Реклама / Ads
23| 7074 |07.01.2015 НОВИНИ

Адв. Менков: Хамали натовариха Златю Бояджиев

.
Адвокатът на Цветан Василев Менко Менков Източник: Булфото
Разполагаме с протокол за доброволно предаване, забележете, с който са предадени 20 картини, които са описани по твърде странен начин. В документацията не разполагаме с данни да са присъствали вещи експерти по културно и историческо наследство. С някакво камионче за хамалски услуги за 8.90 лв. на час беше извършена цялата работа на прокуратурата.
 
Това коментира адвокатът на Цветан Василев Менко Менков пред Нова телевизия.

За утре, 8 януари, има насрочен опис от съдя изпълнител в основание на тази обезпечителна заповед. Кое наложи да се бърза толкова много, зачуди се Менков. Квесторите на банката са издали заповед в 10.44 часа, вероятно след извънредно посещение на следователите, те са предали 20 броя картини. Не е установено тези картини чия собственост са, дали всичките са на г-н Цветан Василев. Защо картините не са иззети от съдя-изпълнител след опис и да бъдат транспортирани, съхранени и застраховани по правилния начин, запита Менков. 8 месеца защо не изчезнаха картините, да не би г-н Василев да отиде да си ги вземе? Излиза, че няма доверие в квесторите, които управляват банката, заяви той.

Менков попита още защо и къде са се размотавали с това камионче и какво се е случило с тези картини между 12.30 и 15.30 часа? Сигурни ли сте, че в НИМ сега са оригиналните платна, зададе поредния въпрос Менков.

Няма как да знаем стойността на нещо, което му е подарено. Все още не се знае дори кое е негово и кое не. Възможно е част от ценностите да се съхраняват в трезора на КТБ от клиенти на банката, предположи Менков.

Г-н Василев е в Сърбия и да иска не може да се върне, защото е с мярка подписка, която той всеки ден трябва да изпълнява в полицейското управление. След случилото се вчера Менков се е чул с банкера. И двамата са на мнение, че тази акция цели отклоняване на общественото мнение от истинските проблеми в КТБ.

Той посочи като причина прокуратурата да иска да вдига пушилка около КТБ това, че в края на декември месец (на 23 и на 30) български съд два пъти е отказал частично отблокиране на средства по сметка на КТБ, които БНБ е искала просто да харчи. В момента тече и обжалването на решението за отнемане на лиценза на банката и засега няма решение. „За всяка една конфискация трябва да има определение на съд, да има присъда", подчерта Менко Менков.

Според адвоката тази акция е и в отговор на интервюто на Цветан Василев, където той говори основно за Виваком.

Менков каза още, че в момента Цветан Василев живее изключително скромно, тъй като всички средства, негови и на семейството му, са блокирани. Всичките лични средства на Цветан Василев са законни и това е доказано, заяви още Менков.

По думите му българската прокуратура е отказала да разпита Цветан Василев, като за това адвокатите му имат писмен отказ за провеждане на видеоконферентна връзка. Според този отказ разследването на този етап не предполага и няма нужда от допълнителни данни и факти.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който е приел за съхранение картините вчера, поясни, че в НИМ на предаването са присъствали четирима експерти от Министерство на културата, които дори са пили кафе.

Димитров се съгласи с това, че начинът на пренасяне на картините не е много сполучлив, а днес в 11 часа ще пристигне отново камион.

Според Божидар Димитров има извършено от страна на Цветан Василев едно нарушение - колекцията от картини не е регистрирана според Закона за културните и историческите ценности, който задължава всяка една колекция да бъде регистрирана.

Опитът ми показва, че ако картините не са регистрирани, най-добре е г-н Василев да направи доброзорно дарение, обърна се Божидар Димитров към Цветан Василев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6860 |16.12.2014 Адвокат Менков: БНБ и квесторите сринаха КТБ незаконно . 11| 4227 |12.12.2014 Таско Ерменков: НЕК не може да изпадне във фалит . 17| 7049 |24.11.2014 Адвокат Менков: КТБ е била в добро състояние, не е трябвало да я затварят . 10| 4454 |13.10.2014 Т. Ерменков: Не може да има търговия с ГЕРБ за кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads