерени идиоти!

 

Вторник, 3 януари


Изследователи от Сейнт Луис доказали, че колкото повече власт има един човек, толкова за по-висок се мисли. С една дума, чувството за власт определя възприемането на ръста.

Лелей…, това, ако е верно, Бойко се мисли сигурно за титан.  Той Волен се мисли, та Бойко… Някои ниски хора са много смешни. Но не щото са ниски. Сам по себе си ниският човек не е смешен. Смешен е нисък човек, който се навежда, когато минава през висока порта. Така пише Бергсон.

Та този висок рус мъж вчера затворил вестник «Атака» и оставил на улицата 65 души. Свършили му паретата. А те свършили, заради патриотичната му позиция: «Да се дава държавна земя на цигани, да се дава небето на турски изтребители, да продължават престъпните договори с чужди златодобивни компании, да се позволи добивът на шистов газ на „Шеврон” – това е национално предателство.”

И заради тези критични възгледи, „моментално получих този финансов удар…”

„Финансов удар”! Той си разби семейството, партията, парламентарната му група всеки момент ще се разпадне, но пак за финансов удар говори! Не може да прежали мигриралата държавна субсидия. Ето такива работи правят човека смешен. Мислех да добавя, че и самата патриотична идея се прееба, но това едва ли причинява страдание на Сидеров. За него тя е средство, не цел. А за кукловодите зад него целта беше точно да се преебе патриотичната идея…

Пък за Високите Преосвещенства хич не исках да ви пиша, ама няма как. Изобщо не разбрах защо ин витрото да е грях. При него се ползва материал от чреслата на мъжа, който се слага в лоното на жената. Само дето не е по старомодния начин, но иначе всичко се прави с естествени материали, така да се каже.

Обаче чернокапците бързо се усетиха, че настъпиха мотиката и дадоха заден. Объркали били бебе в епруветка със сурогатното майчинство. Стига, бе! Дет’ викала пенсионираната акушерка, ако не ме лъже паметта, туй бебе е момче…

Объркали друг път. Някъде да виждате объркване в следното изречение: „Намесата на трети и четвърти лица, лекари и консултанти в тайната на зачеването води до нарушаването на брачните устои…”

А защо, дедо попе, да не забраним и секциото?! Да умират всички бременни с усложнения, всички седалищни и т.н. Ами гинеколозите? Те не се ли намесват? Намесват се, понякога до лактите чак! И тям Анатема! За присаждането на органи да не говорим… Обаче се налага. Щото д-р Тренчев вика, цитирам: „Български владика има частна фирма за трансплантация на органи. Проверили сме кой в какви фирми участва, но още не е дошло времето, да ги разкрием…” Галактион. Производителят на архонти! И този „български”  „владика” е гласувал да се забрани на някои хора надеждата за най-голямото човешко щастие – детето! Турбоцинично! Иде ми да викна „Вън търговците от храма!”, ама ще остане празен храмът...

Едно уточнение. Горе употребихме изразът „надул се е като поп на моторетка…”, но днес това звучи непонятно за много хора…

Като поп на моторетка…

Днес това е невъзможна гледка.

Днес владишката гъзина

вози се на лимузина…

Длъжен бях да го направя това уточнение.

Сега се измятат като букова дъска. Ловчанският Гавраил вика, че «Светият» синод не бил против ин витрото. Имал само някои дребни условия, като това, всички оплодени яйцеклетки да се имплантират в майката. С една дума, да се натряска майката с ембриони, пък тя да ги износва както си ще!

И изобщо, и въобще…

Пък сливенския свещеник Евгени Янакиев, не само подкрепя позицията на синода, ами иска да се забранят и абортите. Те, освен че били грешни, били причина за демографската криза. Това е казано от човек, дето живее в Сливен, дето живеят… И се сещате чия раждаемост ще се вдигне и какво ще произлезе от това. Една от най-строго пазените тайни е за етническото разпределение на абортите у нас. Чел съм ужасяващи неща. И се сещате вероятно и за съдбата на изоставените деца, за мизерията в домовете за сираци… Странно, че от поповете един поп Иван само се сеща.

 

Сряда, 4 януари


Голям смях по Битивито. Питат Миро как да познаем яйцата от щастлива кокошка. Вика да не се безпокоим, всички кокошки у нас вече били щастливи. Регламентът на ЕС ни задължавал. Да, де, ама от разговора разбирам, че нашите кокошки не били баш така щастливи, както Регламентът ги иска. Щото в клетките нямало „устройства за точене на ноктите”, „прахова баня”, тавички с пясък за добро храносмилане и други екстри, които правят пребиваването на кокошката „комфортно”.

Не че това се отразявало на яйцата. „Яйцата, вика Миро, не са по-различни, но такива са изискванията”.

Да, не са по-различни, освен по цената. От юли досега поскъпнали с 35%, според „Труд”. Производителите обяснявали това с по-широките клетки, в които кокошките се разхождали и хабели енергия (храна) в ненужна гимнастика. Освен това много зачестили абортите, в смисъл, че доста кокошки не се съобразявали къде има слама (върху 1/3 от клетката) и снасяли на цимента… И всичко това го плащаме ние.

От Миро разбирам, че Регламентът имал доста изисквания и към щастието на прасетата. В дъскотеката трябвало да се поставят играчки, да се залисва прасето и да минава по-бързо времето до… „Примерно, топки някакви и те си ги гонят…”

Проучих го тоя Регламент. Засега не изисква прасето да се води на курорт, например на море. И изрично проверих, щото съм гледал прасе и знам как страда лятото от жегите, климатикът не е задължителен. Но мисля, че ще стане, ако дотогава европейската кочина не се разпадне…

Щастлива кокошка! За две същества съм чел, че могат да продължат да живеят без глава – хлебарка и кокошка. Една беше изкарала 6 м. И откъде й минава щастието, да ме прощавате! Идиоти! По-точно евроидиоти…

И за какво щастие на прасето говорим?! Да ти отрежат топките и да ти дадат гумени да си играеш… Бати щастието! И кой знае какво е щастието за прасето? То за хората никой не знае, та… Бойко например строи спортни зали, магистрали, а някакви там го освиркват! „Те искат да си са в кочинката и да си седят там, да няма зали, да няма финал на световни първенства… Те си обичат, нали, прасето като го махнеш от кочината, то си квичи, иска да си се върне там да си седи…”

Нали и аз това казвам! За прасето щастието може да е да рови в лайната. То за колко хора това е щастието, за колко журналисти…

Пенсиите, вие какво ще кажете за свинския регламент? Дай, Боже, всекиму, а?

Регламенти… На село добрият стопанин и без регламенти си се грижи за качето, пардон, прасето. Кръщава го с човешки имена (сега актуалните били Бойко и Цецо), храни го добре, къпе го, чеше го зад ушите, говори му като на човек, обяснява му какво сладко бъдеще го чака в следващото му прераждане в суджук… В стремежа си да доставят щастие на едно прасе, едни младежи в Габрово дори го заведоха на дискотека, но не бяха разбрани правилно…

Между другото, Бойко е име с традиции в свинския именник.

14 май 2002 г. „Из делниците на един луд”: „Изследователите от Политическата академия за Централна и Източна Европа  провели изследване “Имената на политиците и прасетата” в Лудогорието. И доказали научно, че хората кръщавали прасетата си на политиците. Първо го наблюдавали и после според нрава му слагали името. Например Монката от село Осенец се скатавал все в тъмното и си мълчал. Ванката пък от Дряново бил много опърничав, свинята Жан си останала дръгел, а нерезът Бойко бил много скоклив...”

Какво нещо е демокрацията! При социализма, когато свободата ни беше ограничена, кръщавахме прасетата най-често Гошо. Щото звучи като Тошо, но не е така опасно…

И докато сме още на свинщините. Премиерът инспектирал вчера Лот 3 на магистралата между Ямбол и Н. Загора. И се изфукал, нали сам си кара джипа: „Минахме със 180 км/ч. Прекрасен път”.

180 км. в час е точно с 50 км. над разрешеното за магистрала, но понеже това още не е магистрала, та е два пъти над разрешеното. Сигурно щеше да му падне варака, ако беше минал със 130 км. Е, ама не, той е мъж, той е пич, той може всичко. Яба-даба-ду-у-у-у… Бедрок, тежък Бедрок!

Страхотен пример за младите келеши с мощните коли. Нема що!

И той ни говори за кочина! Чували ли сте оня  действителен случай, дето Иванчо гледал през ключалката  как майка му и баща му правят секс. Фелацио, кунилингус, изобщо пълна програма. Погледал, погледал и се потресъл: И тия хора ще ми разправят да не си бъркам в носа!

„Скок на приходите на “Софарма”, ликува „Труд” в полза на своя собственик. С 38% се увеличили приходите на чорбаджията за година. 48% от ръста бил от вътрешния пазар.

За един сватба, за друг брадва! Ей, направете справка и в погребалните агенции! Учудени ще останете какъв ръст на приходите има и при тях. А също и при дедо поп. Така е в криза.

 

Четвъртък, 5 януари


Пише ми един Петров: „Докторе, какво мислиш за новият в. „Преса”?”

Какво да мисля бе, Петров, не мисля. Помислих малко и се отказах. Някои неща ме смущават. Като например това, че първи зам.-главен редактор е Мадам В. Както знаете, със старата мадам… Щото мадам прическата си мени, но нрава – не! Още в първия брой Мадам В. се е изляла с лигаво интервю на две страници с… Сещате се с кой. („…за успехите в политиката и провалите в личния живот”.) И други неща ме смущават. Но, от друга страна, в „Преса” имам колеги и приятели и искрено им желая успех. Пресата е паднала толкова ниско, че и само част от обещаното да направят, пак ще е успех.

Като споменах Мадам В., та се сетих как насадила нещастната  Веждичка. Взела му интервю за сп. „Биограф”. Но явно й се е видяло доста ялово, та пришила части от друго интервю, взето преди 12 г., в което Вежди заема откровена позиция спрямо педерастите: „Най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа”.

И, естествено, скандал. Вежди реве като шотландско пони, сипе си главата с пепел, извинява се… Много мръснишко. Ако е така, както го казва Веждито, де. Щото като се имат предвид възгледи на премиера по тоя въпрос, нищо чудно да е споделил правителствената позиция за педерастите.

„Черна котка, бял котарак”. В Монтана. Тризначките Златица, Ружа и Горана се заженили. И се почнала една сватба, която продължила от 28 декември до 2 януари. Изяли се 6 000 кюфтабчета*, 150 хляба, 30 корита салата, 20 легена мезета, изпили се 3 бидона ракия. Всичко това в съпровод на Софи Маринова и Бони. Все неща, нормални за циганска сватба. Това, което я прави интересна за разказване, е, че още по време на венчавката бабата на булките ритнала камбаната. Сватовете обаче рекли: „Не е умряла, ще умре на 3 януари! Смъртта е завинаги, няма значение кога започва!”

И я заключили в един бус. Така, де, нема си развалят купона и да върнат 500 гости за едно отписано бабе. Ако бяха българи, щяха първо да оправят бабето… Доста ни са различни ценностните приоритети, затова съм малко скептичен за циганската интеграция.

Както и да е. Ще пиша на Кустурица, че идеите му се претворяват успешно в живота на циганите у нас. Мисля, че ще се зарадва. И също мисля, че ако нещо може да интегрира циганите, то това е изкуството, най-вече киното. Затова "От всички изкуства за нас сега най-важно е киното."

 

Петък, 6 януари


„Труд”: „$736 000 за куро магуро”. В Япония хванали един голям куро магуро. И го продали за $736 500. Най-скъпият куро от тоя размер досега. Купил го някой си Кийоши Кимура, собственик на верига ресторанти в Токио, да го прави на суши.

Пак в „Труд” четох, че според годишния правителствен доклад за здравето на нацията, приет на последния МС за 2011 г., средната продължителност на живота ни се увеличила на 73.6 г. (77.2 г. за жените и 70 за мъжете). Но българинът продължавал да живее нездравословно и бедно. (Гаче ли е възможно бедно и здравословно.) Докладът отчитал, че се увеличава консумацията на кисело мляко, на боб, леща…

„Докладът показва, пишат колегите, че българите сега се нуждаят от спешен политически призив да ядат риба, защото в момента българинът консумира едва 14,5 г рибни продукти на ден. Препоръчителните норми били поне 40 г.”

Ей, колеги, ако сте подочули нещо, че ще ни призовават да ядем повече риба, говорете с когото трябва, да ни призоват поне да ядем сьомга, или сьомгова пъстърва. А може също да ни призоват да ядем и куро магуро. Не, куро магуро не ни е по кесията, но поне обикновен куро може. Има консерви куро по 2-3 лв. Всъщност, аз казах ли ви, че куро магуро е риба, риба тон? Какво недоразумение можеше да стане: Властта ни призовава да ядем куро… Ами да, щом става дума за политически призив, точно така щяха да си помислят хората. А то не е така. В смисъл, то си е баш така, но в случая става дума за друго. Доколкото знаем (а ние знаем малко повече езици от премиера, но не много повече) куро на японски е черно. Ако пееше на японски, Георги Христов щеше да вика: „Куро и широ, в нас се преплита…” Щото пък широ е бяло. От моделите на Нисан – Куро и Широ – ги знам тия работи.

Да ни призове властта да ядем риба! Помислих, че се шегуват, но текстът е сериозен. Казва се също, че през 2000 г. сме давали 147 лв. за пукница и тютюн, докато сега даваме двойно - 372 лв. Но консумацията не намалявала. Казах ли ви, че като дигнат акцизите, българинът нито цигарите ще намали, нито пиенето? Ще намали на децата яденето само.

Но то не е само защото българинът е прост и необразован. Не, по-сложно. И изобщо, нищо на този свят не е куро и широ! Винаги е по-сложно!

……………..

* Кюфтапче – кюфте и кебапче.

To be continued next Monday

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 32829 |03.01.2012 Четвърти километър . 33| 33716 |28.12.2011 Четвърти километър . 31| 36203 |19.12.2011 Четвърти километър . 22| 33815 |12.12.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads