Реклама / Ads
20| 5479 |11.11.2015 НОВИНИ

Р. Бъчварова: Уточняваме кои са провокаторите по време на протеста

.
Румяна Бъчварова
"Няма причина днес да не проверим кой е бил на един протест, който не е бил разрешен", заяви в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя поясни, че никой няма да бъде уволнен. Тя поясни, че е имало опити за провокации по време на полицейските протести и в момента се уточнява кои са провокаторите.
 
"Можем само да гадаем каква е била целта и какви са били мотивите", поясни Бъчварова. Вътрешният министър отново съобщи, че не е била информирана за исканите промени от министъра на финансите Владислав Горанов, но поясни, че не смята постъпката му за опит тя да бъде подхлъзната. Бъчварова отказа да коментира подробности от кухнята и напомни, че на Горанов изобщо не му е лесно.

А във връзка с твърдението, че от кухнята мирише, тя каза, че има заинтересовани за дестабилизация. На въпрос дали има приятелски огън в ГЕРБ, Румяна Бъчварова отговори, че не може в момента да коментира това, защото не е усетила подобни неща. Вицепремиерът е категоричен, че са нужни промени в МВР, но заяви, че реформи не се правят с рязане на определен брой хора.

„Трябват промени в институциите и начина, по който работи министерството. Там са натрупани доста нерешени проблеми. За да мога да им помогна, трябва да се преструктурират дейностите в МВР. Това са и първите предложения, които направихме миналата сряда”, коментира Бъчварова. И посочи конкретните промени: "да се отделят едни дейности в структури, така че сами да се управляват и да действат по-ефективно".
„Има страшно много бюрокращина, която не е необходима в МВР. Реформи не се правят с рязане на щата. С оглед на компетентностите, се прави подбор на служителите в структурата. Първата мярка, която ще направим, е да се отделят административните услуги в отделна структура, която да се издържа от таксите, които събира от гражданите. Това са документите за самоличност, регистрациите на автомобили, лицензиите, които МВР издава”, обясни вицепремиерът.

Бъчварова, обясни, че се обмисля възможност при продължаване на работа, въпросните служители да се преназначат на работа. Тя обаче отказа да коментира дали ще се запази категорията труд, при която работят или тя ще бъде намалена. По повод 20-те заплати при пенсиониране, тя заяви, че те са обезщетение, а не бонус.

„Това са пари, които се дават като компенсации. Имаме неефективно управление на тези средства и те не допринасят за работата на МВР. Това е един от мотивите за предложените промени. Отказахме се от тези промени засега, защото това не бе обсъдено достатъчно добре. Но това не значи, че се отказваме от промените. Ясна ми е позицията на синдикатите, аз я разбирам. Разбирам и позицията на финансовия министър. Моята работа е да балансирам двата подхода", добави още Бъчварова.

Относно новите протести, които ще се проведат в четвъртък, вицепремиерът коментира: „Това е начин да изразят своята позиция. Надявам се дотогава да стигнем до обща позиция”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4580 |10.11.2015 Бъчварова: Питайте полицаите дали ми имат доверие . 3| 4483 |03.11.2015 Бъчварова: Промените са в интерес на служителите на МВР . 12| 4562 |30.10.2015 Р. Бъчварова:Няма връзка между изборите и случаите със Сидеров и Алексей Петров . 10| 4441 |29.10.2015 Бъчварова: Охранител на Ал. Петров подал сигнала за стрелбата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads