Реклама / Ads
10| 6432 |07.10.2010 НОВИНИ

137 избраха Пенчев за омбудсман на България

.
Константин Пенчев е избран за омбудсман на България със 137 гласа срещу 51 за Сабрие Сапунджиева. Това обяви от парламентарната трибуна председателят на Комисията за избор на омбудсман Юлиана Колева.
 
Новината беше посрещната с аплодисменти. Очаква се малко по-късно бившият депутат от царското правителство и висш магистрат да положи клетва в парламента.

След като мандатът на досегашния омбудсман Гиньо Ганев изтече, днес българските народни представители имаха нелеката задача да изберат негов наследник. Още в 11:00 часа, когато започна тайното гласуване за двамата кандидати - Константин Пенчев, издигнат от ГЕРБ и Сабрие Сапунджиева - от ДПС, се извиха големи опашки от депутати пред двата входа на зала „Запад”, където се провежда вотът. Първи правото си на глас упражни съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Той бе последван от заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов. Председателят на парламента Цецка Цачева гласува трета.

Преди да започне процедурата двамата кандидати представиха своите идеи и концепция пред народните представители в пленарна зала. Съмнения в моралните качества и на двамата обаче се чуха в Народното събрание по време на дебата за избора им. Тодор Великов от РЗС упрекна номинирания от ГЕРБ Константин Пенчев, освен в „политически слугинаж”, и в шуробаджанащина.

„Вие няма да бъдете добър омбудсман, защото сте злоупотребявали с поста, който в момента заемате”, обърна се към Пенчев депутатът и допълни, че той например не е назначавал децата си на хубави места. Според РЗС благодарение на поста, който заема, Константин Пенчев е уредил сина си на работа в ДАНС. Това съвпадало с решението на ВАС, оглавяван от Пенчев, да върне на работа в секретната агенция уволнения Иван Драшков. Дъщерята на магистрата пък била съветник в Европарламента.

„Няма да занимават аудиторията с моята биография. Ясната ми позиция по много въпроси ми докара много врагове сред висшите политици, но ми спечелиха много приятели сред обикновените хора”, започна обръщението си към парламента Константин Пенчев. Той запозна народните представители с намеренията си за поста омбудсман. „Дали ще защитавам еднакво всички групи граждани? Не, няма – има такива, които ще защитавам особено яростно и активно – социално уязвимите групи”, каза Пенчев. Омбудсманът, според него, не трябва да има работно място, а да бъде там, където има нужда от него – в болницата, където дете умира от апандисит в XXI век, в полицейското управление, където има насилие, в блок 20 в Ямбол.

За Сабрие Сапунджева пък, номинираната от ДПС кандидатка за омбудсман – постът е предизвикателство. Тя веднага подчерта, че знае от коя партия има подкрепа, заявявайки: „правата и свободите се нуждаят от защита всеки ден и миг”.

Веднага след като се представи, Сапунджиева получи първия удар от „Атака”, отново по отношение на моралните й качества. Венцислав Лаков заяви, че кандидатурата й била пример за „гьонсуратлък”. Той призова народните представители да не я подкрепят, защото Сабрие Сапунджиева се възползвала от поста си, за да уреди дъщеря си на висок пост. Тя станала консул във Финландия, без да има познания по английски език. „Чисто роднинско – шуробаджанашко назначение”, обобщи Лаков.

Константин Пенчев е роден е на 21 март 1952 г. в София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има специализация по защита на конкуренцията във Франция през 1991 г. През 1986 г. Пенчев става съдия в Софийския окръжен съд, а от 1989 г. до 1994 г. е и негов зам.-председател. След това е адвокат към към Софийската адвокатска колегия до 2004 г. Става депутат в 39-то Народно събрание. На 7 март 2003 г. е избран за заместник-председател на ПГ на НДСВ, на 8 юли 2003 г. е преизбран на този пост. На 2 март 2004 г. Константин Пенчев е номиниран за председател на ВАС. Избран е на поста на 22 март 2004 година. Константин Пенчев е женен, има две деца. Владее френски, руски и английски.

О̀мбудсманът (от шведски ombudsman) е длъжностно лице, на което са възложени функции да контролира спазването на законните права и интереси на гражданите от органите на изпълнителната власт и от длъжностните лица.

Съгласно българския Закон за омбудсмана той „... се застъпва с предвидените в този закон средства, когато с действие или бездействие се засягат или нарушават правата и свободите на гражданите от държавните и общинските органи и техните администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги.” Омбудсманът изпълнява функциите си, като приема и разглежда жалби и сигнали за нарушения на права и свободи на гражданите и прави проверки по тях.


В България омбудсманът се застъпва с дадените му правомощия да защитава лица, чиито права са нарушение в резултат на действие/бездействие на държавни, общински институции или лица, занимаващи се с обществена дейност. Дейността на омбудсмана е публична и независима по своето същество, подчинявайки се само и единствено на Конституцията, законите и ратифицираните от Република България международни договори. Държавните и общинските органи, както и всички физически и юридически лица са длъжни да оказват съдействие на омбудсмана във връзка с изпълнението на служебните му задължения. Институцията омбудсман се финансира от държавния бюджет или от други публични източници.

Първият национален омбудсман на България Гиньо Ганев е избран на 13 април 2005 г. от 39 Народно събрание с правителството на НДСВ и ДПС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5739 |30.09.2010 Пенчев поласкан от идеята да е омбудсман . 4| 6709 |29.09.2010 Номинират Пенчев за поста на Гиньо Ганев . 1| 5215 |26.09.2010 РЗС притиска Пенчев, прикривал корупционни практики . 2| 5282 |23.09.2010 Съдиите с евтини имоти зад атаката срещу Пенчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads