Реклама / Ads
31| 22643 |10.12.2019 ГЛАСЪТ

Идва гладна акула, която е хвърлила око на политическия октопод

.
Интересното предстои... Източник: БГНЕС
Проучване на Маркет линкс показва ново състояние на политическите сили. ГЕРБ са все още първи, но съвсем не толкова категорично. Само на 2 пункта след тях са БСП. Трета е нерегистрираната партия на Слави Трифонов ”Няма такава държава”. Към момента „Няма такава държава” получава и най-висок процент на положителни оценки (32% срещу 38% отрицателни), следвана от ГЕРБ и БСП, които обаче събират и много по-високи негативни реакции.
 

Най-одобряваните български политици и личности, свързани с политиката, са Румен Радев (66% доверие, 16% недоверие), Слави Трифонов (38% одобрение и 35% недоверие). Премиерът Бойко Борисов е с 31% доверие и 52% недоверие. При това Борисов държи в ръцете си всички лостове, които би трябвало да го държат на върха.

 

Разполага с държавния бюджет като с лични пари, които раздава по собствено усмотрение или запушва пробойни. Край него са най-големите фирми и техните собственици, които го поддържат, защото са вложили много и не им се рискува с промяна. В него са се вкопчили и всички знайни и незнайни чиновници и апаратчици, които са некомвертируеми на свободния пазар. И въпреки личните му усилия да бъде незаменимият/великия кормчия, недоверието към особата му и действията му вече е 52 на сто.






Жреците на статуквото се успокояват, че ледените повеи са от незатворена врата, но всъщност започва да духа нов вятър. Все по-силно. Грозното им управление, деспотично поведение, примерът на разюзданост и разврат – във всичките му варианти – дава плодове. Натрупването на критична маса е към финала. Въпрос на време е кога лавината ще тръгне надолу и ще ги помете. Може да им се струват пресилени подобни метафори, но времето е неумолимо, а те няма да бъдат изключение в историята. Нито го могат, нито го заслужават. Това, че нямат реална самооценка ги прави още по-лесни жертви на егоцентризма, вождизма и примитивността.

 

Защо Слави Трифонов ще превземе крепостта на ГЕРБ, ДПС и БСП, барабар с хелия в патриотичния балон? Винаги става така и който си е направил труда да прочете биографията на бащата на рекламата Волни Палмър, сега нямаше да се чуди. Да си имаш работа години наред с медии, е едно от условията да ти върви бизнеса, - казвал Палмър от Филаделфия. Научил го животът.

 

Станислав Трифонов от Плевен има от тази „вакса“ – медиите. Обиколил е няколко, като е правил всичко по силите си присъствието му там да бъде забелязано и в същото време да се пласира като добър рекламен продукт. Рекламен, драги провинциално-политически динозаври. Освен това е отнесъл и нелеки удари, а това е ценен опит. Подценяването иронизирането - мани го тоя чалгар, - работи в негова полза. Когато „Шоуто на Слави“ се трансформира в кандидат-партия "Няма такава държава", сегашните владетели на политиката пуснаха срещу него медии и остриета, който размахаха моторна резачка като онзи луд от „Тексаското клане“...






Закоравелите едноръки бандити на задкулисието не обичат някой да им взима играчките. Веднъж оказали се на връх Тумба - българския еквивалент на Олимп - те са заживели с усещане за вечност. Класическата слабост е най-солената шега на Съдбата, която се забавлява с дребните ебльовци, които си мислят, че властта е луда по тях. Обратното е и авантюрата винаги завършва зле за ебльовците, защото властта винаги си намира нови ухажори и кандидати. Всички обичат да ги сравняват със Стамболов, но не се замислят за превратностите в живота на държавника, който от апостол, минава през управленец: жесток, коварен, замесен в любовни интриги, замерян с камъни. Накрая е жестоко посечен… Искат славата му, но не и трагизма. Е, няма такъв филм.

 

Трифонов не е невиждан феномен, нито историческо изключение. И едва ли ще бъде големият реформатор, когато се сблъска директно с бетонните стени в политиката. Може някога тези, които го подкрепят да съжаляват, но днес ситуацията е такава, че появата му дава надежда ако не за пълна промяна, поне за разбъркване на картите. Когато статуквото е омръзнало до смърт на повечето българи, това все пак е нещо. Недоволството расте: засега по квартали, села и професионални общности, но съвсем скоро в цялата страна.






Социологическите данни са предупреждение, сигнал, който управляващите и техните пудели няма да разберат. Нещо повече, те моментално ще организират друго изследване, което ще "покаже" картината на тяхното превъзходство. Така се копае гроб, в който ще паднат самите те. Хората на власт никога не вярват до края, че е дошъл краят...

 

Очаквайте и нова медийна акция: Да унищожим чалгаря! Медиите на Д.П. вече са готови за атака. Което всъщност ще се превърне в реклама за Трифонов, защото е известно, че плюят ли те свинските медии, значи правиш нещо добро.

 

Ще бъдат активирани също прокуратурата, данъчните, МВР, ДАНС, КПКОНПИ и всичко репресивно, което им е под ръка. И това няма да помогне.

 

Лоша новина за статуквото е, че  Трифонов не е единственият нов играч, който търси място в политиката. Това, че опозицията не се състоя нито в лицето на БСП, нито на ДПС – ха, ха, - нито в лицето на десните формации, дава шансове на нови лица и формации. Те идват. В ГЕРБ се изпотяват само като чуят за Мая Манолова. Един ден ще съжаляват, че направиха всичко, тя да не спечели изборите в София. Тогава можеха да я бламират и критикуват постоянно, да й залагат капани и тя да пада в тях. Днес тя набира сила, опит и познание за интригите на задкулисието и един ден ще ги бие на техния терен.

 

Споменаване на президента Румен Радев също ги вади от обувките. Интелектът му помогна доста бързо да се ориентира в обстановката и вече е незаобиколим фактор. Критиките му са аргументирани и съвпадат с това, което искат да чуят хората. Словесните пучове срещу него всъщност му правят услуга и го правят още по-популярен.

 

Има и други хора с безспорни качества и те идват. Сегашната върхушка трескаво прехвърля милиони навън и се опитва да заграби, каквото още не е заграбено. Погната е обаче и отвън, а има държави и техни служби, които не се церемонят с крадците.

 

И още една лоша новина за корумпираната политико-мафиотска клика: Гешев и Цацаров няма да станат спасители на плажа за сегашните си акрани. Защото ще трябва да спасяват себе си. С радост ще оставят давещите се на милостта на вълнението.






Нерегистрираната партия на Слави Трифонов засега е трета. Умението да се рекламира, а и рекламата, която ще й направят сегашните управници обаче, могат да я превърнат в акула. А какво ще стане после – ще видим. Промяната е на прага ни. Няма и какво толкова да губим. Мутрите, които ще изкарат на улиците свинските медии и техните господари - това няма да им помогне.

 

Може проектът на Слави Трифонов да не се случи. Може да се окаже претоварен от очаквания. Може той и сценаристите му  да са надценили силите си и да са подценили октопода. Възможно е също да се окаже някакво копие на сегашните, затъвайки в тресавището власт. Много въпросителни. Най-силното оръжие срещу сегашното статукво е снежната топка на недоволството и отвращението. Някой все ще се възползва.

 

Борис Петков 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 32024 |12.04.2019 В Габрово кръвта не е заради циганите, а заради циганията и мафията - идва буря . 8| 19058 |06.10.2016 Урокът с ООН: след барабаните идва динамитът . 0| 9131 |29.03.2016 Изобретихме полицейска клоунада. Американци идват в Симеоново на курс . 31| 12055 |27.11.2014 И какво като дойдат танковете? Вече идваха...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads