Реклама / Ads
39| 10105 |09.10.2014 ГЛАСЪТ

Терористичен акт в Горни Лом ли предреши изборите?

.
Взривяват ни...
Взривът във фабриката на "Миджур" в Горни Лом е терористичен акт. 15-те жертви са жертви на терористи. Целта е била да се саботират изборите или да се демотивират много от хората да гласуват. Целта е постигната на 100%. Твърдите ядра на големите партии вкараха в парламента точно тези, срещу които бяха многомесечните протести.
 
Истината ще излезе наяве след 25-30 години, когато поръчителите на терористичния акт няма да могат да бъдат съдени. Някои от тях дори няма да са между живите.

Това заяви за Фрог нюз американският анализатор на екстремни ситуации в мирно време и военен характер Пол Дей, който е от българско потекло. (Пол Демирев живее в Ню Йорк, експерт е в частна компания за проучване на информация и анализи. Работил е известно време в Грозни, столицата на Чечня, в Ирак и Афганистан по проекти на своите работодатели.) Само за три дни той е анализирал всички известни факти около трагедията в Горни Лом и е стигнал до това заключение. То не е окончателно, но е една от версиите, които заслужават внимание, поне колкото и останалите.

Зад тази версия имало дори повече аргументи, отколкото за някои от лансираните упорито в публичното пространство.

Според Пол Дей подобно деяние като взрива в Горни Лом се нарича "шоково отвличане на вниманието". Към него прибягвали кръгове с голям ресурс, които искат да избегнат фокуса на общественото внимание.

 

За възможен умисъл в огнения ад намекна и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в изборната нощ. Той препоръча тази версия да се изследва, а не да се отхърля с лека ръка.

48 часа след Борисов и собственикът на взривения завод за боеприпаси Валери Митков заяви по Нова тв, че взривът е плод на саботаж или външна намеса. "Не е възможно инициирането на една противопехотна мина да доведе до такава ужасна трагедия. Хиляди такива и други боеприпаси са били утилизирани в този завод. Тези противопехотни мини са били активирани от бризантно взривно вещество. По друг начин не е възможно те да бъдат активирани”, категоричен е Митков.

При взривовете в бившия завод "Миджур", сега собственост на софийската фирма "Видекс АД", загинаха 15 души. Цехът е напълно изпепелен, а разследването вероятно ще продължи с години.

"Ужасно е, ужасно е. Не мога да си представя, кой болен мозък може да направи такова нещо”, заяви още Митков.

Сред загиналите при адския взрив е и синът му Емил.

Според Митков не е задължително този акт на саботаж да бъде замислен и реализиран в цеха. "Това може да бъде инициирано, както от София, така от Белград, от Ню Йорк, ако щете”, обясни Митков.

За свикналите да вярват само на официалните версии на институциите подобни твърдения звучат като спекула, разчитаща на теорията на конспирацията. Те не допускат нищо извън границите на матричното въображение. Щом партията, държавата, прокуратурата, МВР и президента казват нещо - значи е вярно. Защо? Ами защото представляват официалността. Някои включват в този списък на "капацитети" и медиите.

Само че споменатите институции отдавна са доказали, че нерядко са подвластни на партийни, икономически, корпоративни и дори мафиотски интереси. Дори са част от тези интереси. Защо тогава да им вярваме сляпо?

Анализаторът Пол Дей препоръчва, който се интересува от случилото се в Горни Лом, да прегледа резултатите от изборите на 5 октомри. Самото класиране на партиите би подсказало в каква посока да се търси евентуалният поръчител. Защо партиите? Защото нерядко са склонни да газят закона, само и само да се докопат до властта. Доказва го купуването на гласове, контролираният вот, манипулирането на резултатите в различни секции. Да не забравяме също, че някои партии имат опит в нелегалната и подривна дейност. Историята дава достатъчно подробости в това отношение. Тероризмът вече е бил част от идеологията им, а жертвите не са били пречка пред целите. Атентатите в църквата "Света Неделя", на гара Буново, в Пловдив и Сливен са част от историята ни. Въпросните партии може да нямат нищо общо с ада в Горни Лом, но ако анализът на случилото се прави професионално, тези версии ще бъдат обсъдени и съответно отхвърлени. Или потвърдени. Така се прави в цял свят и това не обижда никого. Проверяват се всички версии, дори и най-фантастичните, пресяват се, търсят се доказателства и накрая експертите преценяват на база на фактологическия материал и доказателствата. 

Веднага след изказването на Валери Митков някои експерти отхвърлиха твърденията му с аргумента, че емоциите му в този момент са много силни, визирайки смъртта на сина си. Но същото би трябвало да важи и за други, които говорят по въпроса. Защо мнението на близки на загиналите или на работници във фабриката да са по-правдоподобни? Повечето от тях дори не са специалисти. Преди дни по БНР се изказа и кметът на община Чупрене. Говори за лоши условия на труд, малки заплати и пр. Накрая призна, че от неговото село нямало работници там, а тия неща ги чул от този или онзи. Но мнението му се тиражира в публичното пространство!

Друг епизод. Вътрешният министър Йордан Бакалов сподели пред журналисти, че МВР и по-точно служба КОС, два пъти е отнемала лиценза на предприятието, но съдът и двата пъти е връщал разрешителното. Това предизвика филипика срещу съдебната система. В други случаи може така да е било, но в този се оказа обратното. Съдът изнесе факти, че такива дела не са гледани и не съществуват. Моментално критичните погледи бяха пренасочени към Бакалов. Грешка! Не министърът е пуснал "димката", а лицето Светлозар Лазаров. Като главен секретар на МВР той отговаря за оперативното ръководство на структурите във ведомството, съответно и за контрола на дейности като утилизацията, на него докладва КОС. Чак след това главният секретар уведомява министъра. В случая Лазаров е заблудил Бакалов. Умишлено или не - друг въпрос. Прокуратурата би трябвало да се е задействала по казуса, защото действията на Лазаров са вид манипулация, въвеждане в заблуда и набеждаване. Не е лошо държавното обвинение да разследва и връзките на Лазаров с политици и представители на ъндърграунда и да установи дали те оказват влияние на действията му.

Терористичен акт е страшно словосъчетание. Употребата му умишлено се избягва, за да не се травмират хората. Но още по-страшно е премълчаването. Открай време у нас има традиция властите да прикриват неприятните истини, смятайки, че щом не се знае за тях все едно не са се случили. Информационното затъмнение около аварията Чернобилската АЕЦ е класически пример. Прави се, защото властите винаги са били част от статуквото и са зависими от този или онзи политик или партия. Ще отричат като партизанин на разпит и този път, за да избегнат напрежение и бунтове в страната. А и защото са заинтересовани резултатите от изборите да си останат същите, а те да участват в разпределението на властта. Това е колкото цинично, толкова и вярно.

 

По-любопитните граждани не биха се доверили прибързано на официалните версии за драмата. Те ще използват случая да потърсят връзка с една, две или повече конспиративни вероятности. Слуховете също ще свършат своето. През 1997 г. Оксфордският речник на английския език включва израза „теория на заговора“ в речниковите си статии. Привържениците на тезата за съществуване на такава вярват, че събитията в човешката история и ежедневие не са случайни, а се определят от целенасочени действия, управлявани от „сиви кардинали”.

Според изследователите теориите за заговори стават особено актуални, когато в обществото протичат сложни процеси на дестабилизация. Такъв е случаят с България. И тъй като светът, в който живеем, се определя от икономическите отношения, не е случайно, че голяма част от съвременните теории за  някакъв заговор са насочени именно към икономиката и съответно политиката. У нас колчем някой изрече различно от официалното мнение, веднага бива обявяван за луд. Сакън, да не се лепне петно върху имиджа на някоя персона или партийна централа.

Няколко примера в тази посока винаги са добре дошли.

След излизане на бял свят на секретни доклади в САЩ става ясно, че от 1950 до 1970  ЦРУ е плащало на редица американски и чуждестранни журналисти да разпространяват пропагандни твърдения, обслужващи определени проекти на Централното разузнавателно управление на САЩ. Журналистите са работили за големи медии катоTime, The Washington Post, The New York Times, CBS. Тази практика е била добре позната и на други разузнавателни централи. Моделът се усъвършенства и през 2003 г. вече е налично "учебно пособие" за манипулация на общественото мнение чрез политически проекти и медиите. В третия раздел на този устав по подмяна на истината, сътворен от американските служби, пише буквално: "Най-силен и траен ефект има първото казано. То остава в съзнанието. Следващите изказвания, дори да са верни, звучат като обяснение, отговор и дори оправдание".

На втория ден от трагедията в Горни Лом социалният министър Йордан Христосков заявява категорично: "Основната отговорност за трагедията носи ръководството на предприятието. Работодателят се е отнасял с престъпно пренебрежение към дадените предписания от Инспекцията по труда и служба КОС. Причината за взрива е престъпна небрежност и неизпълнение на мерките за безопасност". 

Прокуратурата на свой ред изрази становище, че неправилна утилизация или експлозия в машината за мелене на взривни вещества са работните версии за причините за инцидента. За по-голяма достоверност, в съобщението са използвани професионални изрази: "След извършения вчера "статичен оглед" беше извършен "динамичен оглед" на местопроизшествието".

Огледът е извършен със съдействието на съдебни лекари, специалисти по взривни устройства от СОБТ и сапьори от Българската армия. При разместване на пръст и бетонни отломки са намерени човешки трупни части, които са иззети и предадени за изследване в Катедра "Съдебна медицина" към УМБАЛ "Александровска".

На местопроизшествието са открити 5 кратера, образувани вследствие на детонирал на 5 места взривен продукт.

Както е известно, от години съществува проекта MK-ULTRA – секретна програма на ЦРУ за контролиране на съзнанието. В програмата се извършват експерименти върху хора, с помощта на наркотици, електрошокове, хипноза и други методи. Дори от разстояние. През 60-те години на м.в. програмата е експерементирала върху отделни хора, но от десетина година насам методите се изпробват и върху групи от хора, цели общности и дори върху населението на отделни държави. Разбира се никой няма да признае открито това, но съществуват достатъчно факти, които разкриват подобни опити. Например масовото самоубийство на членове на "Култа Джоунстаун" в Гаяна се дължи на продължителни експерименти на ЦРУ за промиване на мозъка. Известните досега данни предполагат, че 909-те членове на култа, които се отравят с цианид, не са били под влиянието единствено на своя лидер Джим Джоунс, а са били използвани като опитни зайчета от MK-ULTRA. Смята се, че операциите по Проект MK-ULTRA продължават и до днес.

Естравагантно би било да свързваме програмата на ЦРУ с трагедията в Горни Лом. Но е добре да знаем, че обработка на общественото съзнание се прилага и у нас от години. По различни методи. Това, че не сме се усетили или никой не говори за това официално, не означава, че не се прави. Твърди се, например, от държавни институции, че в България няма частни кечъри. Само че има и са поне 4-5 - модерно оборудвани автомобила, притежание на бизнес компании с политически амбиции. С тях работят бивши служители на МВР. Принципът на прокуратурата и службите за контрол е: Има кечъри - има проблем. Няма кечъри - няма проблем.  

Същият сталинов принцип се прилага повсеместно. Включително и в трагедии, в които гинат десетки българи. Съмненията нурадко са по-близо до истината, отколкото "официалната информация".

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 17340 |08.10.2014 БНБ тайно фалира КТБ, за вложителите - среден пръст! . 61| 21832 |07.10.2014 ДПС по Фройд - дошло е време заек вълк да ебе... . 17| 11084 |04.10.2014 Предупреждение: ТЕЛК убива по-рано от срока! . 42| 12616 |02.10.2014 Призив! Главсекът на МВР да си ходи и процесуално, и церемониално

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads