Реклама / Ads
7| 5476 |10.01.2012 НОВИНИ

7 години зад решетките за убиеца Шефкет

.
Окръжният съд в Кърджали осъди 18-годишния Джунейт Шефкет на 7 години и 4 месеца затвор при първоначално строг режим.
 

 

Присъдата се доближава до максималния срок от 8 години, който поиска обвинителят Светлозар Лазаров, предвид че обвиняемият е бил непълнолетен по време на престъплението и пълните му самопризнания. Времето на престоите му в ареста и в старозагорския затвор ще бъде зачетено.

Окръжният съд в Кърджали даде ход на делото срещу 18-годишния Джунейт Шефкет, който на 22 януари миналата година умъртви майка си и братчето си по особено мъчителен начин. При закрито заседание бяха разгледани събраните доказателства, сред които и такива от СРС. Подсъдимият се призна за виновен и не пожела да се събират повече доказателства, както и да се разпитват всичките 33-ма свидетели и 22 вещи лица.

 

Защитата на Джунейт адвокат Николай Беров отстояваше тезата, че вследствие на дълго кумулиран афект, развил се в реактивна депресия, Джунейт е извършил престъплението, но тогава е действал само на подсъзнателно ниво.

 

Джунейт не е убиец и ако произнесете осъдителна присъда тя няма да бъде законосъобразна, моля за оправдателна присъда, настоя защита  на подсъдимия.

 

Прокурорът Светлозар Лазаров обаче заяви, че е длъжен да се опира на доказателствата. Той каза, че версията на защитата по никакъв начин не се подкрепя от събраните доказателства и от заключенията на експертите. Според него няма обективни данни за реактивна депресия и за подсъзнателно ниво при извършването на тежкото умишлено престъпление. Прокурорът разкри също, че Джунейт се е опитал да прокара своя много добре подготвена защитна версия, че уж хора с качулки са извършили убийствата, докато той бил в мазето за дърва. Преди минути тричленният съдебен състав се оттегли на съвещание. В 15.30 ч. е много вероятно да бъде прочетена присъдата.

 

Припомняме, че кървавото престъпление бе извършено в нощта на 21 срещу 22 януари миналата година в семейния апартамент в блок в центъра на Кърджали. Тогава ученикът от местната езикова гимназия, нанесъл с нож 25-30 разкъсно-контузни рани по цялата глава на 36-годишната Невджин, която по-късно умира от кръвоизливите. Братчето Енис, което се оказало неволен очевидец на ужаса, е било задушено с парчета от пижамата, натъпкани дълбоко в гърлото му. По-късно детето е изнесено върху покрива на жилищния блок.

 

През януари миналата година, преди стане ясно, че убиецът е признал всичко, в Кърджали беше направен опит трагедията да бъде политизирана. Близки на семейството обвиниха властите в манипулация и дори поискаха оставката на вътрешния министър, вицепремиерът Цветанов.

 

Уличеният в двойното убийство Джунейт беше с постоянна мярка за неотклонение в затвора в Стара Загора. Обвинението срещу младежа е за престъпление, извършено при пряк умисъл и в съзнание за общественоопасен характер на деянието.

 

Причина за извършването на престъплението е породилото се у обвиняемия съзнание за неговата недооцененост и пренебрегването му в семейството, грубото незачитане на неприкосновеността на личността му, се посочва в обвинителния акт.

 

Според прокуратурата престъплението е умишлено, извършено е по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Сроковете за досъдебното производство бяха удължавани няколко пъти. Извършени са 17 експертизи, сред които комплексна седморна съдебно-психиатрична и съдебно-психологична експертизи, както и петорна такава. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 10908 |05.01.2012 Ив. Кръстев: Да се каже честно какво ни чака в следващите 10 години . 11| 6423 |28.12.2011 10 години зад решетките за Данчо Пръча . 0| 5238 |23.12.2011 25 години зад решетките за убиеца на Грациела . 16| 4885 |09.12.2011 8 години затвор грозят финансиста на Октопода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads