Реклама / Ads
27| 5638 |24.12.2014 НОВИНИ

Х. Александров: Поредица успешни политически ходове бележат последните месеци

.
Харалан Александров
Едно от нещата, които се случиха тази година в страната е силно завръщане към прозападната и проевропейската ориентация с всички условности, тъй като и западът не е в цветущо състояние, заяви по ТВ 7 социалният антрополог Харалан Александров.
 
Бяхме свидетели в последните месеци на поредица от успешни, според мен, политически ходове. Трябва да бъде поздравено правителството и премиерът Бойко Борисов, към когото има много критики заради позицията на неизбежните компромиси, които трябва да прави. Така или иначе ние имаме правителство и то някак си се опитва да функционира. Успяхме да направим важна стъпка по отношение на минималното удържане на хаоса, разпада и ентропията поне в центъра на властта, каза Александров.

Фактът, че това правителство се случи, започна и даде силна заявка за външнополитическата си ориентация, каквато години наред нямаше и пребивавахме някак си между двата свята, е нещо добро. Една от най-изумителните характеристики на света, в който живеем, е, че в него паралелно съжителстват различни епохи.

Регресът в България от гледна точка на инфраструктура, социална организация и лидерство е видим. Едно от нещата, които се случиха е, че нараснаха не просто социалните, но и регионалните неравенства. Качеството на живот започва да зависи все повече от това къде си имал късмет да се родиш и докъде си успял да стигнеш в личното си развитие. Тези напрежения са неизбежни.

В последните седмици в страната има много тревожни прояви на насилие в ромските общности. Това ще се задълбочава и е много ясен знак за катастрофата на социалната политика, която отдавна е повод за риторически, политически отношения и за разпределяне на ресурси в обществото, но не и за промяна. Мисля, че е съвършено ясно, че без различна, ангажирана, цивилизована и интелигентна политика по отношение на тези потъващи територии не само във вода, но и в мизерия, нищета и хаос, нищо добро не ни чака, смята Александров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5638 |22.12.2014 Цв. Василев: КТБ стана жертва на поредица от институции . 5| 5476 |14.11.2014 Р. Бъчварова: Има поредица от назначения, които трябва да се направят . 14| 12452 |20.10.2014 С. Александров: В БНБ е скрито писмо със силна оферта за КТБ . 25| 5077 |06.10.2014 Лиляна Павлова: ГЕРБ връща мандата, ако разговорите с останалите партии не са успешни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads