Реклама / Ads
1| 4805 |12.10.2010 НОВИНИ

Бандити крадат по 2 бона на ден от банкомати у нас

.
Избират България да теглят парите, защото присъдите са най-леки.
 

Около 1000 евро на ден се крадат с фалшиви банкови карти в Европейския съюз, като същата сума – 2000 лв., е напълно възможно да е валидна и за България, пише вестник Новинар. Това коментира за „Новинар” Александър Кирков, заместник-ръководител на научноизследователска лаборатория по кибернетична сигурност. Статистиката е направена на базата на доклади на Европейската банкова асоциация, но за страната ни тази информация е тайна, тъй като от нея зависи имиджа на финансовите институции, посочи Кирков. Средно за Европа на всеки 1000 евро се открадват по 20 евроцента.

Загубите за българските граждани и банките у нас се увеличават, смята Кирков. Това е така, защото у нас няма институция, която да централизира информацията за всички банкови престъпления и да взима мерки срещу това, добави експертът. Ако всичките ви пари са по картова сметка и прочетете надпис на банкомата „Картата е отхвърлена”, значи имате голям проблем, посочи експертът.

Големите доставчици на банкови карти като VISA, Master Card, Amex и други са предвидили срок, в който картодържателят трябва да се обади в банката и да я уведоми, че е претърпял щета от банкова измама. Този срок е между 45 и 90 дни за повечето български банки. Ако имате съмнителни транзакции или ви липсват пари от банковата карта, обадете се първо на банката издател на картата, съветва Кирков. При подаден сигнал банката е задължена да извърши административно разследване по случая и да уведоми клиента за резултата.

Според изявление на шефа на сигурността на VISA Europe Пийт Лейкман в България най-много престъпления с фалшиви банкови карти се извършват с такива, които са скимирани в чужбина. Парите обаче се теглят в България, тъй като тук са най-леките присъди. В Европа този вид престъпления се наказват доста по-сурово. Най-засегнати от измами с кредитни и дебитни карти са британците. (Новинар)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6034 |14.09.2010 Измамници източиха картата на Росен от "Уикеда", без да му я крадат . 1| 4916 |24.06.2010 Бърз съд за дребните бандити . 4| 4585 |20.06.2010 Бандити отвлякоха софиянец, изхвърлиха го на Околовръстното . 0| 6018 |14.06.2010 Издирват се 800 изчезнали и 8000 бандити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads