Реклама / Ads
28| 12832 |04.02.2010 ИНТЕРВЮ

Октай: Конспирация готви края на ГЕРБ

.
Осман Октай
Сив кардинал е поел новото партийно инженерство. Борисов надценява Доган от незнание. Новото управление има само един полезен ход за оцеляване, предупреждава бившият заместник на Ахмед Доган
 
Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Октай, заради неспиращи скандали в държавата, визитата на премиера Бойко Борисов в Турция мина между капките. Какви са вашите коментари?


- Добре е, че се проведе такава среща, но като изключим разговорите по енергийната стратегия, която касае и двете държави, визитата беше на ниско ниво. Какво се случи? Мен лично ме разтревожи фактът, че българският премиер подхвана темата, че няма нужда от посредник в отношенията между Анкара и София. Визираше ДПС и нейни ръководители, които искат да са говорители на съседите.

- Но в България това искане на Борисов бе изведено като успех?

- Темата за посредниците и доколко ДПС и ръководството й са мафиотизирани са единствено въпрос, който се решава в София и България. Друг въпрос е, че през тези 20 години властта у нас и партиите, и институциите предоставиха огромен електорален и териториален ресурс, който контролира Доган със своите местни феодали. Това, че никой в България не е взел мерки, е проблем единствено на София. От такава ситуация биха могли да се възлолзват и в Москва, и другаде, но е нелогично да ги виним. Тоест, темата за посредниците трябва да се решава в София и е само наш вътрешен проблем. Неслучайно Анкара дипломатично замълча.

ДПС нито са регистрирани като формация от Турция, нито там са крали и дерибействали, нито са в техния меджилис. Напротив, тази тема е деликатна и за съседите. През последните години антидоганизмът в България се отразява негативно и на Турция, и най-вече страдат техните компании, които не могат да реализират своите бизнес проекти в България, ако не демонстрират близост с ДПС и обръчите им. „Коч” холдинг се изтеглиха по тази причина от България. Поведението на Доган вреди не само на България, но и на Турция. Напоследък Анкара не крие, че иска да се запази цялостта на ДПС, но без мафиотската клика на Доган. По тази схема изгоря Касим Дал. Доган знаеше за тези планове и го отстрани от ръководството. Но такива теми не могат да бъдат обект на междудържавни отношения.

- Какво пропусна Борисов да отиграе за България от срещата си с Ердоган?


- Пропусна да покаже, че лобирайки за Турция пред ЕС, може да постигне стратегически регионални цели. Така ще извоюва сериозен авторитет пред ЕС, но и пред южните ни съседи, особено в съвместни бизнес-проекти.
В чисто политически план също можеше да отбележи плюсове за България. Знаем какви са отношенията между Атина и Анкара, както и позицията на Франция, Германии и др. по отношение преговорите с Турция за ЕС. Всичко това можеше да се използва за лидерство на България в дипломатически план.

Голям пропуск е и че Борисов не направи една отворена среща с българските изселници. Те са много мощен фактор, много от тях бяха изгонени от родината си насилствено от комунистите и биха оценили вниманието на премиера.

Но не трябва да забравяме, че тази визита при съседите се проведе в една напрегната ситуация за България. Вероятно срещата не е била добре подготвена от Външно министерство заради проблемите с оставката на Румяна Желева. Дипломацията ни е длъжник на премиера, че не подготви перфектно посещението му.

- Непосредствено след изборите на 5 юли миналата година развихте тезата, че Доган и ДПС са в състояние за 24 часа да дестабилизират страната. Има ли симптоми, че това може да се случи?

- Не съм си променил вижданията, даже смятам, че се върви към кулминация, която вероятно ще е през март месец. Никак не са случайни събитията около РЗС, позициите на Сергей Станишев за съпротива срещу здравната реформа, недоволствата на тютюнопроизводителите. Убеден съм, че напрежението по отделни отрасли на икономиката тепърва ще градира. Но най-лошото е, че всичко това се организира и координира от определени центрове. Смятам, че МВР и службите за сигурност колкото и да са ангажирани с битката срещу престъпността, не бива да пропускат този саботаж срещу държавата. Всеки ден гражданите усещат по-осезаемо, че започва една окопна война и саботаж срещу намеренията на това правителство за реформи във всички области.

Винаги съм предупреждавал, че когато един държавник прекалено много флиртува с масите, губи. Трябва принципност и праволинейност на основата на законите. А премиерът е готов често на отстъпки, няма да му е лесно. В тази ситуация Борисов и ГЕРБ имат нуждата от политически съюзници за предприетите реформи.

- Все по-актуални стават твърденията, че има някаква тайна договореност между ДПС и ГЕРБ, между Борисов и Доган за ненападение и търсене на отговорност. Вярвате ли, че има такова споразумение или просто премиерът проспива възможността за действие?

- ГЕРБ и премиерът пропуснаха шанса със силата на закона и държавата да влязат в регионите, където господства Доган. Те са мафиотизирани и там уплашени са не само българите, но и турците. Хората се изнасят от тях и се обезлюдяват. Затова там вилнеят феодалите на Доган, няма закон и държава. Работи се по модела на Дупница. 7 месеца след идването на ГЕРБ на власт хората от тези краища вече си мислят, че може би Доган пак се е договорил с управляващите и ще се измъкне от отговорност.

 Личо аз не вярвам между Борисов и Доган да има подобна договореност. Грешките се допускат от недоглеждане и недооценяване на ситуацията, но за проспаното време може да се плати висока цена. Доган също разчита на тази пасивност на правителството и се е свил в сарая си. Прави всичко възможно с кадрите си тези смесени райони да бъдат забравени, никой да не се сеща за тях, за да продължи да ги контролира. Борисв трябва да знае, че в тези места има явен саботаж за разследване и разкриване на злоупотребите и обръчите на ДПС. От тук идва и усещането на народа, че Бойко се е спазарил с ДПС. Но все още не е късно да се реагира и държавата да освободи турските фамилии от мафиотите и монопола на Доган. Още повече, че Борисов има примера на Иван Костов, който като премиер се опита да върне държавата в много населени места, а ДПС претърпя поражение на кметските избори. Борисов обаче пропуска тези възможности.

На частичните избори за кметове в Стамболово и Дулово миналата есен, местните турци бяха придобили самочувствие, че могат да излязат от хватката на ДПС, а ГЕРБ да подкрепи алтернативността там. Фамилиите се обединиха и издигнаха независими кандидати. Но какво се случи – ГЕРБ не съумя да подкрепи тези личности достойно. Изборите бяха фалшифицирани и ДПС отново спечели. Но днес някой задава ли си въпроса какво се случва с фамилиите, които се опълчиха на ДПС? Тези хора са обречени да се изнесат от там. Няма закони, няма държава, за да ги защитят. И това е проблемът там, а не измисленото противопоставяне между българи и турци.

- Хвърляте само обвинения срещу Доган и ДПС, но и самият Борисов често хвали Сокола, признава, че е най-начетен, умен и сериозен опонент.


- Премиерът греши с такава позиция. Иван Костов е прав като казва, че Борисов надценява Доган. Лидерът на ДПС е силен единствено с това, че по регионите е създал структури по подобие на ВИС и СИК. Но за разлика от групировките, които си купуват властта и институциите, Доган назначава кметове, шефовете в МВР, прокуратурата, съда, институциите. Решава коя фирма ще печели и коя не, и така превърна регионите в гета.

Бойко Борисов се подвежда от тези, които обслужват Доган в публичното пространство – политици, медии, социолози, анализатори. Комплиментите, които Бороисов отравя към Доган, вероятно са плод на заблуда и непознаване на ДПС и лидера й.
За да лъсне истината, аз предлагам нещо много простичко – всички депутати, партийни лидери по места и висши кадри да бъдат разследвани от прокуратурата и НАП, за да се види от къде разполагат с огромни средства и как са ги придобили.

- Познавате кухнята на политическите интриги, предусещате ли в сегашния парламент действия, които могат да поставят Борисов в шах?


- Убеден съм, че амбициите за партийно инженерство не са чужди и на хората от този парламент. Четири формации заявиха в началото на мандата на ГЕРБ пълна подкрепа за правителството. Какво се получи няколко месеца по-късно? Марио Тагарински бе активиран и изтеглен от групата на РЗС. Така тя се разпадна, а Яне Янев бе превърнат в оръжие за битка срещу Борисов и партията му.

- Смятате, че зад интригата с РЗС не стои ГЕРБ?


- Абсолютно съм убеден, такава беше целта на занятието, да изглежда като провокация на мнозинството, но архитектите са други.

Ще се върна малко назад във времето. Когато Костов стана лидер на СДС имаше битка кои личности ще влязат в НИС. Тогава там се появиха Христо Бисеров и Марио Тагарински. Той пое организационното ръководство, нарекоха го Сив кардинал, а сега Доган го натовари да отговаря за стратегиите в ДПС. При правителството на СДС именно чрез Бисеров групировките се опитваха да притискат и управляват сини депутати и заради това той бе отстранен от партията. Сега съзирам отново влиянието на Христо Бисеров върху процесите в сегашния парламент, както и в атаките срещу десните преди изборите миналата година.

- Какъв е следващият ход от конспирацията?


- Да, вероятно ще последва. Неслучайно се създават настроения срещу Мартин Димитров, че води към гибел СДС и ги превръща в сателит на Костов. Тази пропаганда сигурно ще се използва като мотив за протест и поне 6 депутати от Синята коалиция ще я напуснат. Както Тагарински, те естествено ще бъдат купени. Това означава незабавно разпадане на дясната коалиция. Ще припомня, че в последното си интервю в „Шоуто на Слави” Румен Петков, който е стратегически приятел на Доган, загрижено каза: Няма да е добре за ГЕРБ и България, ако останат само с „Атака” като коалиционни партньори. Явно това е дългосрочната цел – в парламента да останат ГЕРБ и партията на Сидеров.

 Така Борисов и хората му автоматично се дискредитират пред ЕС, САЩ и те ще бъдат принудени да оттеглят доверието си от новото управление. Това е целта на кръгове от БСП, ДПС, НДСВ, бившите комунистически служби и олигарсите. Този парламентарен сценарий вероятно ще съвпадне с бунтове и недоволства на различни съсловия в страната. Но очаквам и още една деструктивна стъпка. Сценаристите, за да извадят Бойко от патовата ситуация, ще поискат промяна на правилника на парламента и създаването на нова парламентарна група, съставена от отцепниците плюс контролирани депутати от Доган. Ще се влеят в новия субект. Неслучайно Алексей Петров говори за някакъв нов проект, а дълбоко зад всичко това виждам сянката на Христо Бисеров. Тази нова група, представяйки се за проевропейска, ще се промоцира като спасителен пояс за ГЕРБ, а реално ще ги контролира. Това е голямата заплаха.

- Има ли полезни изходи за Борисов?


- Той плаши, че ще отиде незабавно на избори. Възможно е да спечели отново, но има и опасност да загуби. Така предоставя властта в ръцете на президента за съставяне на служебно правителство. А не се знае при този президентски кабинет, заедно с обръчите около Първанов какво ще се случи до провеждането на нови избори. С една дума България агонизира, политическата система катастрофира и горко на хората. Това е средният вариант. От него има и по-лош – Бойко да се подчини на новия политически проект, за който говорех преди, и така да се загуби тотално надеждата за отвоюване на държавата от мафията.

Има и оптимистичен вариант, лесен и прост. Борисов да не прави коалиции в парламента с групите, а като председател на ГЕРБ да събере всички партии от семейството на ЕНП и да сключи външни политически споразумения с тях, защото имат идентични платформи за управление. Първо да покани Мартин Димитров, Костов и другите, и да сключи политически споразумения без да влиза с тях в коалиция за управление. И по този начин Борисов си защитава гърба с партии от ЕНП. Това му е шанса да получи подкрепа и в страната и в Европа.

- Участвал ли сте в подобни схеми за купуване на депутати и дестабилизиране на властта?


- Когато Костов и СДС взеха властта и започнаха битка с групировките, имаше опити за разбиване на парламентарната им група. Тогава бях поканен от убития шеф на „Мултигруп” Илия Павлов на вечеря в софийския ресторант „Дева”. Той се опита да ми предложи да реализирам схема за купуването на 30 депутати от ОДС срещу паричен ресурс, който осигурява. Бяхме само двамата, отбих предложението.

Но след няколко дни Доган ме покани на парти при Мирчо Циганина в бившата резиденция на Живков в Правец. Там се оказах в компанията отново на Илия Павлов, бившия президент Желю Желев, Кольо Вълканов, Венци Димитров и Доган. Тези лица, които не са били случайно там демонстрираха, че знаят за какво става дума. По-късно те се оттеглиха, останахме само аз, Доган и Павлов. Отвоно започна разговор за купуване на депутати от ОДС. Исках да напусна, но Доган ми нареди до дни да представя стратегия как да стане разбиването на парламентарната група на сините и преструктурирането на силите в парламента.

 Костов разбра за подготовката на този сценарий и през 1999 г. бяха сменени 9 министри, а по-късно видяхме, че Бисеров, Йордан Цонев и Тагарински са работели за реализирането му. След това те влязоха в екипите на Доган и днес са фактори в тази партия. Години по-късно, чрез „Новото време” и Сакскобургготски бе поставен на колене, пак чрез такива схеми.

- Наскоро стана ясно, че делото за възродителния процес вероятно е прекратено по давност и наказани за извращенията няма да има. Случайно ли се стигна до този резултат?

- Няма нищо случайно. Доган е бил обслужван, за да обслужва днес групировките и определени среди. Част от тези му задачи бе и да се вмени колективната отговорност за смяната на имената и да се прикрията истинските виновници за престъпленията.

- Но от ДПС с основание казват, че не са искали да се месят в работата на независимата съдебна власт и са вярвали, че тя сама ще се справи.

- Аз не вярвам в независимата съдебна система. Дори и срещата на Борисов от тази седмица с вишите магистрати бе опит да бъде разбран в намерението си за битка срещу мафията. Но аз мисля, че той е разговарял със стената, защото срещу него са били повечето партийни функционери, излъчени по квотен принцип от партиите.

Познавам повечето от тези магистрати и знам, че много не може да очаква от тях. Ще показват добри намерения, но поведението им ще бъде саботажно. Ако ще се говори за съдебна реформа, най-напред трябва да се изчисти този порочен квотен принцип и да дойдат професионалисти, които да не са подчинени на партии и лидери. Тогава може да има промяна в тази система.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 9076 |03.02.2010 Т. Петков: Неясната подкрепа за ГЕРБ рискува да обезличи СДС . 4| 10696 |03.02.2010 Свилен Овчаров: Партиите в България са против ГМО . 6| 10964 |02.02.2010 М. Незалзов: Срам и болка за България е гражданството . 0| 5957 |01.02.2010 Н. Пр. Марк Микилсен: Белгия е на седмо място по инвестиции в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads