Реклама / Ads

21| 7202 |04.07.2020

Адв. Албена Белянова: Достъпът до национални медии е като достъпа до спалнята на Борисов

.
Албена Белянова
Колко ще платим отново за въпиюща некомпетентност и ще понесе ли някой отговорност за поредното обричане на проекта за АЕЦ „Белене“ на провал и в затвърждаването му като „корупционен гьол“?

Миналата събота в bTV бях определена от Теменужка Петкова, като лице, което търси определена медийна изява, защото в bTV казах истини за некомпетентността на обитателите на министерство на енергетиката, която нанася сериозни вреди.

Вчера в БНТ бях определена от проф. Тасев, като „частно-правен субект“, чието мнение не тежи. Било тежало мнението на официалните държавни институции. А лъжите и манипулациите на официалните държавни институции колко тежат?

 

И до bTV, и до БНТ изпратих писма с предложение да представя както писмото до Европейската комисия и получения отговор, така и други факти и документи, разкриващи защо действията по възобновяване на проекта АЕЦ „Белене“ са порочни.

Явно обаче достъпът до национални медии е като достъпа до спалнята на Борисов – позволени са „медийни изяви“ само на обслужващия го персонал.

За радост, истината е като водата – винаги намира път. Благодарение на хора като проф.Георги Касчиев (председател на АЯР в периода 1997 г. - 2001 г.).

 

Разрешенията за проектиране, издадени от председателя на АЯР за 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ „Белене“ през 2007 г., са със срок, който е изтекъл през 2015 г. и съответно през 2016 г. Последният валиден акт на АЯР е издадената през далечната 2006 г. Заповед за одобряване на избраната площадка за АЕЦ „Белене“. Валидна е само защото на никого не би хрумнало, че цели 14 г. по-късно един ядрен проект може да остане на тази фаза от лицензирането.

 

Защо в документацията за процедурата за избор на Стратегически инвеститор немаловажният факт за изтичането на сроковете на двете Разрешения за проектиране не е посочен, както не са посочени и немаловажните факти за проведения през 2013 г. Национален референдум, Решението на Народното събрание от 2013 г. и за обжалването пред Върховния административен съд на решението на Министерския съвет за „възобновяване“ на проекта? Укриването на истината нима не е лъжа? Кой е трябвало да бъде излъган? Данъкоплатците? Потенциалните стратегически инвеститори? Стратегическите партньори на кабинета Борисов-3?

 

На какво основание АЯР е приела за разглеждане внесения от НЕК актуализиран технически проект и вече е възложила обществени поръчки на стойност над 200 000 лева „във връзка с подновяването на процедурата по разглеждане на документите за издаване на заповед на председателя на АЯР за одобряване на изготвения технически проект на АЕЦ „Белене““ без валидни разрешения за проектиране?

Тези и други въпроси ще бъдат поставени на вниманието на компетентните институции още в началото на новата работна седмица.

 

Адв. Албена Белянова, ФейсбукРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Затварят нощните заведения в курортния комплекс ”Албена” 3| 4137 |02.07.2020 . Албена Белянова: Едно зло броди из България и това е ГЕРБ 9| 7238 |19.06.2020 . Албена Белянова: За корупцията казват, че е „Робин Худ наобратно” 3| 5655 |11.06.2020 . Албена Белянова: Не сме мафиотска държава. При мафиотите все пак има ценности 7| 6792 |09.06.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ