Реклама / Ads
49| 27959 |07.11.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (31 октомври – 4 ноември)
 

Понеделник, 31 октомври


Миналия път казах, че вече не уважавам „чудовищния избор на моя народ”, че полицейщината, дебелащината, формената простащина никога няма да бъдат моя избор. И колкото и да се насилвам, не мога да го уважа.

Но днес ще кажа, че го разбирам и донякъде оправдавам. Нямаше как да бъде друг. Просто той беше неосведомен, по-точно неинформиран избор.

Доган каза в неделя: „Убеден съм, че ще дойде време, и то наближава, много специално и отговорно ще говорим за личността на премиера”.

Верно? И що досега не говорихме?!

Не съм убеден, че и сега ще говорим. И как да съм, като медийната империя на неговия депутат Дилян Пеевски не дава косъм да падне от скъпоценната главица на премиера?! Вестниците на Пъпката сменят заглавия посред нощите, щото може да се докачи г-н Борисов. За телевизиите да не говорим. Умълчаха се и много анализатори…

В обществото циркулира един автопортрет на премиера, скалъпен набързо в началото на публичната му кариера. И от там нататък медиите не добавиха нито щрих към него. Всичко беше прието на юнашка вересия. Един биографичен факт не беше проверен! Например какъв е бил бащата на Бойко и защо изобщо не се споменава. Някои казват, че е работил в Народната милиция… Всичко, което знаем за Бойко, го знаем от Бойко. А неговата версия, освен обективния си недостатък (винаги е субективна), явно е и доста напудрена.

Този автопортрет, който Бойко ни пробута, е пълен с противоречия. Примери бол. На пресконференцията на втория тур пак повтори колко му пречили заради дядо му, как му  съсипали бъдещето. Но реалните измерения на репресията липсват. От ШЗО в Плевен, където служеха репресираните (виж ми окото!), та до шеф  на катедра в Симеоново и член на БКП, виждаме една нормално развиваща се, даже ускорена кариера.

Но, както се вика, не е важно кой прави историята, важно е кой я пише. Бойко сам си написа историята и затова годините в охранителния бизнес тънат в мъгла. Приятелствата и съдружията с криминалните авторитети? Мъгла. Шеметната банкерска кариера на приятелката му Цветелина? Мъгла! Интелектуалният кръг, който стои зад него? [Освен Цветанов :)]… За умрял не се е писало така дискретно, както за миналото на Борисов.

И днес мълчанието продължава и дори става все по-гъсто и лепкаво. Никой не се впечатлява вече от липсата на успехи в борбата с контрабандата на цигари. И не се пита защо ги няма. Никой не забелязва, че няма големи удари в наркотиците – гордостта на главния секретар на МВР. Нали точно за съвместните акции по наркотиците европейските и американски служби му даваха награди?! Никой не отбеляза, че любимецът на Меркел, приятелят на Саркози вече ходи в Европа само на рутинните срещи в ЕС… До обикновените хора стигат единствено умелата демагогия на премиера. А в демагогията той наистина е добър, роден демагог.

Така че резултатите от изборите са логични. И ако Борисов на някого е задължен за победата, това са медиите. За това, което не направиха, а им беше дълг. Никога в новата история на българската журналистика не е имало друг такъв случай, когато толкова много медии са се държали толкова позорно.

"В медийния ландшафт няма дори и наченки на плурализъм, пише в доклад на либералната фондация „Фридрих Науман”. - Цялата преса, държавни, както и частни телевизии и радиа са зависими от правителството. Това става или чрез структурите на собственост, или чрез самите притежатели на тези медии, които имат личен интерес да информират в полза на управляващите." Същата оценка даде и бившият американски посланик Джеймс Пардю.

Това е положението, Минке! Така можеш да си управляваш и три мандата! Говориш благо и по народному и си правиш, каквото си знаеш… Ако изобщо знаеш, де…

За другата част от успеха си Борисов трябва да благодари на Станишев и управлението на тройната коалиция, което остави категорични впечатления на държавно покровителствана корупция. Например, когато тримата братя крадяха златната ябълка от Пътния фонд, Станишев се усмихваше като Мона Лиза и ни убеждаваше как нямало конфликт на интереси… БСП на Станишев не се провали на изборите. БСП се провали в управлението и затова хората не пожелаха да й дадат отново доверието си. Щото верно сме късопаметни, но чак пък до там. След Виденов народът ги прати да берат зазъбица осем години. Е, сега няма да са толкова много. Борисов ще им върне жеста. Независимо дали иска.

Днес бяхме изключително сериозен. Като ибрик без дъно, дето се вика. Ама няма да се повтори, обещавам.

 

Вторник, 1 ноември


Ден на будителите. Събудих се много рано, никой не ме събуди – ни тропане отгоре, ни комшийски аларми, нито дори кучката на съседа. Нито един от традиционните ми будители не се яви тая сутрин. Сам си се събудих. И си помислих: Ако на първо време всеки от будителите почне сам да се буди, после ще е по-лесно. Не ли?

Лани, като рекапитулирахме двата празника – Ден на будителите и Хелоуин, установихме, че народът повече го влекат тиквите. И писахме: Хелоуин трябва да стане национален празник, а тиквата национален символ. И то взе, че стана…

Окончателните резултати от изборите показват, че разликата между Плевнелиев и Калфин е паднала на 165 000 гласа. Ако Станишев не се беше дърпал да се цунка с Доган, резултатът можеше да е и по-различен. Сега сигурно и той се хапе по гъза, щото немаше да му падне реномето на голям мъжкар от една целувка. То па едно реноме, де…

Изобщо цялата работа заприлича на класическия любовен триъгълник. В него, както знаете, единият ъгъл винаги е тъп. Не е нужно да посочваме кой е тъпият в триъгълника Бойко-Доган-Станишев. То се вижда кой е преебан…

Ей, обаче май наистина Ламбо го е играл мюре. В смисъл, че е възнамерявал, дори и да спечелят, да си подаде оставката и да си прави кино. Пък жълтите парцали добавят, че за участието си в ролята на кандидат вицепрезидент, поискал 250 хил. лв. хонорар. И оня ден на Позитано имало голям скандал, щото му били обещани, ама ги немало на каса…

Борисов категорично отрича, че  Фидосова ще заеме мястото на Попова в правосъдието.

Как ще го заеме, бе! Човек, особено жена, която се съблича гола и скача във фонтана в центъра на града не може да стане министър! Румен Петков само се изпишка във фонтана, при това пиян, но и до днес йощ, щом стане дума, все ще се намери някой да му го натекне. Е, ще кажете, Фидосова още не е скочила! Да, но обеща. А ГЕРБ нали с това са известни – че си изпълняват всички обещания? Почти…  Тия дни чакам да ми пратят автентичен запис от предизборното събрание, където е дала обет…

Междувременно писах на английския художник Люсиен Фройд, ако не е възпрепятстван, да дойде да гледа. Голата Фидосова може да го вдъхнови да направи нещо далеч по-монументално от „Спящата социална роботничка”.

През 2008 г. "Кристис" продаде тая картина, на която е изобразена Сю Тили, на  51 г. и 130 кг., легнала чисто гола на един диван, за рекордните $33.6 млн. По лице Тили много прилича на Масларова, но в телосложението е по-скоро като Фидосова, разбира се не толкова монументална. Обаче Люсиен взел, че умрял през лятото. Съжалявам. Макар че той трябва да съжалява…

Пък „Стандарт” пише, че бистришката врачка (те я наричат оракул) Искра Караколева прогнозирала, че поне 40% от предизборните обещания на Плевнелиев щели да се изпълнят. Може би пък за добро да го избрахме. 40% от обещаното, като се има предвид колко много се обеща, хич не е малко.

Ало, пенсиите, в английския град Харлоу отказали да продадат бутилка уиски на 92-годишната г-жа Даян Тейлър, защото нямала лична карта да удостовери, че е пълнолетна. А? Питате ли се как ли изглежда една английска пенсия, за да я бъркат с непълнолетните? Във всеки случай, различно от вас … И каква ли пара я бие, за да си позволява уиски до преклонна възраст? И не просто си позволява, а да си го купува на цели бутилки!

У нас никога не можеш да сбъркаш пенсиите, те не приличат на нищо подобно. И затова никога не им искат лична карта. Освен може би в случаите, когато претендират да седнат в претъпкания трамвай…

Но вижте, братя от последната възраст, това с високата пенсия е нож с две остриета. В Гърция сега търсят 8 млрд. евро, раздадени на починали пенсионери. Оказва се, че по документите на пенсионното страната има над 9000 столетници, а всъщност били едва 1700. И всичко това е заради огромните пенсии. Като се гътне пенсията, опечалените я поставят във фризера и обявяват на съседи и познати, че са я пратили на околосветско пътешествие. И тя десетилетия седи вкочанявена като мамутите в Сибир, а опечалените й прибират хилядарките. Честно, и в Италия така правели!

Знаете ли вас какво ви спасява? Само това, че месечната сметка за фризера почти се доближава до пенсията ви. И не си струва заамета. Пък и трудно се легендира изчезването на една българска пенсия. Щото се знае, че тя няма много възможни дестинации, да не кажа, че общо взето е една…

Та като ревете, че кабинетът ви е турил пенсиите във фризера, имайте едно наум, че все пак е по-добре пенсията да е във фризера, нежели пенсионера. Така мисля.

 

Сряда, 2 ноември


Волен Сидеров вика пред „Торнадо”: „Бойко Борисов излъга в изборната нощ, като каза, че дори „Атака” са го поздравили. Категорично ви заявявам, че такова нещо не е имало… Какво гарантира, че няма да използва още лъжи, за да си нагласява нещата така, както на него са му удобни?”

Нищо не гарантира, какво да гарантира?! Сефте послъгва Бойко, та тепърва ще търсим гаранции… По едно време бяхме почнали да си водим бележки за лъжите му, но се оказа невъзможен труд да се проследи целия му репертоар. Щото, дето викат на село, той и добър ден като ти каже, пак трябва да погледнеш къде е Слънцето. И, ако погледнеш, ще видиш, че не е там. Да! На 7-7.30 повечето хора казват добро утро, не ли? А на него му звънят журналистите и той им вика „Добър ден!”… Но не е толкова просто, като да кажеш премиерът е лъжец. Щото лъжци разни.

Един лъже за облаги, друг за спорт, трети за здраве само… Бойко е сложен образ, нещо като Лъжлив Съби, нещо като Хаджи Смион, нещо като Рачко Пръдлето… И изобщо, „Такъв един българин, какъвто се рядко ражда и на Еньовден”.

Както и да е, като останем без работа някой ден, ще се занимаваме по-подробно с тоя проблем… Упс…  Пепел ни на езика, да не дава Господ пак да оставаме без работа… Думата ни беше, че журналистите правят лоша услуга на Бойко, като се правят, че не забелязват лъжите. Четох в специализираните издания, че тази патология се лекува, като деликатно се правят бележки на митомана и се връща той към реалността. И ние само в негова полза понякога му отбелязваме лъжите. С лечебна цел. Ако се подходи грубо, в смисъл човекът се обвини в лъжа, ефектът е обратен. Имахме на село един такъв действителен случай с един Иван. Този Иван всяка вечер се отбиваше в хоремага. Седне с приятели, пие две-три, раздуят по некой масал и си ходи. Жена му веднъж му рекла: „Абе, Иване, остави се от тая пуста кръчма, бе! Ела си дома, ще ти направя салата, ще ти сипя една ракия…” Кандисал Иван да опита. Дошъл си навреме, на масата зелена салата, нарязана на конец направо, шишето с каменарката потно… Седнал Иван, пил една, пил две, на третата му дошла музата: „Ех, булка, ако знаеш на фронта колко беше страшно?!” „Какъв фронт, бе, ти в казармата не си ходил, фронт…” И тук Иван теглил една от най-добрите, а в нашия край има доста добри, и се върна в кръчмата. И почна да пие не само за кеф, а и от мъка…

Отплеснахме се. Сидеров вика още: „За съжаление установявам, че ГЕРб е партия без идеология много късно.”

Ами ако сега го установяваш, значи си много прост, с извинение. Абсолютно нелогично е да се допуска, че каквато и да е идеология може да намери убежище в милиционерска главица. Пък не е и нужно. Освен, че е невъзможно.

Лъжеш, Сидеров! Чак толкова прост не си! Даже за някои работи си направо умен. Ама свърши, Бойко нема нужда вече от чаталчето…

 

Четвъртък, 3 ноември


Днес ректорът на СУ Иван Илчев си представяше платформата за следващия мандат. Вероятно в тая връзка органът на Пъпката „България днес” пише: „24 милиона изчезват мистериозно от СУ”. И в статията се съобщава, че Илчев вече бил известен като „Ректорът Далавера”. Даже Кайо им нарисувал карикатура. Илчев минава край седналите пред СУ братя Евлоги и Христо Георгиев. И Христо (мисля, че десният беше Христо) му вика: „Иване, кажи си, те ще те разберат!”

Говорят се такива работи и из Университета, щото много пара се даде за ремонти, а нема нищо на ачика. Но ние не сме компетентен да вземем отношение. Освен по принцип: Ако и професорите в СУ са почнали да крадат на милиони, май работата е отишла в киреча…

Пък „Стандарт” изровили 60-годишния българин Златко Генев, който от 2010 г. лежи в бразилски затвор за пренасяне на 4 кг. кокаин, да обясни как е хавата там. Не било хич лесно. Но аз за друго го разказвам. Интервюто със Златко започва по следния знаменателен начин:

„Стандарт”: Златко, къде те намирам в момента?

А вие къде очаквахте да го намерите? На Копакабана или на Ипанема с чаша кайпириня в ръка и две знойни креолки до него? Мое ли да сте толкова прости, бе! Това да не е Бегето, да си отлежава Митьо Очите присъдата на плажа! 

И Златко не скрива от тях къде го намират:

- В затвора Барето Кампело, Бразилия.

Ех, мъка, мъка…

Оня ден по БНТ показват изложба на Яхнаджиев и неговите малки ученици. И репортерката вика: „Иван Яхнаджиев не се притеснява да признае, че детското въображение е неизчерпаемо.” И показаха Яхнаджиев. Той не го призна, но по всичко личеше, че не се притеснява… Той ще се притесни! Дето искаше да прави бодиарт на Лили Иванова!

Клишета, клишета на тестета…

Винаги е имало глупави журналисти. Но по-рано имаше и по някой интелигентен…

 

Петък, 4 ноември


Кой казва, че дясното умирало? Нищо подобно. „Сега” съобщава, че индобългарите във Варна и Пловдив масово прегърнали дясната идея. Киро взел 90% от циганските гласове в морската столица. А под тепетата джипсито масово загърбило лявата партия и гласувало за Тотев и Славчо. Винаги сме мислили, че десен циганин е като дървено желязо. Новата ни история познава само един десен циганин… Макар че някои казват, че не бил циганин, пък други викат, че закопал дясното… Както и да е. Изглежда невъзможно етнос, който без социалните помощи ще мре гладен, да одеснее! Но фактът си е факт. И доколкото циганите са българското бъдеще, дотолкова и дясното ще пребъде.

Но може и да не сме прав, че десен циганин е оксиморон. Те напоследък навлязоха масово във фирмения менидмънт. А, от друга страна, ако лявата партия се е напълнила с милионери, що циганите да не одеснеят. Дето се вика, полюсите на Земята се местят, та етносите ще седят на едно място…

Голям хаир видяхме и от дясно, и от ляво…

Вчера на една конференция проф. Стати Статев, член на УС на БНБ, рекъл, че реалните доходи на домакинствата днес се равнявали на 53% от доходите през 1990 г. Значи днес сме два пъти по-бедни. Което навежда на мисълта, че след 90-та година е станал някакъв погром от който още не можем да се възстановим.

Но всичко това са едни такива дребни кахъри,  като си помисли човек за Вселената… Гледани отгоре, сигурно приличаме, дето викаше колегата Волтер, на „насекоми, които се разкъсват едни други, кацнали върху малък атом от кал.” Щото все някой ни гледа сеира отгоре. Известният американски „виртуален археолог” Джоезуф Скипър разглеждал заснетите снимки на Марс и на една от тях открил ЖП релси, а недалеч от тях, в кратера Гейл, се виждало и нещо като гара. Не съм изненадан. През 2008 г. световните медии разпространиха една снимка, която нарекоха "Жена маха от Марс", направена от "Спирит". "Дейли мейл" писа тогава, че на снимката наистина се вижда седнала жена, която чакала автобуса. Обаче сега се оказва, че жената всъщност е чакала влака. Което ме кара да мисля, че марсианците не са много напреднали, щом се возят с влаци. Дори ние сме на път вече да се откажем от ЖП транспорта...

Има, има извънземни. И на земята има…

To be continued next Monday

 

Важно съобщение! Можете да получите втората книга на д-р Филипов без да давате стотинка за куриерски разходи. Само срещу 10 лв. книгата пристига в хола ви, или на друго указано от вас място. Достатъчно е да пратете име, адрес и GSM на: dr.tonyfilipov@abv.bg или на 0885 233 691. Идат празници и нема друг толкова интелигентен подарък, който можете да вземете на цената на шише каменарка. Па и за себе си да вземете, нема да сгрешите. Това е доказано най-доброто ръководство по идиотоустойчивост, или, казано на научен език, по „Съпромат” (съпротивление на матряла). И на приятели емигранти може да пратите. Лекува носталгията по-добре от снимка на тъщата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 26981 |31.10.2011 Четвърти километър . 31| 23263 |24.10.2011 Четвърти километър . 39| 24358 |17.10.2011 Четвърти километър . 46| 22141 |10.10.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads