Реклама / Ads
47| 8830 |02.03.2008 ГЛАСЪТ

Терористи или лампа изгориха осем българи? Чакаме отговор

.
Атентат за Трети март! Терористичен акт. Повторение на кървавата драма в Буново отпреди възродителния процес. "Мокра" поръчка срещу един-двама, заради която загинаха още няколко души.
 
Това са само част от народните версии за адския пожар в кушет-вагона на влака София - Кардам, които се обсъждат тези дни.  Може да ви изглеждат налудничави, крайни, абсурдни и тенденциозни - това е положението. Фантазията на обществото, изкривявана методично от управляващи, политици, политолози и медии през последните години ражда хорор сюжети. Хората не вярват и се съмняват във всяка дума на властта, защото са лъгани вече безброй пъти. Липсата на информация, която да изглежда аргументирана и правдоподобна, е катализатор за слуховете. Тоталната неадекватност на изявленията на хора от ръководството на транспорта и най-вече на Олег Петков дразни хората и ражда версии на ужаса. Не е за подценяване и ролята на МВР, където вече е традиция да се говори само за заслуги на неговите служители и да се прехвърля вината другаде. 24 часа след трагедията новината дори не бе качена в сайта на правителството! На мястото на трагедията не пристигнаха нито премиер, нито президент, нито председател на парламент, нито министъра по бедствии и аварии. Транспортният министър бе там. Няма обявен траур за жертвите. Няма съболезнования до семействата и близките на загиналите от съответните инстанции. Но има съобщения, че президентът ще почете с присъствието си тържествения концерт послучай 130 години от Освобождението на България от османско присъствие, известно доскоро като "робство и тиранство"... Така ли трябва да бъде? Не съм убеден, макар че протоколите на съответните ръководители на държавата, техните пиари и съветници вероятно са на друго мнение. Получава се нещо странно: има трагедия, загинали са 8 български граждани, но властта следва своите планови мероприятия. Което ражда слуховете. 

Защо е така?

teror.jpgЗащото никой не вярва, че лампа от 24 волта може да се "взриви" и да подпали цял вагон. Елинженери се дивят и чудят на тази най-пробутвана официална версия. Освен това всички се питат как така се запалва перде в едно купе, от него се разраства огъня в съседното и т.н. до "победен" край. На никой подобно обяснение не му звучи сериозно. Какво са правили пътниците през това време, защо не са се изнесли? И още: говорете с който и да било железничар, от какъвто и ранг, без директорите - и той ще ви каже, че във вагоните, които са на "въоръжение" в БДЖ няма лесно запалими, да не говорим за самовъзпламеними или избухливи материали. Гетинаксът, който познаваме от 60-те години на м.в., и който продължава да е основна част от обзавеждането във вагоните, е много трудно податлив на огън. Остават пердетата и тапицерията. Но очевидци споменават за взрив, за шеметни пламъци, за огнена буря и пр. От какво могат да бъдат предизвикани те? Отговор няма. Пак очевидци разказват потресени за липсата на координация, за героичните, но напразни усилия на хора от жепето и полицаи да се справят с огнения ад. Но как това е могло да стане с един пожарогасител? Хората твърдят също, че вратите между вагоните са били заключени, което не е практика в железниците. Говорят за заключени входни врати, които нямало кой да отключи. Също и за липсата на синхрон между служебните лица, които очевидно не са тренирали действия в подобни ситуации. Това може да не ги прави виновни, но ги прави безполезни, което в такива ситуации е фатално.

Специално внимание искам да отделя на висшият началник от БДЖ Олег Петков. Този човек нанесе вреди на транспортното министерство и железниците, почти колкото самия пожар. Това е мое лично мнение, не ангажирам никого с него. Едно от първите му изявления бе обещание фирмата да плати ковчезите и погребението на загиналите. Изречени веднага след трагедията, тези думи са всичко друго, но не и съчувствие. Дори да го е направил от желание да е полезен, този човек сътвори нещо зловещо - преди да се знаят границите на трагедията, преди да са уточнени жертвите и ранените, той заговори за смърт, ковчези и гробове. В същия дух той обясни, че БДЖ щяло да поеме лечението на ранените. Излиза, че няма здравна каса, няма клинични пътеки, има някакви доктори, които сигурно искат пари, държавата е абдикирала от случая и изведнъж БДЖ се превръща в Радецки, който идва да плати лечението на ранените в пожара. Не е сериозно, тъпо е. Освен това през всичките часове и дни след драмата този човек не спираше да повтаря как всичко в БДЖ е изрядно, как служителите са действали супер, как организацията е брилянтна и пр. Но някакви пътници, видите ли, задръстили коридорите с багажите си и така хората изгорели. Младежка компания пък купонясвала неистово и е много възможно именно тези юнаци да са подпалили купето, вагона, влака и дори третата световна война. Всичко е възможно, само не БДЖ да има вина. Такава не може да има, защото аз съм началник, а аз съм отговорен човек и т.н., и т.н. Няма ли кой в транспортното ведомство да го дръпне този човек зад кадър и да му изключи микрофона? Може той да е добър професионалист и организатор, но очевидно не става за говорител. Странно защо властта смята, че нейните представители са спецове по всичко? Не, не са!

И още нещо - няма обявен траур. Осем българи са загинали в огнен кошмар, овъглени са до неузнаваемост, десетки семейства са в ужас, часове наред стотици българи не знаеха дали техните близки са живи или не. Но това не е достатъчно основание да се обяви траур. Имаше траур за загиналите наши войници в Ирак. И така е редно. Но те все пак са отишли на мисия, въоръжени са и участват във война, справедлива или не - това е друг въпрос. Тези хора са поели риска и знаят, че може да им се случи непоправимото. Освен това са въоръжени и могат да се защитават в определени ситуации. А какви са бронежилетките на пътуващите с БДЖ? Не са ли те хора, обречени на смърт, ако нещо се случи. Да, рядко пламват пожари, но все пак ги има и са смъртоносни. До болка ни е известно, че някой от нас е откраднал пожарогасителите, че ние сме тези, които съсипват имуществото на БДЖ, че вандалстваме или търпим вандалите, не знаем мерките за безопасност, не можем да окажем качествена първа помощ.... Това е драмата на обществото ни вече доста години. Плащаме и кървав данък за безхаберието си и възцарилата се помиярщина. Това обаче не отменя задълженията на държавата в лицето на БДЖ... Обратното - засилва ги.

Осем трупа. Много версии, за които прокурори и следователи говорят предпазливо. Те не изключват и умишлен палеж, и атенат, но за това им е забранено да говорят, за да не се паникьосва населението. Става обаче тъкмо обратното: мълчанието и говоренето с недомлъвки подклаждат слуховете, както кислород - огъня. БДЖ трябва да поеме цялата отговорност до изясняване на случая, който пък трябва да се разчопли милиметър по милиметър, версия по версия. През цялото това време обществото трябва да бъде честно информирано за хода на нещата. Искаме истината, а не просто някой виновен, който да "опере пешкира" на общественото недоволство. Скептик съм, че това ще се случи. Подобни рефлекси липсват у властта. Там, някъде "горе", все още съществуват хора, които смятат, че те са тези, които казват истината и тя е такава, каквато те са преценили. Дано този път не забравим така лесно осемте ковчега. Както вече забравихме с децата от Свищов, удавили се в р. Лим, както забравихме загиналите в катастрофата край Бяла, както свикнахме и с жертвите на пътния трафик. И дано не спретне някоя телевизия помпозно шоу с песни и танци, голи цици и държавници за събиране на пари за жертвите от влаковия пожар. Дано, дано...

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 12745 |27.02.2008 Г-н Борисов, вие какво работите? . 26| 7738 |22.02.2008 Нощта на "Великолепната шесторка", Киро Белязания и клиничният нарцисизъм . 3| 6745 |19.02.2008 Някои бележки за посещението на премиера Станишев в Молдова . 6| 14048 |13.02.2008 Гайдарски – неофициално отстраненият министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads