Реклама / Ads
0| 4729 |02.06.2009 НОВИНИ

Българска следа в убийството на хърватски журналист

.
Белград
Българска следа се появи в убийството на хърватския журналист Пуканич. Приятелката на Желко Милованович - Гавра, който е заподозрян за извършител на атентата, карала луксозна кола с български регистрационни номера по улиците на Белград.
 
Сръбските служби веднага влезли в контакт с българските си колеги, за да им помогнат за идентифициране на автомобила и неговото присъствие в Сърбия. Не е ясно все още какво са отговорили от София, където тече поредния скандал в МВР.

Преди два дни в белградския квартал "Дорчол" 43-годишният Милованович бе арестуван при спецоперация на местната полиция. Разследващите в Белград смятат, че Милованович лично е поставил бомбота под автомобила на Пуканич, която избухна в двора на редакцията в центъра на Загреб, на 23 октомври 2008 г.
За организатор на атентата срещу Пуканич се смята нашумелият у нас Сретен Йосич, известен и като Амстердама.
В атентата били забъркани още Слободан Джурович, Миленко Кузманович, братята Лука и Роберт Матанич, Амир Мафални и Боян Гудурич.

„Все още не е ясна самоличността на мистериозната блондинка, която посещаваше Милованович с българска кола. При всички положения този факт е от изключителна важност, защото всички останали замесени в атентата срещу Пуканич имат връзки с българския престъпен свят”, смятат в Белград.

Сретен Йосич, по-известен като Йоца Амстердам, който се смята за поръчител на атентата срещу Пуканич, известно време живя в България.

Той се смяташе за голям играч в средата на 90-те години на Балканите. Смята се, че освен със сръбските служби, той е имал връзки и с българските такива. Кумът на Йоца, Слободан Джурович-Кардинал, също е живял в България.
Всеизвестни били и връзките на братята Роберт и Лука Матанич с българския престъпен свят и с лица от сенчестия бизнес, казват още от разследването в Белград.

От сръбската полиция уточниха, че при задържането на Милованович в жилището му всичко било подредено като в аптека. „Все едно влизаш в къща, за която се грижат десет души. Той лично ни посочи всичко къде се намира - оръжието, боеприпасите, документите за самоличност, включително и няколко чуждестранни международни паспорти. Всяка една вещ бе грижливо пакетирана в отделни пластмасови пликчета или чорапи", казват още полицията в Белград.
Милованович се смята за един от най-влиятелните балкански престъпници.

Той бе издирван от хърватската, босненската и сръбската полиция. За него има издадена и заповед за задържане от Интерпол.

Той е роден в Хърватия. В продължение на 7 години той е бил член на специалните части на Милорад Улемек-Легия, който в момента се намира в сръбския затвор заради убийството на премиера Зоран Джинджич.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6968 |24.05.2009 Изложбата “Старобългарската азбука и държавата на духа” отбелязва 24 май в НИМ . 14| 4873 |23.05.2009 Яне Янев алармира за “безпрецедентната намеса” на Турция в българската политика . 5| 5256 |08.05.2009 Мегаломански архитектурен план с българска следа гласят за Скопие . 9| 9091 |06.05.2009 Г. Първанов: Българската армия е символ на морал и почтеност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads