Реклама / Ads
8| 17291 |01.10.2015 ИНТЕРВЮ

Д-р Борил Петров за Фрог: Злокачествените заболявания покосяват все повече млади хора

.
Д-р Борил Петров
Д-р Борил Петров е директор на най-голямата общинска болница в страната и една от най-големите в цяла България – Пета градска болница. „Пета градска е болница със стратегическо значение за здравеопазването и приема от цяла България пациенти – средно към 15 – 16 000 на година. Приблизително 200 лекари работят в болницата, като не малка част от тях са с по 2 специалности, има и хабилитирани”, посочва медикът. Болницата разполага с Медицински център - „Княгиня Климентина”. Това дава възможност веднага след поставяне на диагнозата, пациентът да започне лечение в болницата.
 

- Д-р Петров, какво още предлага Вашата болница?

- Когато един пациент постъпи в нашата болница, той може да бъде лекуван и по основното си заболяване, и по придружаващите го. Не е нужно да бъде прехвърлян в друго лечебно заведение за продължаване на лечението, тъй като портфолиото на Пета градска болница е голямо – има и Урология, и Хирургия, и Вътрешно отделение, и Пулмология, и Кардиология с интензивен сектор, и Неврология с интензивен сектор, и Очни болести, и УНГ, и Педиатрия, и Гинекология, и Гастроентерология, и Ендокринология, и Физиотерапия, и Образна диагностика, и ОАИЛ, и Патология, и Клинична лаборатория, и Микробиология. Разполагаме с необходимата медицинска техника, с която да можем да диагностицираме или да допълним диагнозата. Не се налага да ползваме медицински услуги от други лечебни заведения. Към лечебното заведение има Онкокомисия, която определя след излизане на хистологичния резултат, дали пациентът ще бъде подложен на лъчетерапия или на химиотерапия.

Освен това в Пета градска болница има и спешен кабинет, който е отворен 24 часа.


- Правите безплатни прегледи...

- В "Пета МБАЛ - София" ЕАД  ще се проведат безплатни профилактични прегледи по повод отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата през октомври под патронажа на Столична община и г-жа Фандъкова.

Правим всичко за здравето на хората. Стараем се и да се чувстват добре, когато постъпят при нас. Затова съм въвел анкетни карти за критика и препоръка.

Пак в името на пациента персоналът ни постоянно посещава курсове за подобряване на квалификацията. Участваме активно и в научни форуми. Провеждаме патологоанатомични срещи, на които обсъждаме случаи на рядко срещани заболявания.


- Хирург сте. С какви случаи най-често се сблъсквате?

- Увеличават се злокачествените заболявания. Средната възраст е паднала за пациентите с такива заболявания – все повече млади хора лекуваме. За съжаление повечето от тях са в напреднал стадий. Затова трябва да има превенция, организирана от самите лечебни заведения или такава, която в момента прави Столична община лично под патронажа на г-жа Фандъкова. Хората обаче не трябва да чакат само тези инициативи, за да си обърнат внимание на здравето. Трябва да се ходи поне 2 пъти в годината на лекар.

 

- Болна нация ли сме?  

- Може да се каже. Но искам да обърна внимание, че достъпът до специалисти е по-лесен отколкото в други държави от ЕС и в света. В тези страни се чака дълго за лекарски преглед.

 

- Имате ли проблем с неосигурените пациенти като повечето болници?

- Имахме проблем, но започна да се разрешава. В НЗОК се отчитат колко неосигурени пациенти са лекувани в лечебното заведение и касата вече поема тези разходи, които тежаха на лечебните заведения.

 

- Успявате ли да реализирате европейски проекти?

- Откакто съм изпълнителен директор - от края на 2012 г. - успяхме да реализираме 4 европейски проекта, които подобриха условията на труд в болницата. Единият проект е транспортна мобилност, който поемаше пътните разходи на работещите в лечебното заведение, живущи извън София. Реализирахме проект за охрана на труда, който осигури работни облекла и предпазни средства.

 

Интервюто взе Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 10263 |04.09.2015 Ангел Славчев за Фрог: Край на НПО-тата, на хранилка от чужбина! . 42| 24805 |26.08.2015 Цв. Цветанов пред Фрог: Не съм чул, че КОЙ управлява МВР . 17| 11701 |24.08.2015 Д-р Дечев за Фрог: Фармаиндустрията няма да връща пари, съдът ще я защити . 3| 9622 |07.08.2015 М. Мурджов за Фрог: РБ ще е разочарованието на местните избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads