Реклама / Ads
3| 10841 |22.11.2019 ИНТЕРВЮ

Мика Зайкова: Качеството на НС и властимащите е далече от интелекта на българския народ /IIчаст/

.
Мика Зайкова
Проблемът е в това, че под приоритет управляващите разбират да увеличат заплатите в даден сектор, но не и да направят реформа в него. По-добре да кажем истината, за да вземем мерки. За съжаление качеството, както на парламента, така и на властимащите, е много далече от интелекта на българския народ.
 

Това коментира финансовият експерт Мика Зайкова пред Фрог в продължението на разговора ни от вчера. Първата част от него може да видите ТУК. Ето какво каза още тя:

 

Говорите за много сериозни проблеми в бюджета зо 2020 г. Защо е направен така според Вас, на какво го отдавате?

 

Най- сериозните проблем са т.нар. приоритетни области. Бюджетът е такъв, защото  е направен като сметководен или счетоводен план. Така не се правят бюджети. Много отдавна в България се говори за „програмни бюджети“ – взимаш една област, решаваш какво ще правиш в нея и какъв ефект ще получиш. Финансовия министър беше обявил, че ще прави такъв бюджет. Такъв аз не виждам в нито една област.

 

Какво реално виждате като финансист?

 

Приоритетните области са образованието, здравеопазването, социалната и военната област.  За военната област са предвидени да се платят самолетите и да се купят други неща, за които имаме ангажимент към НАТО. Няма да говоря за отбраната, но ще говоря за сигурността, защото се влагат пари, но тя е неефективна, защото не е реформирана.

 

По същия начин е в здравеопазването - през 2019 г. се увеличи с 490 милиона бюджета за здраве,  2020 г. се увеличава с близо 395 милиона. Здравеопазването ни не е реформирано. За това което се предвижда имаше много критики, защото при нас всичко е наопаки. Обикновено, в бюджетите на други европейски страни, най-много пари се дават за профилактики и доболнична помощ. При нас е точно обратно – даваме най-много пари, близо 50%, за болнична помощ. 26% даваме за лекарства, защото България има най-скъпите лекарства, погледнато през покупателната способност на хората. Малко пари се дават за доболнична помощ и най-малко за денталната. 179 милиона за дентална помощ, като знаете колко скъпа е тя. Заради това всеки трети българин като наближи 70 г. няма един зъб в устата си.

 

Между първо и второ четени щели да увеличат средствата за доболничната помощ. Какъв е смисълът да печелим от това, че хората са болни и болниците да вземат пари от скъпите клинични пътеки. Това е липсата на реформа. По клиничната пътека са парите за лечение и апаратурата, но там не са включени пари за труда на медицинските специалисти. Заради това се опасявам много, независимо че казаха, че ще повишат заплатите в тази сфера, няма да ги увеличат, защото няма такъв механизъм.

Зам. министър Жени Начева, която е шеф на надзорния съвет на Касата,  ще мисли механизъм как това да се случи. Това може да се случи ако ние направим реформи, забравим за клиничните пътеки и направим диагностично свързани групи. В тези групи имат всичко – труд, лекарства, има всичко. Още много неща може да се говори по тази тема.

 

По отношение на образованието, което е приоритет №1 и то трябва да бъде така, дори да направим технологично преобразуване на реалния сектор, трябва да има кой да работи там. Проблемът е в това, че те под приоритет разбират „Дайте да увеличим заплатите на учителите!“. Няма лошо, наистина това е необходимо, но увеличават заплатите в средното образование, малко увеличават парите за общежитие на децата. Но не увеличават парите за това да се промени качеството на образованието. Това означава, че няма средства за повишаване на квалификацията на учителите. Голяма част от тях са пред пенсия и те не са в час с дигитализацията и новите технологии, а това е необходимо.

 

За висшето образование средствата са нищо, но от сърце. За цялото образование   са заделени 51 милиона. Има висши училища, които са занимават с икономика, при тях са намалени средствата. Там за заплати не се говори. Не може учителите да получат 1500  -1700 лв. заплата, а един асистент в университет да получава между 700 - 800 лв.

 

Шепа хора както в образованието така и в здравеопазването взимат по-високи заплати, но в целите сектори трябва да има добри заплати, защото ще останем и без учители и без лекари. В социалната сфера е най-зле. Там също е нищо, но от сърце. Там нищо не е повишено.

 

А какво е повишено?

 

Повишен е размерът на административните такси. Там не се говори за електронно правителство. Това го забравете. Понеже не се говори за това, има фалшификации във всичко, в това число и при бонусите. Как ще борим т.нар. демографска кризата, която всъщност е катастрофа, ако умират повече хора от колкото се раждат. Според ООН, през 2050 г., населението на страната ни ще намалее на половина. Това се дължи главно на миграция. Всяка година 30-40 хиляди млади, умни и образовани хора напускат България.

 

В тази връзка да ви попитам още нещо - бизнесът заяви в началото на седмицата, че заради негативните информации в медиите младите хора напускат страната ни и трябва да се пише само за успехите на бизнеса. Какво мислите за това, вярно ли е?

 

Тази мания да съобщаваме добри новини, а да не казваме истината, не е нещо хубаво. Ако бяхме в оня строй, когато всичко беше розово, ние се къпехме в пари и благоденствие и вървяхме напред със знамената, тогава  - да. Но ние живеем в демократично общество и трябва да си казваме истината. Не може на една майка втората година да й даваш 80 лева. Та тя ще умре от глад! Не може да отгледаш три деца с  90 лева, защото толкова са детските. Нищо променено няма, напротив. Това е подаяние, което е за пенсионерите. Дори да се дигне минималната пенсия на  250 лв., тя е с близо 100 лв. по-малко от прага на бедност. 1 млн. и 400 хиляди пенсионери взимат пенсия под прага на бедност. 72% от българските домакинства получават доходи, които са по-ниски от необходимата издръжка. Това означава, че хората ще бъдат енергийно бедни, че няма да си дояждат, че няма да могат да си купуват книги и да ходят на театър. Бедните хора раждат нищи духом, защото детцата им са изолирани, те живеят в мизерия и непрекъснат недоимък. Това ражда и конфликти в семейството. Ние сме държавата с най-големите неравенства в доходите. Трябва да променим начина във формирането на бюджета. Трябва да има програмен бюджет и когато говорим за приоритетни области да не правим мимикрия на реформи, защото сега това правим.

 

Заради това Венецианската комисия ни прави препоръки и имаме проблеми в съдебната система и не идват инвеститори. Причината е, че инвеститорите не са сигурни за парите си, не е сигурни, че ако има проблеми ще могат да отидат в съда и той ще бъде решен, но без да се налага да носят куфарче с пари. Ние сме най-корумпираната държава. Какво хубаво да кажем? По-добре да кажем истината за да вземем мерки. Ако властимащите имат тоя акъл. За съжаление качеството както на парламента, така и на власти имащите е много далече от интелекта на  българския народ.

 

Просто трябва да се събудим от сън и да не бъдем трапезни революционери, които като пията една ракия и стават смели. Трябва да се гласува за промяна. Хората са отчаяни, аз ги разбирам, защото в края на краищата, тази мизерия ги потиска. Но да не забравят властимащите в какво може да прерасне апатията и особено неравенствата. Навремето това роди Октомврийската революция, защото Русия беше богата страна с мизерстващ народ. Това е опасно за света, защото се раждат крайни и популистки движения, които могат, на гребена на вълната, да извършат такива щуротии, че да се подпали светът.

 

Интервю на Диана Йонкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 27772 |21.11.2019 Мика Зайкова: НАП подари на крадци 20 млрд. лв., но за бюджет 2020 управляващите искат пари от обеднелия народ /Iчаст/ . 19| 38323 |09.10.2019 Мика Зайкова пред Фрог: Няма да дойде и „Хюндай”. И завод за батерии няма да има . 16| 31614 |30.04.2018 Мика Зайкова: Защо най-мързеливите хора – депутатите, са с най-високи заплати? . 1| 8462 |05.01.2018 Георги Вулджев: Икономиката расте, но не заради правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads