Реклама / Ads
14| 6531 |23.08.2012 НОВИНИ

4 хотела искат рушвет от руски туристи

.
Руските туристи, които са били обслужвани от обявилата фалит българска туристическа фирма Bulgarian Vip Tours (BVT), са се сблъскали с шантаж от страна на няколко български хотела, съобщи днес прес аташето на Русият туристически съюз Ирина Тюрина.
 

„В сряда бяхме затрупани от лавина от обаждания от наши туристи, от които хотелиерите са искали повторно заплащане или напускане на хотела. Предадохме информацията за хотелите, които са направили това в Ростуризм.

Ето и имената на хотелите, които са шантажирали нашите туристи:

"Лилия" и "Мелиа Гранд Ермитаж" на Златни пясъци, "Андалусия/Атриум" в Елените и "Фиеста Бич" на Слънчев бряг.

Подобни искания са абсолютно незаконни, тъй като между туристите и хотела няма никакви договорки, хотелиерите са работили с българската туристическа фирма по собствено желание, затова трябва да се изяснят с партньорите си, а не с клиентите на фирмата", заяви Тюрина.

Около 500 руски туристи в различни български курорти бяха застрашени, заради фалит на българския туроператор. Четирите български хотела са поискали от туристите повторно да заплатят престоя си или да напуснат.

Компанията BVT временно прекрати дейността си. Поради сериозни загуби, предизвикани от фалита на техен основен партньор и контрагент от Русия, плащането на туристическите пакети по българското Черноморие не може да бъде покрито.

Руските туристи в България, които са настанени чрез българския туроператор Bulgarian Vip Tours, ще завършат ваканцията си в страната ни безпроблемно. Това стана ясно след разговор на заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов с два български туроператора.

Съгласно Директива 90/314/ЕС отговорността за престоя и връщането на туристите е на изпращащия туроператор. Bulgarian Vip Tours е сключила договори с четири руски фирми, чиито задължения по договорите се поемат от двата български туроператора.

За възникналите финансови проблеми на Bulgarian Vip Tours МИЕТ е информирано от представители на туристическия бранш. Bulgarian Vip Tours не е изпълнила задължението си съгласно Наредбата за условията и реда за сключване на застраховка отговорност на туроператора да уведоми застрахователя, министъра на икономиката, енергетиката и туризма и председателя на КЗП в еднодневен срок от възникване на неплатежоспособността си.

За фирмата тече 30-дневен срок, в който съгласно Наказателния кодекс следва да заяви неплатежоспособността си пред съда. Неспазването на това задължение се наказва с лишаване от свобода от три години или с глоба до 5 хиляди лева.

МИЕТ получи уверение от управителя на Bulgarian Vip Tours Николина Добрева, че иранските й партньори ще заплатят престоя на туристите от Иран, които в момента са на почивка в България и тези, които предстои да пристигнат. След разговори с туроператори е разрешен и проблемът с настаняването на пристигналите днес туристи от Казахстан. Предприемат се действия за престоя и на грузинските туристи, които са на почивка в Слънчев бряг.

Зам.-министър Иво Маринов е в непрекъснат контакт с Федералната агенция по туризъм на Руската федерация, Съюзът на туристическата индустрия на Русия и Асоциацията на руските туроператори.

В момента няма български граждани, които са зад граница, съобщиха от Bulgarian Vip Tours.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 69| 5826 |17.08.2012 БСП: Искат да превърнат България в държавата ГЕРБ . 44| 8349 |09.08.2012 Алексей Петров "потънал" за 2 дни, магистрати искат проверка . 134| 6011 |20.07.2012 630 000 искат референдум за АЕЦ „Белене” . 63| 6106 |03.07.2012 М. Найденов за горите: Клякаме, лягаме, както искате го приемайте

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads