Реклама / Ads
6| 5647 |21.11.2013 НОВИНИ

Атанас Мерджанов: На съвета при президента бе зададен държавнически тон

.
Вчерашното заседание на КСНС при президента бе първото от доста време насам доказателство, че политическите сили могат да мислят държавнически и доказателство за това е общото становище, което осигурява консенсус по важните национални проблеми. Резултатите от изпълнението на правителствения план доказват, че държавата има сили да се справя със ситуацията, че има резултати и може да се заделят средства, да се осигурят способности за посрещане на всеки от тези рискове. Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на ПГ на КБ, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и член
 

Той подчерта, че предизвикателствата по отношение на бежанската вълна и свързаното с протестите обществено напрежение са впечатляващи, но съвсем не са единствената заплаха. Народният представител изрази мнение, че за разлика от предходния вътрешен министър, сегашният не е силов вицепремиер. "Той действа действително политически и в това е неговата заслуга и качество, бидейки професионалист", категоричен бе той. От друга страна, по отношение на бежанската вълна, Мерджанов поясни, че е народен представител от Ямболски избирателен регион и всяка седмица, когато е на посещение там, вижда струпването на сили, средства, специалисти, представители на гранична полиция, експерти от Министерство на отбраната, които действат по осигуряване на границата и вече се виждат първите резултати.

"Ако ние действахме така през последните 15-20 години и не оставяхме границата като разграден двор, едва ли щяхме да бъдем свидетели на тази бежанска вълна от преди няколко месеца" каза още той. Зам.- председателят на ПГ на КБ обяви, че скоро ще бъде отчетено предсрочно изпълнението на националната задача, която е била поставена на армията, а именно изграждане на пътища, а предстои изграждането и на стената. "Това са все реални стъпки и резултати, за които  започна да се работи едва преди два месеца и половина", коментира Мержданов.
По думите му през последните няколко месеца сме свикнали да говорим за задкулисието в политиката, но  може би трябва да говорим и за задкулисие в протестите. "Една от ценните черти на КСНС вчера беше именно подчертаването, че демократичната многопартийна система е практически безалтернативна и всеки един граждански протест я допълва по определен начин", каза още той. Според него протестът, като институция обаче, трябва да бъде съобразен със закона и тези, които го организират, да имат съзнанието и гражданската доблест действително да се явяват от първо лице, за да заявят своите критики и несъгласия. По негово мнение митинги, протести и вотове на недоверие ще има и това е присъщо на демокрацията, въпросът е да не се нарушава държавническия тон. "В това беше и ценността на вчерашния КСНС - беше зададен държавнически тон, едно поведение и мислене на всички политически партии, което си струва да бъде последвано от реално законови и управленски действия‘, заяви Мерджанов.

На въпрос дали ще се забранят митингите с промените в закона за МВР,  председателят на вътрешната комисия отговори, че законът все още не е обсъждан в комисия, той е внесен в НС и тепърва предстои обсъждането му. "Това не са заковани норми, които да предвещават някакво задължително поведение на изпълнителната власт, в частност на МВР. Никой няма да спечели от едно такова зареждане с негативизъм", заяви той.В най-скоро време НС ще приеме законите за разузнавателните служби

Той подчерта, че е неправилно твърдението, че ръководството на НС задържа законите за службите и поясни, че има работна група в МС, която е оглавявана от секретаря на Съвета по сигурността, която работи по законите и те скоро ще влязат в НС, но преработени, тъй като е имало определени несъгласия, особено по рамковия закон. Мерджанов заяви обаче, че с изключение на това, е била постигната относителна степен на съгласие по закона за националните разузнавателни служби и обслужването на информация. По думите му в най-скоро време НС ще се занимае с тези закони.

Мерджанов коментира, че трябва да се признаят огромните усилия на полицията и поведението на българските полицаи, които не са се поддали на провокациите и всички предизвикателства към тях от граждани, от протести, от политически партии. "Полицията през последните месеци си свърши работата по закон и по Конституция", категоричен бе той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7546 |14.11.2013 Ген. Атанасов: Срещу Бисеров се извърши активно мероприятие . 27| 6052 |14.11.2013 Проверяват за корупция и Десислава Атанасова . 16| 6070 |12.11.2013 Атанасова: Безумен е бюджетът на НЗОК за 2014 г. . 5| 6569 |06.11.2013 Изпратиха зад решетките съдия Атанас Вълков за документна измама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads